Καρκίνος Κατώτερου Οισοφάγου
Ο καρκίνος οισοφάγου και της γαστροοισοφαγικής συμβολής συνιστά έναν ταχύτατα αναπτυσσόμενο τύπο κακοήθειας στο δυτικό πληθυσμό, την ώρα που στην πλειονότητά τους οι άλλοι τύποι καρκίνου βαίνουν μειούμενοι.
Η αυξητική αυτή τάση στα κρούσματα αποδίδεται στην κακή διατροφή που χαρακτηρίζει το σύγχρονο τρόπο ζωής, την κατακόρυφη άνοδο των ποσοστών παχυσαρκίας στον πληθυσμό και συνεπακόλουθα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, που οδηγεί στον οισοφάγο του Barrett και τελικά στον καρκίνο.
Ο Δρ. Κωνσταντινίδης και η Χειρουργική του Ομάδα πρωτοπορούν διεθνώς πραγματοποιώντας επεμβάσεις με την υποβοήθηση του υπερσύγχρονου ρομποτικού συστήματος Da Vinci Xi στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, με εντυπωσιακά ογκολογικά αποτελέσματα και παγκοσμίως χαμηλά ποσοστά επιπλοκών.
Τι είναι ο Καρκίνος Οισοφάγου και της Γαστροοισοφαγικής Συμβολής;
Ο καρκίνος στον κατώτερο οισοφάγο και τη γαστροοισοφαγική συμβολή ξεκινά στο εσωτερικό στρώμα του τοιχώματος του οισοφάγου και αναπτύσσεται προς τα έξω. Σταδιακά εξαπλώνεται στους λεμφαδένες, καθώς και στα αιμοφόρα αγγεία στο στήθος και σε άλλα κοντινά όργανα.
Ο καρκίνος οισοφάγου και της γαστροοισοφαγικής συμβολής μπορεί επίσης να εξαπλωθεί στους πνεύμονες, στο συκώτι, στο στομάχι και σε άλλα μέρη του σώματος.
Ο πιο κοινός τύπος καρκίνου στον κατώτερο οισοφάγο και τη γαστροοισοφαγική συμβολή είναι το αδενοκαρκίνωμα.
Θέλεις να μάθεις περισσότερα για ;
Γιατί να επιλέξω τον Δρ. Κωνσταντινίδη;
Ο Δρ. Κ. Μ. Κωνσταντινίδης και η ομάδα του διαθέτουν τεράστια εμπειρία στον τομέα της
λαπαροσκοπικής και ρομποτικής χειρουργικής.
Ο Δρ. Κωνσταντινίδης είναι ο θεμελιωτής της Ρομποτικής Χειρουργικής στην Ελλάδα και ένας από τους πλέον πρωτοπόρους στο χώρο διεθνώς, έχοντας πραγματοποιήσει με το καινοτόμο ρομποτικό σύστημα Da Vinci® τη μεγαλύτερη σειρά επεμβάσεων Γενικής Χειρουργικής στην Ευρώπη, ανάμεσά τους και βουβωνοκηλών.
Τι συμπτώματα έχει ο Καρκίνος Οισοφάγου και της Γαστροοισοφαγικής Συμβολής;
Έντονος Πόνος
Σε πρώιμο στάδιο, ο καρκίνος οισοφάγου και της γαστροοισοφαγικής συμβολής μπορεί να είναι εντελώς ασυμπτωματικός ή μπορεί να εμφανιστεί με ήπια συμπτώματα που μπορεί να οφείλονται σε διάφορες αιτίες, όπως καούρα, άτυπο πόνο στο στήθος ή δυσπεψία.
Εναλλακτικά, οι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα όπως αίμα στα κόπρανα ή αναιμία λόγω ανεπάρκειας σιδήρου. Οι ασθενείς ενδέχεται να αναφέρουν ήπια ή διαλείπουσα δυσφαγία ή αίσθηση ξένου σώματος.
Αυτά τα συμπτώματα γενικά απαιτούν διαγνωστική αξιολόγηση.
Μερικοί πρώιμοι καρκίνοι διαγιγνώσκονται κατά τη διάρκεια ενδοσκοπικής παρακολούθησης για τον οισοφάγο του Barrett.
Τα συμπτώματα του καρκίνου οισοφάγου και της γαστροοισοφαγικής συμβολής γενικά εξελίσσονται ραγδαία και γίνονται πιο εμφανή με την ανάπτυξη όγκου:
Μια αρχική αδυναμία στην κατάποση στερεών ακολουθείται από δυσκολία κατάποσης αλεσμένων τροφίμων και τέλος υγρών.
Η απώλεια βάρους και η ανορεξία εμφανίζονται συχνά σε ασθενείς με πιο προχωρημένη νόσο. Η οδυνοφαγία εμφανίζεται σε περίπου τους μισούς ασθενείς.
Η επέκταση του όγκου στο περικάρδιο ή το μεσοθωράκιο μπορεί να προκαλέσει οπισθοστερνικό άλγος ή οσφυαλγία, καθώς και σχηματισμό αποστήματος.
Η βραχνάδα συνήθως συνδέεται με υποτροπιάζουσα παράλυση του λαρυγγικού νεύρου.
Αναιμία και / ή γαστρεντερική αιμορραγία και αδυναμία μπορεί να υπάρχουν εάν ο όγκος είναι ελκώδης.
Επικοινωνήστε μαζί μας & κλείστε το ραντεβού σας!
Δευτέρα έως Παρασκευή | 09:00-18:00
Κλείσε ΡαντεβούΠοια αίτια προκαλούν Καρκίνο του Κατώτερου Οισοφάγου και της Γαστροοισοφαγικής Συμβολής;
Οι περισσότεροι καρκίνοι (αδενοκαρκινώματα) του κατώτερου οισοφάγου και της γαστροοισοφαγικής συμβολής εμφανίζονται ως συνέπεια του οισοφάγου του Barrett, μια κατάσταση που προκύπτει έπειτα από χρόνια γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και οισοφαγίτιδα από παλινδρόμηση.
Στον οισοφάγο του Barrett, το τοίχωμα (επιθήλιο) του κατώτερου οισοφάγου αντικαθίσταται από τοίχωμα που μοιάζει με αυτά του στομάχου για να προστατευθεί από τα γαστρικά υγρά που παλινδρομούν, ως συνέπεια της χρόνιας γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
Επίσης, η παχυσαρκία σχετίζεται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο καρκίνου (αδενοκαρκινώματος) του οισοφάγου, πιθανώς επειδή η παχυσαρκία είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στην παλινδρόμηση.
Σύμφωνα με μελέτες, το αλκοόλ δεν αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου, αλλά το κάπνισμα συμβάλλει στην ανάπτυξη της νόσου.
Πώς γίνεται η διάγνωση του Καρκίνου του Κατώτερου Οισοφάγου και της Γαστροοισοφαγικής Συμβολής;
Η διαγνωστική αξιολόγηση του ασθενούς με καρκίνο του κατώτερου οισοφάγου και της γαστροοισοφαγικής συμβολής έχει ως στόχο την ανίχνευση καθώς επίσης και τη σταδιοποίηση της νόσου, προκειμένου να καθοριστεί και να εφαρμοστεί άμεσα το κατάλληλο σχέδιο θεραπείας.
Το βαριούχο γεύμα με ακτινογραφία του οισοφάγου είναι μια εξέταση διαθέσιμη σε όλες τις μονάδες υγείας με ακτινολογικό τμήμα που καλό είναι να διενεργείται σε όλους του ασθενείς με δυσφαγία, δυσκαταποσία και άλλων συμπτωμάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο του κατώτερου οισοφάγου και της γαστροοισοφαγικής συμβολής.
Η ενδοσκόπηση ανώτερου πεπτικού για την ανίχνευση μη φυσιολογικών κυττάρων περιλαμβάνει την εξέταση του τοιχώματος του οισοφάγου, του στομάχου και του αρχικού τμήματος του λεπτού εντέρου με ένα εύκαμπτο ενδοσκόπιο.
Η ενδοσκόπηση επιτρέπει στον ιατρό να απεικονίσει και να λάβει δείγμα ιστού (βιοψία) από το βλεννογόνο του άνω γαστρεντερικού σωλήνα.
Η ενδοσκόπηση με βιοψία είναι η κύρια μέθοδος για τη διάγνωση του καρκίνου του κατώτερου οισοφάγου και της γαστροοισοφαγικής συμβολής.
Το ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα (EUS) είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τη διάγνωση του καρκίνου του κατώτερου οισοφάγου και της γαστροοισοφαγικής συμβολής. Το ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα μπορεί να ανιχνεύσει μικρές αλλαγές στο βλεννογόνο, που δε φαίνονται σε άλλου τύπου διαγνωστικές εξετάσεις.
Επίσης, βοηθά να προσδιοριστεί το βάθος του όγκου στο τοίχωμα του οισοφάγου και η εμπλοκή των λεμφαδένων που σχετίζονται με την περιοχή.
Οι ασθενείς στους οποίους γίνεται διάγνωση για καρκίνο του οισοφάγου κάνουν επίσης αξονική τομογραφία θώρακα και κοιλιάς προκειμένου να διαπιστωθεί τυχόν εξάπλωσης του καρκίνου.
Ποια η κατάλληλη θεραπεία για αντιμετώπιση; Χρειάζεται χειρουργείο; Πώς θεραπεύεται;
Οι αποφάσεις για τη θεραπεία του καρκίνου του κατώτερου οισοφάγου και της γαστροοισοφαγικής συμβολής εξαρτώνται από τη σταδιοποίηση, το μέγεθος και την τοποθεσία του όγκου, καθώς και τη γενικότερη κατάσταση της υγείας των ασθενών.
Οι επιφανειακοί, πρώιμοι, μη διηθητικοί καρκίνοι μπορούν να αντιμετωπιστούν με ενδοσκοπική εκτομή του βλεννογόνου ή ενδοσκοπική υποβλεννογονική τομή, εάν η επιφανειακή φύση της βλάβης έχει επιβεβαιωθεί με ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα.
Ωστόσο, στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων, η θεραπεία απαιτεί γαστρεκτομή, δηλαδή τη χειρουργική αφαίρεση ολόκληρου του όγκου και των περιβαλλόντων ιστών, όλους τους δυνητικά κακοήθεις λεμφαδένες, καθώς κι ενός τμήματος του στομάχου.
Η επέμβαση της γαστρεκτομής μπορεί να πραγματοποιηθεί με ανοικτό χειρουργείο ή με ελάχιστα τραυματική μέθοδο, δηλαδή λαπαροσκοπικά και με ρομποτική υποβοήθηση.
Η ελάχιστα τραυματική χειρουργική προτείνεται σήμερα από διεθνώς αναγνωρισμένες χειρουργικές ομάδες ως μέσο για τη βελτίωση των μετεγχειρητικών αποτελεσμάτων σε ασθενείς που υποβάλλονται σε γαστρεκτομή για καρκίνο του κατώτερου οισοφάγου και της γαστροοισοφαγικής συμβολής, ιδίως όταν η νόσος βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο.
Η ρομποτική γαστρεκτομή απογειώνει τα πλεονεκτήματα μιας ελάχιστα επεμβατικής και τραυματικής μεθόδου, δίχως τις τεχνικές δυσκολίες που συνοδεύουν την παραδοσιακή λαπαροσκοπική μέθοδο και τη μεγάλη επιβάρυνση του ανοικτού χειρουργείου.
Όσο πιο πρώιμο είναι το στάδιο του καρκίνου τόσο πιο καλή είναι η ανταπόκριση στη χειρουργική θεραπεία, ενώ η προεγχειρητική χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία παρέχουν πρόσθετο όφελος.
Μετά τη θεραπεία, οι ασθενείς υποβάλλονται σε έλεγχο για υποτροπή με ενδοσκόπηση και αξονική τομογραφία του αυχένα, του στήθους και της κοιλιάς σε τακτικά διαστήματα 6 μηνών για 3 χρόνια και στη συνέχεια ετησίως.