Γυναικολογικοί Καρκίνοι

Ο Δρ. Κωνσταντινίδης και οι Συνεργάτες του συνθέτουν μια ομάδα ειδικών παγκοσμίου επιπέδου, που χρησιμοποιούν τις πιο καινοτόμες θεραπείες και χειρουργικές προσεγγίσεις, όπως η χρήση του υπερσύγχρονου συστήματος ρομποτικής χειρουργικής da Vinci Xi στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, για τη θεραπεία γυναικών που έχουν διαγνωστεί με γυναικολογικό καρκίνο.

Από την πρώτη στιγμή, ο Δρ. Κωνσταντινίδης και η Χειρουργική του Ομάδα θα συνεργαστούν στενά μαζί με εσάς και τους αγαπημένους σας, με στόχο την ανάπτυξη μιας εξατομικευμένης και ολοκληρωμένης προσέγγισης για την αντιμετώπιση του καρκίνου, έχοντας ως προτεραιότητα όχι απλά την επιβίωση, αλλά επίσης την ευεξία και τη διατήρηση της ικανότητας τεκνοποίησης και σεξουαλικής λειτουργίας.

 

Τι είναι ο Γυναικολογικός Καρκίνος και ποιοι είναι οι Τύποι του;

Με τον όρο γυναικολογικός καρκίνος χαρακτηρίζεται κάθε τύπος κακοήθειας που έχει ως αφετηρία τα αναπαραγωγικά όργανα μιας γυναίκας.

Υπάρχουν πέντε βασικοί τύποι γυναικολογικού καρκίνου:

 • Καρκίνος του ενδομητρίου ή της μήτρας
 • Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας
 • Καρκίνος των ωοθηκών
 • Καρκίνος του κόλπου
 • Καρκίνος του αιδοίου

Επίσης, υπάρχουν πιο σπάνιοι τύποι γυναικολογικής κακοήθειας, όπως ο καρκίνος των σαλπιγγών.

 

Τι είναι ο Καρκίνος του Ενδομητρίου / της Μήτρας;

Αυτός ο τύπος καρκίνου αναφέρεται συχνά ως καρκίνος της μήτρας, αν και δεν είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα: Ο καρκίνος του ενδομητρίου αναπτύσσεται στην εσωτερική επένδυση της μήτρας.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του καρκίνου του ενδομητρίου είναι τα παρακάτω:

 • μη φυσιολογική κολπική αιμορραγία
 • επώδυνη ούρηση
 • διευρυμένη μήτρα, την οποία ο γιατρός μπορεί να εντοπίσει κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης
 • πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή
 • ανεξήγητη απώλεια βάρους

 

Τι είναι ο Καρκίνος του Τραχήλου της Μήτρας;

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας εμφανίζεται όταν τα καρκινικά κύτταρα αναπτύσσονται και πολλαπλασιάζονται στην επιφάνεια του τραχήλου, ο οποίος βρίσκεται στο κάτω μέρος της μήτρας, στο σημείο που συνδέεται με τον κόλπο.

Μία από τις πιο κοινές αιτίες αυτού του τύπου καρκίνου είναι οι ιοί των ανθρωπίνων θηλωμάτων ή αλλιώς HPV.

Εάν εντοπιστεί νωρίς, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς.

Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη και / ή την ανίχνευση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι ο τακτικός γυναικολογικός έλεγχος.

Η κατανόηση των πρώτων συμπτωμάτων βοηθά, επίσης, στην εξασφάλιση αποτελεσματικής θεραπείας.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι τα εξής:

 • Ακανόνιστη αιμορραγία, όπως κηλίδες μεταξύ ή περιόδων
 • Εμμηνορροϊκή αιμορραγία που είναι μεγαλύτερη ή βαρύτερη από το κανονικό
 • Επίμονος πόνος στην πύελο ή την πλάτη
 • Κολπικές απεκκρίσεις
 • Πόνος κατά τη συνουσία

 

Τι είναι ο Καρκίνος των Ωοθηκών;

Ο καρκίνος των ωοθηκών ξεκινά συνήθως στις ωοθήκες, αλλά πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι μπορεί στην πραγματικότητα να αναπτυχθεί και σε άλλα αναπαραγωγικά όργανα, όπως οι σάλπιγγες.

Οι ωοθήκες παράγουν τα ωάρια, που αποτελούνται από τρία είδη κυττάρων, στο καθένα εκ των οποίων μπορεί να αναπτυχθεί διαφορετικός τύπος όγκου:

 • Οι επιθηλιακοί όγκοι, σχηματίζονται στα κύτταρα που καλύπτουν την επιφάνεια των ωοθηκών και αποτελούν την πλέον κοινή μορφή όγκων των ωοθηκών.
 • Οι μη επιθηλιακοί όγκοι αναπτύσσονται είτε στα γεννητικά αναπαραγωγικά κύτταρα ή στα στρωματικά κύτταρα του συνδετικού ιστού, γύρω από την ωοθήκη.

Τρεις στους τέσσερις όγκους των ωοθηκών είναι καλοήθεις.

Σε πρώιμο στάδιο, οι κακοήθεις όγκοι σπάνια δίνουν συμπτώματα, τα οποία εμφανίζονται συνήθως όταν ο καρκίνος είναι πιο προχωρημένος. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • πόνο στην πύελο, την πλάτη ή την κοιλιά
 • φούσκωμα
 • απώλεια όρεξης
 • επείγουσα ανάγκη ούρησης
 • δυσκοιλιότητα
 • πόνο κατά τη συνουσία

 

Πώς γίνεται η διάγνωση του Γυναικολογικού Καρκίνου;

Η διάγνωση του γυναικολογικού καρκίνου διαφοροποιείται ανάλογα με τον τύπο της κακοήθειας:

 • Διάγνωση καρκίνου του ενδομητρίου / μήτρας: Ο καρκίνος του ενδομητρίου ή της μήτρας μπορεί να επιβεβαιωθεί με ελάχιστα επεμβατικές εξετάσεις, όπως η λήψη βιοψίας ενδομητρίου, κολπικό υπερηχογράφημα και υστεροσκόπηση. Αφού επιβεβαιωθεί ο καρκίνος, μπορεί να πραγματοποιηθούν αρκετές εξετάσεις, όπως εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος και υπερηχογράφημα του τραχήλου, αξονική και μαγνητική τομογραφία. Η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων σε συνδυασμό με αξονική τομογραφία (PET / CT) βοηθά στον εντοπισμό πιθανών μεταστάσεων.
 • Διάγνωση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας: Περιλαμβάνει κολποσκόπηση και λήψη βιοψίας, συνήθως έπειτα από θετικό και υψηλού κινδύνου αποτέλεσμα σε εξέταση για τον ιό HPV.
 • Διάγνωση καρκίνου των ωοθηκών: Η μέτρηση του CA 125 και του καρκινοεμβρυονικού αντιγόνου στον ορό βοηθά στη διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών σε συνδυασμό με τις κλασικές απεικονιστικές μεθόδους όπως μαγνητική/αξονική τομογραφία και διακολπικό υπερηχογράφημα.

 

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται ο Γυναικολογικός Καρκίνος;

Ανάλογα με τον τύπο και το στάδιο του γυναικολογικού καρκίνου, καθορίζεται και το σχετικό θεραπευτικό πλάνο, το οποίο έχει στο επίκεντρό του τη χειρουργική αφαίρεση του όγκου.

Τα τελευταία χρόνια κερδίζουν έδαφος οι ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές, προκειμένου να ελαχιστοποιείται ο πόνος και η ταλαιπωρία των  ασθενών, καθώς επίσης κι ο κίνδυνος των επιπλοκών, που είναι υψηλότερος σε ανοικτού τύπου επεμβάσεις.

Η λαπαροσκοπική χειρουργική είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική που μειώνει σημαντικά τη διαμονή στο νοσοκομείο, τον πόνο μετά τη χειρουργική επέμβαση και τον χρόνο ανάρρωσης, προσφέροντας παράλληλα εξαιρετικά ογκολογικά αποτελέσματα.

Η ρομποτική χειρουργική επέμβαση έχει τα ίδια πλεονεκτήματα με την προηγμένη λαπαροσκόπηση, επιτρέποντας επιπλέον στους χειρουργούς να λειτουργούν με αυξημένη ακρίβεια, σταθερότητα και ευελιξία. Ως συνέπεια, εκτελούν πιο εύκολα, αποτελεσματικά και με ασφάλεια χειρουργικές επεμβάσεις..

Οι πιο συχνοί τύποι χειρουργικών επεμβάσεων για τη θεραπεία των γυναικολογικών καρκίνων είναι οι εξής:

 • Υστερεκτομή, η οποία αφορά στην αφαίρεση της μήτρας και του τραχήλου
 • Ολική υστερεκτομή μετ’ εξαρτημάτων, δηλαδή αφαίρεση όλων των έσω γεννητικών οργάνων

Άλλοι τύποι θεραπείας για το γυναικολογικό καρκίνο που μπορούν να συνδυαστούν με τη χειρουργική αντιμετώπιση είναι οι εξής:

 • Ενδοπεριτοναϊκή χημειοθεραπεία, δηλαδή χημειοθεραπεία με λαπαροσκοπική ενδοπεριτοναϊκή υπερθερμία (ειδικά για τη θεραπεία του προχωρημένου καρκίνου των ωοθηκών)
 • Συστημική χημειοθεραπεία
 • Ακτινοθεραπεία
 • Ορμονοθεραπεία

 

Τι είναι η Υστερεκτομή;

Τι είναι η Λαπαροσκοπική Υστερεκτομή;

Τι είναι η Ρομποτική Υστερεκτομή;

Τι είναι η Ρομποτική Υστερεκτομή Μιας Τομής;

Τι είναι η Ολική Αφαίρεση Έσω Γεννητικών Οργάνων με Ριζικό Λεμφαδενικό Καθαρισμό;

Σε ορισμένες περιπτώσεις γυναικολογικού καρκίνου, ειδικά στο ενδομήτριο, τη μήτρα ή τον τράχηλο, η ενδεδειγμένη θεραπεία μπορεί να προβλέπει την ολική αφαίρεση των έσω γεννητικών οργάνων, καθώς και των γειτονικών λεμφαδένων.

Ειδικότερα, στην εν λόγω επέμβαση αφαιρείται η μήτρα και τα γειτονικά όργανα (ωοθήκες, σάλπιγγες) και ιστοί προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση του καρκίνου.

Η χρήση χειρουργικού ρομπότ καθιστά το εν λόγω χειρουργείο ελάχιστα επεμβατικό κι επιτρέπει ύψιστη ακρίβεια κι ευελιξία στις κινήσεις. Αυτό είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα ειδικά στις περιπτώσεις εκείνες που, έπειτα από ιστοπαθολογική εξέταση των γύρω λεμφαδένων σε πραγματικό χρόνο κατά την επέμβαση, απαιτείται ριζικός λεμφαδενικός καθαρισμός.

Γιατί να επιλέξω τον Δρ. Κωνσταντινίδη;

Η Ομάδα Ρομποτικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, υπφό τη διεύθυνση του Δρ. Κωνσταντινίδη, με τη συμμετοχή πεπειραμένων γυναικολόγων έχει πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό επεμβάσεων ρομποτικής χειρουργικής για την αντιμετώπιση των γυναικολογικών καρκίνων, με πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας και απόλυτη ικανοποίηση των ασθενών.

Παντρεύοντας τις τελευταίες εξελίξεις της ιατρικής τεχνολογίας κι επιστήμης με το σεβασμό και την ευαισθησία προς κάθε ασθενή, ο Δρ. Κωνσταντινίδης και η Χειρουργική του Ομάδα, προσφέρουν πρωτοποριακές διεθνώς θεραπείες με ανθρώπινο πρόσωπο.