close side menu icon
pathisi hero animation image

Αχαλασία Οισοφάγου

Η αχαλασία οισοφάγου είναι μια σπάνια αλλά αρκετά σοβαρή νόσος που συνοδεύεται από δυσάρεστα συμπτώματα, όπως η δυσκολία στην κατάποση, και αν αμεληθεί εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία.

Η αχαλασία οισοφάγου θεωρείται προκαρκινωματώδης κατάσταση, διότι μετά την πάροδο 15 – 25 περίπου ετών αναπτύσσεται καρκίνος του οισοφάγου σε ποσοστό 1% – 10% των ασθενών.

Χάρη σε σύγχρονες μεθόδους ρομποτικής/λαπαροσκοπικής χειρουργικής, η θεραπεία της αχαλασίας του οισοφάγου είναι πιο άμεση κι ασφαλής από ποτέ, χωρίς την ταλαιπωρία των ανοικτών επεμβάσεων και με ιατρικά αποτελέσματα που διαρκούν στο χρόνο!

Τι είναι αχαλασία οισοφάγου;

Η αχαλασία είναι μια σπάνια διαταραχή του οισοφάγου, δηλαδή του σωληνοειδούς εκείνου οργάνου μέσω του οποίου η τροφή μεταφέρεται από το λαιμό στο στομάχι.

Στην αχαλασία, ο οισοφάγος αδυνατεί να ολοκληρώσει τις περισταλτικές του κινήσεις κι Κατώτερος Οισοφαγικός Σφιγκτήρας δεν ανοίγει επαρκώς τη στιγμή που διέρχεται η τροφή, γιατί βρίσκεται σε μια κατάσταση διαρκούς σπασμού.

Ως συνέπεια, εμποδίζεται η προώθηση των τροφών στο στομάχι κι αυτές παραμένουν στον οισοφάγο για μεγάλο διάστημα.

question mark icon

Θέλεις να μάθεις περισσότερα για Αχαλασία Οισοφάγου ;

Λάβε το infographic στο email σου

Λήψη Infographic

Γιατί να επιλέξω τον Δρ. Κωνσταντινίδη;

Ο Δρ. Κ. Μ. Κωνσταντινίδης και η ομάδα του διαθέτουν τεράστια εμπειρία στον τομέα της
λαπαροσκοπικής και ρομποτικής χειρουργικής.

Ο Δρ. Κωνσταντινίδης είναι ο θεμελιωτής της Ρομποτικής Χειρουργικής στην Ελλάδα και ένας από τους πλέον πρωτοπόρους στο χώρο διεθνώς, έχοντας πραγματοποιήσει με το καινοτόμο ρομποτικό σύστημα Da Vinci® τη μεγαλύτερη σειρά επεμβάσεων Γενικής Χειρουργικής στην Ευρώπη, ανάμεσά τους και βουβωνοκηλών.

Κλείσε Ραντεβού

Επικοινωνήστε μαζί μας & κλείστε το ραντεβού σας!

Δευτέρα έως Παρασκευή | 09:00-18:00

Κλείσε Ραντεβού Cross Icon

Που οφείλεται η αχαλασία οισοφάγου; Ποια τα βασικά αίτια;

Η αχαλασία οισοφάγου είναι μια πάθηση που εμφανίζεται εξίσου και στα δύο φύλα, κυρίως στις ηλικίες μεταξύ των 30 και των 60 ετών.

Τα ακριβή αίτια της αχαλασίας δεν είναι γνωστά.

Κλινικοί ερευνητές υποψιάζονται ότι η κατάσταση μπορεί να προκληθεί από τον εκφυλισμό μιας ομάδας νεύρων που βρίσκονται στον οισοφάγο (πλέγμα του Auerbach).

Επίσης, πιστεύεται ότι μπορεί να υπάρχει μια σπάνια, κληρονομική μορφή της αχαλασίας, αλλά αυτό δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί.

Πώς γίνεται η διάγνωση της αχαλασίας οισοφάγου;

Η διάγνωση είναι το πρώτο βήμα για την θεραπεία της νόσου. Τα συμπτώματα είναι ήπια στην αρχή ή μπορεί να παραπέμπουν σε άλλες παθήσεις.

Η γαστροσκόπηση αποτελεί την πρώτη εξέταση εκλογής που θα οδηγήσει πρωτίστως στον αποκλεισμό άλλων παθήσεων με παραπλήσια συμπτώματα, όπως ο καρκίνος του οισοφάγου.

Ακολούθως, επειδή η αχαλασία οισοφάγου ανήκει ουσιαστικά στις κινητικές διαταραχές του οισοφάγου, απαραίτητη κρίνεται η δυναμική εκτίμηση του οισοφάγου.

Το βαριούχο γεύμα με ακτινογραφία του οισοφάγου είναι μια εξέταση διαθέσιμη σε όλες τις μονάδες υγείας με ακτινολογικό τμήμα που καλό είναι να διενεργείται σε όλους του ασθενείς με δυσκαταποσία και μπορεί να θέσει την αρχική διάγνωση της αχαλασίας είτε άλλων κινητικών διαταραχών του οισοφάγου.

Η τεκμηρίωση της διάγνωσης γίνεται με τη μανομετρία οισοφάγου, μια εξέταση που μετράει τις πιέσεις καθ’ όλο το μήκος του οισοφάγου και παράλληλα δίνει μια εικόνα για το συνολικό περισταλτισμό του οισοφάγου.

Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται ευρέως η μανομετρία υψηλής ευκρίνειας (High Resolution Manometry – HRM), καθώς αποδίδει εύκολα, σύντομα και ακριβέστερα τις παραπάνω παραμέτρους.

Με την εξέταση αυτή επιτυγχάνεται η σταδιοποίηση και ταξινόμηση της νόσου.

Η αντιμετώπιση είναι εξατομικευμένη και παράγοντες, όπως το μήκος της μυοτομής, προσαρμόζεται στον κάθε ασθενή αναλόγως των απεικονιστικών ευρημάτων με στόχο το βέλτιστο λειτουργικό αποτέλεσμα.

Μυοτομή κατά HELLER με θολοπλαστική κατά Dor

Λαπαροσκοπική Μυοτομή

Τι είναι η Λαπαροσκοπική Μυοτομή;

Η επέμβαση εκλογής για τη θεραπεία της αχαλασίας του οισοφάγου περιλαμβάνει τη λεγόμενη λαπαροσκοπική μυοτομή κατά Heller και σε κάποιες περιπτώσεις συνοδεύεται από λαπαροσκοπική θολοπλαστική κατά Dor ή Toupet, ώστε να αποτρέπεται η παλινδρόμηση περιεχομένου του στομάχου στον οισοφάγο.

Σε αυτήν την επέμβαση, ο χειρουργός ανοίγει μικρές οπές μερικών χιλιοστών στην κοιλιά του ασθενή, μέσω των οποίων εισάγει τα ειδικά λαπαροσκοπικά εργαλεία, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιεί μια μικρή τομή στο μυϊκό χιτώνα του οισοφάγου, μήκους περίπου 6 εκατοστών.

Σκοπός είναι η διατομή των μυϊκών ινών του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, ώστε να χαλαρώσει η παθολογική και παρατεταμένη σύσπασή του και να αποκαθίσταται η φυσιολογική προώθηση των τροφών.

Ρομποτική Μυοτομή

Τι είναι η Ρομποτική Μυοτομή;

Η ρομποτική μυοτομή αποτελεί εξέλιξη της λαπαροσκοπικής επέμβασης, με την υποβοήθηση ρομποτικού συστήματος. Η χρήση του ρομπότ προσφέρει στο χειρουργό απαράμιλλη ακρίβεια και ευχέρεια κινήσεων, καθώς και εντυπωσιακή ορατότητα, χάρη στη δυνατότητα μεγέθυνσης του χειρουργικού πεδίου σε οθόνη.

Κατά τη ρομποτική μυοτομή, τα ειδικά χειρουργικά εργαλεία εισέρχονται μέσα από οπές μεγέθους περίπου 5 χιλιοστών, που ανοίγονται στην κοιλιά του ασθενή.

Κατόπιν, ο χειρουργός πραγματοποιεί τη μυοτομή, μήκους λίγων εκατοστών, στο μυϊκό χιτώνα του οισοφάγου. Εφόσον κριθεί απαραίτητο, η επέμβαση συνοδεύεται από μια θολοπλαστική κατά Dor ή Toupet του στομάχου γύρω από τον κατώτερο οισοφάγο, ώστε να αποφεύγεται μετεγχειρητικά η παλινδρόμηση υγρών .

Η ρομποτική μυοτομή διαρκεί περίπου 1 ως 2 ώρες.

Πόσο ασφαλής είναι η Ρομποτική Μυοτομή;

Τα πλεονεκτήματα του ρομποτικού συστήματος είναι κομβικής σημασίας για την επιτυχία του χειρουργείου, καθώς η μυοτομή είναι μια επέμβαση που απαιτεί μεγάλη ακρίβεια από το χειρουργό κατά την πραγματοποίηση της τομής στον ιστό του οισοφάγου και του στομάχου.

Με τη χρήση του ρομπότ, διασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή ακρίβεια στο μήκος και το βάθος της μυοτομής, καθώς και στη διενέργεια της θολοπλαστικής.

Έτσι, αποφεύγεται ο κίνδυνος επιπλοκών που εμφανίζονται ενίοτε σε άλλου τύπου επεμβάσεις μυοτομής, όπως η αιμορραγία ή η κάκωση σπληνός και άλλων σπλάχνων, η οποία θα είχε ως συνέπεια να γίνει σπληνεκτομή ή άλλη επέμβαση αφαίρεσης του οργάνου που έχει υποστεί κάκωση.

 

Ποια είναι η μετεγχειρητική πορεία;

Ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για μία ή δυο ημέρες, ανάλογα με το πόσο σύντομα θα μπορέσει να σιτιστεί σωστά.

Πριν γίνει η πρώτη σίτιση του ασθενή μετά το χειρουργείο, διενεργείται διάβαση οισοφάγου – στομάχου, μια ακτινολογική εξέταση κατά την οποία γίνεται λήψη υγρού από τον ασθενή, για να επιβεβαιωθεί η ομαλή λειτουργία του οισοφάγου.

Αφού ο ασθενής σιτιστεί λαμβάνει εξιτήριο και επανέρχεται συντομότατα στις καθημερινές του συνήθειες απαλλαγμένος από τα βασανιστικά συμπτώματα της νόσου.