close side menu icon
pathisi hero animation image

Ενδομητρίωση

Συχνά υποκείμενη αιτία για υπογονιμότητα, η ενδομητρίωση εκτός από επώδυνη μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην επιθυμία μιας γυναίκας να τεκνοποιήσει.

Η πλέον αποτελεσματική μέθοδος αποκατάστασης της ενδομητρίωσης είναι η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική, η οποία εγγυάται ένα συνδυασμό βέλτιστου ιατρικού  και αισθητικού αποτελέσματος, δίχως την ταλαιπωρία και τις μεγάλες τομές των ανοικτών χειρουργείων και με πραγματικά ελάχιστο τραυματισμό των ιστών.

Τι είναι η Ενδομητρίωση;

Η ενδομητρίωση είναι η ανάπτυξη ιστού που βρίσκεται συνήθως στην εσωτερική επένδυση της μήτρας (ενδομήτριο) σε μια θέση έξω από την κοιλότητα της μήτρας. Μπορεί να προκύψει στις ωοθήκες, στην επιφάνεια της μήτρας, στο έντερο, στο κοιλιακό τοίχωμα ή σε άλλα όργανα.

Με τα μεταβαλλόμενα επίπεδα ορμονών κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, ο ιστός μπορεί να αναπτυχθεί ή/και να σπάσει, οδηγώντας σε πόνο και τελικά σχηματισμό ουλής.

question mark icon

Θέλεις να μάθεις περισσότερα για Ενδομητρίωση ;

Λάβε το infographic στο email σου

Λήψη Infographic

Γιατί να επιλέξω τον Δρ. Κωνσταντινίδη;

Ο Δρ. Κ. Μ. Κωνσταντινίδης και η ομάδα του διαθέτουν τεράστια εμπειρία στον τομέα της
λαπαροσκοπικής και ρομποτικής χειρουργικής.

Ο Δρ. Κωνσταντινίδης είναι ο θεμελιωτής της Ρομποτικής Χειρουργικής στην Ελλάδα και ένας από τους πλέον πρωτοπόρους στο χώρο διεθνώς, έχοντας πραγματοποιήσει με το καινοτόμο ρομποτικό σύστημα Da Vinci® τη μεγαλύτερη σειρά επεμβάσεων Γενικής Χειρουργικής στην Ευρώπη, ανάμεσά τους και βουβωνοκηλών.

Κλείσε Ραντεβού

Επικοινωνήστε μαζί μας & κλείστε το ραντεβού σας!

Δευτέρα έως Παρασκευή | 09:00-18:00

Κλείσε Ραντεβού Cross Icon

Πόσο συχνή είναι;

Το πόσο συχνά απαντάται η ενδομητρίωση στις γυναίκες δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια, καθώς συνήθως η διάγνωση γίνεται μόνο με απ ‘ευθείας θέαση του ενδομήτριου ιστού (η οποία απαιτεί μία χειρουργική διαδικασία, τυπικά λαπαροσκόπηση).

Υπολογίζεται, πάντως, ότι περίπου 6 έως 10% όλων των γυναικών πάσχουν από ενδομητρίωση.

Το ποσοστό των γυναικών που έχουν ενδομητρίωση είναι υψηλότερο μεταξύ των γυναικών που είναι στείρες (25 έως 50%) και των γυναικών που έχουν πυελικό πόνο (75 έως 80%).

Η μέση ηλικία κατά τη διάγνωση είναι 27, αλλά μπορεί να αναπτυχθεί και στην εφηβική ηλικία.

Ποια είναι τα αίτια της Ενδομητρίωσης;

Τα αίτια της ενδομητρίωσης είναι ασαφή, αλλά υπάρχουν πολλές θεωρίες:

  • Μικρά κομμάτια του ενδομητρίου που αποβάλλονται κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως μπορεί να παλινδρομούν προς τα πίσω μέσω των σαλπίγγων προς τις ωοθήκες και την κοιλιακή κοιλότητα, αντί να ρέουν μέσω του κόλπου και έξω από το σώμα με την εμμηνορροϊκή περίοδο.
  • Κύτταρα από το ενδομήτριο μπορούν να μεταφερθούν μέσω του αίματος ή των λεμφικών αγγείων σε άλλη θέση.
  • Τα κύτταρα που βρίσκονται έξω από τη μήτρα μπορεί να μετατραπούν σε ενδομήτρια κύτταρα.

Η ενδομητρίωση μερικές φορές είναι κληρονομική και είναι πιο συχνή σε συγγενείς πρώτου βαθμού (μητέρες, αδελφές και κόρες) γυναικών με ενδομητρίωση.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για Ενδομητρίωση;

Η ενδομητρίωση είναι πιο πιθανό να προκύψει σε γυναίκες με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Απέκτησαν το πρώτο τους μωρό μετά την ηλικία των 30
  • Δεν τεκνοποίησαν
  • Η εμμηνόρροια άρχισε νωρίτερα ή σταμάτησε αργότερα από το φυσιολογικό
  • Έχουν σύντομους εμμηνορροϊκούς κύκλους (λιγότερο από 27 ημέρες) και βαριές περιόδους που διαρκούν περισσότερο από 8 ημέρες
  • Έχουν δομικές ανωμαλίες στη μήτρα

Αντίθετα, εμφανίζεται λιγότερο συχνά σε γυναίκες με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Πολλαπλές εγκυμοσύνες
  • Η εμμηνόρροια αρχίζει αργότερα από το συνηθισμένο
  • Θηλάζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα
  • Κάνουν χρήση χαμηλής δόσης αντισυλληπτικών
  • Ασκούνται τακτικά

Πώς σχετίζεται η υπογονιμότητα με την Ενδομητρίωση;

Η υπογονιμότητα μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι ενδομητρίωσης σε πολλές γυναίκες. Υπολογίζεται ότι περίπου το 30% έως το 40% των ασθενών με ενδομητρίωση έχουν κάποιο πρόβλημα να συλλάβουν.

Πώς γίνεται η διάγνωση της Ενδομητρίωσης;

Η διάγνωση της ενδομητρίωσης ξεκινά με λήψη λεπτομερούς ιστορικού και κλινική εξέταση της πυέλου.

Αν υπάρχει υποψία για ενδομητρίωση, τότε αποφασίζεται λαπαροσκοπική εξέταση.

Ο γιατρός εξετάζει την κοιλιακή κοιλότητα με ένα ειδικό οπτικό εργαλείο, το λαπαροσκόπιο, για να ελέγξει εάν υπάρχει ενδομήτριος ιστός.

Το ενδοσκόπιο εισάγεται στην κοιλιακή κοιλότητα μέσω μιας μικρής τομής που γίνεται πιο συχνά ακριβώς πάνω ή κάτω από τον ομφαλό.

Σε περίπτωση που δεν είναι ξεκάθαρο αν ο ιστός που έχει εντοπιστεί είναι φυσιολογικός ή ενδομήτριος, λαμβάνεται δείγμα του ιστού για βιοψία.

Ανάλογα με τη θέση του ιστού, η λήψη δείγματος για βιοψία μπορεί να γίνει ενδοσκοπικά διά του πρωκτού (σιγμοειδοσκόπηση ) ή της κύστης (κυστεοσκόπηση).

Το υπερηχογράφημα μπορεί να γίνει για να προσδιοριστεί η έκταση της ενδομητρίωσης, αλλά η χρησιμότητά του στη διάγνωση είναι αρκετά περιορισμένη.

Τι είναι η Λαπαροσκοπική Αποκατάσταση της Ενδομητρίωσης;

Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της ενδομητρίωσης είναι μια ελάχιστα τραυματική επέμβαση που περιλαμβάνει όχι μια μεγάλη τομή, όπως τα παραδοσιακά, ανοικτά χειρουργεία, αλλά 3 – 4 πολύ  μικρές οπές στην κοιλιά της ασθενούς, μέσω των οποίων εισάγονται τα λαπαροσκοπικά εργαλεία.

Μεταξύ αυτών είναι και το λαπαροσκόπιο, το οποίο περιλαμβάνει μια κάμερα που προσφέρει στο χειρουργό εξαιρετικά ευκρινή εικόνα. Αυτό του επιτρέπει να διερευνήσει όλες τις εστίες της ενδομητρίωσης, περιορίζοντας στο ελάχιστο τον τραυματισμό γειτονικών ιστών κι οργάνων.

Τι είναι η Ρομποτική Αποκατάσταση της Ενδομητρίωσης;

Η ρομποτική αποκατάσταση της ενδομητρίωσης αποτελεί εξέλιξη της λαπαροσκοπικής και πραγματοποιείται επίσης μέσω 3-4 πολύ μικρών οπών στην κοιλιακή χώρα.

Ο χειρουργός κάθεται σε μια ειδική κονσόλα με τρισδιάστατη απεικόνιση και ψηφιακή μεγέθυνση του χειρουργικού πεδίου που είναι σαν να βρίσκεται μέσα στο σώμα της ασθενούς!

Από την κονσόλα, ο χειρουργός κατευθύνει με μαθηματική ακρίβεια και απαράμιλλη σταθερότητα τους ρομποτικούς βραχίονες και τα ειδικά ρομποτικά εργαλεία, έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα να επέμβει σε σημεία του σώματος που είναι δυσπρόσιτα από το ανθρώπινο χέρι.

Με αυτόν τον τρόπο, ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος τραυματισμού γειτονικών ιστών κι επομένως επιπλοκών από την επέμβαση και γίνεται ο βέλτιστος δυνατός καθαρισμός του έκτοπου ενδομητριακού ιστού.

Έτσι, περιορίζονται σημαντικά οι πιθανότητες για κάποια υποτροπή στο μέλλον και νέα επέμβαση, ενώ παράλληλα ελαχιστοποιείται ο μετεγχειρητικός πόνος, η διάρκεια της νοσηλείας καθώς και της ανάρρωσης της ασθενούς, που επιστρέφει τάχιστα στην καθημερινότητα και την οικογένειά της.