Περιεδρικό Συρίγγιο Πρωκτού
Το περιεδρικό συρίγγιο πρωκτού είναι πάθηση της περιοχής του πρωκτού αρκετά συχνή, η οποία αν αμεληθεί μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές, ακόμα και απειλητικές για τη ζωή.
Για την αντιμετώπιση των περιεδρικών συριγγίων και ανάλογα τη θέση τους εφαρμόζονται σύγχρονες κι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές.

Τι είναι το περιεδρικό συρίγγιο πρωκτού ;
Τα περιεδρικά συρίγγια αποτελούν μια μη φυσιολογική επικοινωνία μεταξύ του εντέρου (έσω στόμιο) και του δέρματος γύρω από τον πρωκτό.

Θέλεις να μάθεις περισσότερα για ;
Γιατί να επιλέξω τον Δρ. Κωνσταντινίδη;
Ο Δρ. Κ. Μ. Κωνσταντινίδης και η ομάδα του διαθέτουν τεράστια εμπειρία στον τομέα της
λαπαροσκοπικής και ρομποτικής χειρουργικής.
Ο Δρ. Κωνσταντινίδης είναι ο θεμελιωτής της Ρομποτικής Χειρουργικής στην Ελλάδα και ένας από τους πλέον πρωτοπόρους στο χώρο διεθνώς, έχοντας πραγματοποιήσει με το καινοτόμο ρομποτικό σύστημα Da Vinci® τη μεγαλύτερη σειρά επεμβάσεων Γενικής Χειρουργικής στην Ευρώπη, ανάμεσά τους και βουβωνοκηλών.
Ποια είναι συμπτώματα που έχει το περιεδρικό συρίγγιο πρωκτού;
Το περιεδρικό συρίγγιο πρωκτού έχει ως βασικά του συμπτώματα τον πόνο, την ερυθρότητα και το οίδημα στην περιοχή του πρωκτού.
Επίσης, συνήθως εκδηλώνεται με εκροή πύου από το εξωτερικό του στόμιο στο δέρμα.
Ως δευτεροπαθής συνέπεια του περιεδρικού συριγγίου, παρατηρούνται κνησμός του δακτυλίου ή και δερματικές αλλοιώσεις που οφείλονται στην έκκριση του πύου από το στόμιο.
Επικοινωνήστε μαζί μας & κλείστε το ραντεβού σας!
Δευτέρα έως Παρασκευή | 09:00-18:00
Κλείσε ΡαντεβούΠοια είναι η αιτία που προκαλεί το περιεδρικό συρίγγιο πρωκτού;
Συνήθως, τα περιεδρικά συρίγγια σχηματίζονται ως συνέπεια περιεδρικών αποστημάτων που δεν έχουν αντιμετωπιστεί. Τα αποστήματα προκαλούνται από φλεγμονές έπειτα από απόφραξη των περιπρωκτικών αδένων.
Όσο ένα τέτοιο απόστημα συμβεί, το σώμα τείνει να παροχετεύει το πύον προς το δέρμα γύρω από τον πρωκτό, σχηματίζοντας έτσι το περιεδρικό συρίγγιο πρωκτού.
Επίσης, άλλες, λιγότερο συχνές, καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν περιεδρικό συρίγγιο είναι οι εξής:
- Νόσος του Crohn (φλεγμονώδης νόσος του εντέρου)
- Ακτινοθεραπεία
- Τραυματισμός
- Σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες
- Φυματίωση
Τι επιπλοκές έχει το περιεδρικό συρίγγιο πρωκτού;
Αν υπάρξει ολιγωρία στην αντιμετώπιση ενός περιεδρικού συριγγίου πρωκτού κι αυτό αφεθεί να χειροτερέψει, υπάρχει ο κίνδυνος αυτό να οδηγήσει σε γάγγραινα του περινέου και συστηματική σήψη, κατάσταση απειλητική ακόμα και την ίδια τη ζωή του ασθενή.
Πώς γίνεται η διάγνωση του περιεδρικού συριγγίου;
Κατά κανόνα, η διάγνωση τίθεται κατά την κλινική εξέταση της περιοχής γύρω από τον πρωκτό (έδρα) από το γιατρό.
Μετά την ανίχνευση του συριγγίου, ο γιατρός καλείται να προσδιορίσει το βάθος και τη διαδρομή του.
Σχεδόν πάντοτε θα απαιτηθούν επιπρόσθετες εξετάσεις, όπως:
- Ενδοσκοπική εξέταση του πρωκτού και του ορθού
- Διορθικό Υπερηχογράφημα ή/και μαγνητική τομογραφία
Ο εντοπισμός του συριγγίου μπορεί να συνοδευτεί κι από περαιτέρω εξετάσεις, όπως η κολονοσκόπηση, για να διαπιστωθεί αν ο ασθενής πάσχει από νόσο του Crohn, μια φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Περίπου το 25% των ατόμων με νόσο του Crohn αναπτύσσουν περιεδρικά συρίγγια.

Πώς αντιμετωπίζεται το περιεδρικό συρίγγιο πρωκτού; Ποια η κατάλληλη θεραπεία;
Η θεραπεία του συριγγίου είναι πάντοτε χειρουργική. Βασικές αρχές της θεραπείας αποτελούν:
- Η ανεύρεση και καταστροφή του εσωτερικού στομίου
- Ο εντοπισμός της πορείας του σηραγγώδους πόρου και η πλήρης εκτομή του σε όλο το μήκος του
- Η όσο το δυνατόν μικρότερη τομή των σφιγκτήρων
Η εφαρμογή, από εξειδικευμένο χειρουργό, μιας από τις υπάρχουσες μεθόδους για την αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας, της ραγάδας και του περιεδρικού αποστήματος και συριγγίου προσφέρει άριστα και μόνιμα αποτελέσματα.
Η Χειρουργική Ομάδα του Δρ. Κωνσταντινίδη εφαρμόζει ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους για τη θεραπεία περιεδρικών συριγγίων, όπως η FiLaC (Fistula tracτ – Laser – Closure), η μέθοδος LIFT (Ligation of the Intrasphincteric Fistula Tract) και η VAAFT (Video-Assisted Anal Fistula Treatment).
Αφαίρεση περιεδρικού συριγγίου με χρήση Laser (FILAC), Seton, Βιολογικής Κόλλας, Βύσματος (Plug), τεχνικής LIFT
Μέθοδος FiLac
Συγκεκριμένα για τη μέθοδο FiLaC πρόκειται για μια μέθοδο που περιλαμβάνει τη χρήση θεραπευτικού laser, χάρη στην οποία αντιμετωπίζεται το περιεδρικό συρίγγιο αποφεύγοντας στο μέγιστο βαθμό τον τραυματισμό του σφιγκτήρα και των γειτονικών μυών και συνεπώς ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο ακράτειας.
Τεχνικές Seton
Το seton είναι ένα κομμάτι χειρουργικού νήματος που μένει στο συρίγγιο για αρκετές εβδομάδες για να το κρατήσει ανοιχτό.
Αυτό το βοηθά να επουλωθεί, αποφεύγοντας παράλληλα την ανάγκη κοπής των μυών του σφιγκτήρα.
Τεχνική LIFT
Η τεχνική (LIFT) είναι μια θεραπεία για συρίγγια που διαπερνούν τους μύες του σφιγκτήρα, οι οποίοι δεν πρέπει να κοπούν.
Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, μια τομή γίνεται στο δέρμα πάνω από το συρίγγιο και οι μύες του σφιγκτήρα απομακρύνονται.
Στη συνέχεια, το συρίγγιο σφραγίζεται και στα δύο άκρα και αφήνεται ανοικτό ώστε να επουλωθεί.
Βιολογική κόλλα
Η θεραπεία με βιολογική κόλλα είναι σήμερα η μόνη μη χειρουργική επιλογή για πρωκτικά συρίγγια.
Ο χειρουργός εγχέει κόλλα η οποία σφραγίζει το συρίγγιο και το βοηθά να επουλωθεί.
Είναι γενικά λιγότερο αποτελεσματική από πιο επεμβατικές προσεγγίσεις, αλλά μπορεί να είναι μια χρήσιμη επιλογή για συρίγγια που διαπερνούν τους μύες του πρωκτικού σφιγκτήρα.
Βύσμα
Μια άλλη επιλογή για τη θεραπεία των συριγγίων είναι η εισαγωγή ενός βιοπροσθετικού βύσματος.
Πρόκειται για ένα βύσμα σε σχήμα κώνου κατασκευασμένο από ζωικό ιστό που χρησιμοποιείται για να εμποδίσει το εσωτερικό άνοιγμα του συριγγίου.
Αυτή η διαδικασία λειτουργεί καλά για τον αποκλεισμό ενός πρωκτού συριγγίου.
Τι είναι η Ενδοσκοπική Αντιμετώπιση Περιεδρικού Συριγγίου (VAAFT);
Η ενδοσκοπική αντιμετώπιση περιεδρικών συριγγίων με χρήση βίντεο (VAAFT) είναι μια νέα, ελάχιστα επεμβατική τεχνική για τη θεραπεία σύνθετων περιεδρικών συριγγίων.
Το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της τεχνικής είναι η δυνατότητα χρήσης βιντεοενδοσκοπικής τεχνολογίας για την ακριβή απεικόνιση της ανατομίας του συριγγίου και τη διαχείριση των οδών του, διατηρώντας παράλληλα τη λειτουργία του σφιγκτήρα, με αποτέλεσμα ελάχιστες επιπλοκές και ταχύτερη ανάρρωση.