Παθήσεις των Παραθυρεοειδών
Οι παθήσεις των παραθυρεοειδών αδένων μπορεί να είναι καλοήθεις και να προκαλούν διαταραχή των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα με συνέπεια διάφορα προβλήματα υγείας, όπως εύθραυστα οστά, πέτρες στα νεφρά, κόπωση κι αδυναμία, ή κακοήθεις και να απειλούν ευθέως τη ζωή.
Ο Δρ. Κωνσταντινίδης και η Χειρουργική του Ομάδα προσφέρουν την πλέον σύγχρονη κι αποτελεσματική προσέγγιση στην αντιμετώπιση όλων των χειρουργήσιμων παθήσεων των παραθυρεοειδών, πραγματοποιώντας επεμβάσεις ρομποτικής χειρουργικής με την υποβοήθηση του πλέον εξελιγμένου ρομποτικού συστήματος, da Vinci Xi, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.
Τα μοναδικά πλεονεκτήματα που προσφέρει το υπερσύγχρονο αυτό ρομποτικό χειρουργικό σύστημα σε συνδυασμό με την εκτενή και διεθνώς αναγνωρισμένη εμπειρία και χειρουργική πρωτοπορία του Δρ. Κωνσταντινίδη διασφαλίζουν το βέλτιστο ιατρικό, ογκολογικό και αισθητικό αποτέλεσμα με τις ελάχιστες δυνατές επιπλοκές, ακόμα και για τα πιο πολύπλοκα και δύσκολα περιστατικά.
Τι είναι οι Παραθυρεοειδείς Αδένες;
Το σώμα διαθέτει τέσσερις παραθυρεοειδείς αδένες που βρίσκονται ακριβώς πίσω από τον θυρεοειδή αδένα χωρίς, ωστόσο, να έχουν κάποια σχέση με τη λειτουργία του θυρεοειδούς.
Οι παραθυρεοειδείς αδένες εκκρίνουν την παραθυρεοειδή ορμόνη (PTH), η οποία ελέγχει το επίπεδο ασβεστίου στο αίμα. Είναι σημαντικό να διατηρείται το επίπεδο ασβεστίου στο αίμα υπό έλεγχο, διότι το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία των κυττάρων.
Όταν το επίπεδο ασβεστίου στο αίμα είναι πολύ υψηλό ή πολύ χαμηλό, αυτό μπορεί να έχει σοβαρή επίπτωση, ακόμα και στο σημείο του να είναι απειλητικό για τη ζωή.
Θέλεις να μάθεις περισσότερα για ;
Γιατί να επιλέξω τον Δρ. Κωνσταντινίδη;
Ο Δρ. Κ. Μ. Κωνσταντινίδης και η ομάδα του διαθέτουν τεράστια εμπειρία στον τομέα της
λαπαροσκοπικής και ρομποτικής χειρουργικής.
Ο Δρ. Κωνσταντινίδης είναι ο θεμελιωτής της Ρομποτικής Χειρουργικής στην Ελλάδα και ένας από τους πλέον πρωτοπόρους στο χώρο διεθνώς, έχοντας πραγματοποιήσει με το καινοτόμο ρομποτικό σύστημα Da Vinci® τη μεγαλύτερη σειρά επεμβάσεων Γενικής Χειρουργικής στην Ευρώπη, ανάμεσά τους και βουβωνοκηλών.
Συμπτώματα και επιπτώσεις του Υπερπαραθυρεοειδισμού
Η υπερασβεστιαιμία μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, όπως:
οστεοπόρωση
πέτρες στα νεφρά
καρδιακή ασθένεια
υψηλή αρτηριακή πίεση
Τα περισσότερα άτομα με πρωτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Ενίοτε ωστόσο, μπορεί να εμφανίσουν:
μυϊκή αδυναμία
κούραση
αυξημένη ανάγκη για ύπνο
κατάθλιψη
πόνο στις αρθρώσεις και τα οστά
Τα συμπτώματα για άτομα με πιο σοβαρή νόσο μπορεί να περιλαμβάνουν:
απώλεια όρεξης
ναυτία κι έμετο
δυσκοιλιότητα
σύγχυση ή μειωμένη σκέψη και μνήμη
αυξημένη δίψα και ούρηση
Επικοινωνήστε μαζί μας & κλείστε το ραντεβού σας!
Δευτέρα έως Παρασκευή | 09:00-18:00
Κλείσε ΡαντεβούΠοιες είναι οι κύριες Παθήσεις των Παραθυρεοειδών;
Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι παθήσεων των παραθυρεοειδών αδένων:
- υπερπαραθυρεοειδισμός
- καρκίνος παραθυρεοειδούς και
- υποπαραθυρεοειδισμός
Τι είναι ο Υπερπαραθυρεοειδισμός;
Ο υπερπαραθυρεοειδισμός είναι ο πιο κοινός τύπος πάθησης και προκύπτει όταν ένας ή περισσότεροι παραθυρεοειδείς είναι υπερλειτουργικοί. Αυτό σημαίνει ότι παράγεται υπερβολικά πολλή παραθυρεοειδής ορμόνη, με συνέπεια την αύξηση των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα – μια κατάσταση που ονομάζεται υπερασβεστιαιμία.
Ο υπερπαραθυρεοειδισμός διαγιγνώσκεται συχνότερα σε άτομα ηλικίας 50 έως 60 ετών. Οι γυναίκες προσβάλλονται περίπου τρεις φορές συχνότερα από τους άνδρες.
Ο υπερπαραθυρεοειδισμός μπορεί να είναι:
Πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός. Ο πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός εμφανίζεται λόγω κάποιου προβλήματος με έναν ή περισσότερους παραθυρεοειδείς αδένες, όπως:
- Ένας καλοήθης όγκος (αδένωμα) σε έναν αδένα αποτελεί την πιο κοινή αιτία
- Η υπερπλασία δύο ή περισσότερων παραθυρεοειδών αδένων είναι επίσης κοινή αιτία
- Ένας καρκινικός όγκος συνιστά μια ιδιαίτερα σπάνια αιτία πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού
Δευτεροπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός. Ο δευτερογενής υπερπαραθυρεοειδισμός προκαλείται ως συνέπεια άλλης πάθησης ή διαταραχής στον οργανισμό που οδηγεί σε μείωση την επιπέδων ασβεστίου, αναγκάζοντας τους παραθυρεοειδείς αδένες να αντισταθμίσουν το έλλειμμα ασβεστίου υπερλειτουργώντας.
Οι κύριες αιτίες πρόκλησης που συμβάλλουν στο δευτεροπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό είναι οι εξής:
- Ανεπάρκεια ασβεστίου
- Ανεπάρκεια βιταμίνης D
- Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια
Τι είναι ο Καρκίνος του Παραθυρεοειδούς;
Ο καρκίνος του παραθυρεοειδούς αποτελεί πολύ σπάνιο τύπο κακοήθειας και προσβάλλει συνήθως άτομα στα 50 τους.
Η έγκαιρη ανίχνευσή οδηγεί σε καλύτερη πρόγνωση.
Συνήθως, η υπερασβεστιαιμία και οι επιπλοκές της αποτελούν μεγαλύτερη απειλή για την υγεία από τον ίδιο τον καρκίνο.
Τι είναι ο Υποπαραθυρεοειδισμός;
Ο υποπαραθυρεοειδισμός προκύπτει όταν ότι το σώμα δεν παράγει αρκετή παραθυρεοειδή ορμόνη με συνέπεια να διαμορφώνονται υπερβολικά χαμηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα.
Προκαλείται συνήθως ως συνέπεια χειρουργικής επέμβασης στο λαιμό ή κάποιας βλάβης στους παραθυρεοειδείς αδένες.
Μπορεί επίσης να συμβεί από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα που πλήττει τους παραθυρεοειδείς.
Ο υποπαραθυρεοειδισμός έχει σοβαρές επιπλοκές, όπως:
- Η νόσος του Addison, μια διαταραχή που εμφανίζεται όταν τα επινεφρίδια δεν παράγουν αρκετές ορμόνες
- Καταρράκτης
- Η νόσος του Πάρκινσον
- Αναιμία
Πώς γίνεται η διάγνωση των Παθήσεων των Παραθυρεοειδών;
Οι παθήσεις των παραθυρεοειδών εντοπίζονται ελέγχοντας τα επίπεδα ασβεστίου και παραθυρεοειδούς ορμόνης στο αίμα.
Κατόπιν ενδέχεται να ακολουθήσουν οι παρακάτω εξετάσεις για περαιτέρω ενδείξεις (π.χ. η ύπαρξη κάποιου αδενώματος/καρκινικού όγκου) και αξιολόγηση πιθανών επιπλοκών:
- Πυκνομετρία οστών
- Υπέρηχοι
- Αξονική τομογραφία
- Μαγνητική τομογραφία
Πώς αντιμετωπίζονται οι Παθήσεις των Παραθυρεοειδών;
Ανάλογα με τη σοβαρότητα της νόσου οι θεραπευτικές επιλογές μπορεί να είναι συντηρητικές (φαρμακευτική αγωγή, συμπληρώματα διατροφής και παρακολούθηση) ή να χειρουργική επέμβαση, η οποία επιλύει οριστικά το πρόβλημα.
Η χειρουργική αντιμετώπιση αφορά στην αφαίρεση των προβληματικών παραθυρεοειδών αδένων με μια επέμβαση που ονομάζεται παραθυρεοειδεκτομή.
Η παραθυρεοειδεκτομή μπορεί να πραγματοποιηθεί με:
- συμβατικό ανοικτό χειρουργείο ή με
- ελάχιστα επεμβατική τεχνική, δηλαδή λαπαροσκοπικά ή με ρομποτική χειρουργική που αποτελεί εξέλιξη της λαπαροσκοπικής
Τι είναι η Ρομποτική Παραθυρεοειδεκτομή;
Η ρομποτική παραθυρεοειδεκτομή είναι η πλέον ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδος για την αντιμετώπιση των παθήσεων των παραθυρεοειδών και κυρίως την αφαίρεση καλοήθων (αδενώματα) ή κακοήθων όγκων στους παραθυρεοειδείς αδένες.
Πραγματοποιείται με την υποβοήθηση ενός ρομποτικού χειρουργικού συστήματος (da Vinci Xi) και αποτελεί εξέλιξη της λαπαροσκοπική παραθυρεοειδεκτομής, ενσωματώνοντας όλα τα πλεονεκτήματα της τελευταίας και εξαλείφοντας του τεχνικούς περιορισμούς της.
Η ρομποτική παραθυρεοειδεκτομή συνεπάγεται λιγότερο πόνο για τον ασθενή, μειωμένο χρόνο ανάρρωσης και μικρότερο κίνδυνο επιπλοκών, όπως βλάβη στα νεύρα που ελέγχουν τα φωνητικές χορδές ή χρόνια χαμηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα, σε σύγκριση με την ανοικτή χειρουργική επέμβαση.
Ο χειρουργός κατευθύνει μέσα από μια ειδική κονσόλα τους ρομποτικούς βραχίονες για να αφαιρέσουν τον υπερδραστήριο αδένα μέσω μιας μικρής τομής στον αυχένα, με ασύγκριτη χειρουργική ακρίβεια, σταθερότητα και ευελιξία.
Ως αποτέλεσμα, η ρομποτική παραθυρεοειδεκτομή συνεπάγεται λιγότερο πόνο για τον ασθενή, μειωμένο χρόνο ανάρρωσης και μικρότερο κίνδυνο επιπλοκών, όπως βλάβη στα νεύρα που ελέγχουν τα φωνητικές χορδές ή χρόνια χαμηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα, σε σύγκριση με την ανοικτή χειρουργική επέμβαση.