Καρκίνος Χοληφόρων
Ο καρκίνος των χοληφόρων πόρων (χολαγγειοκαρκίνωμα) είναι ένας σπάνιος αλλά επιθετικός τύπος καρκίνου, η χειρουργική αντιμετώπιση του οποίου προϋποθέτει μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση προκειμένου να επιτευχθεί το βέλτιστο ογκολογικό αποτέλεσμα και να αποφευχθούν επικίνδυνες κι ανεπιθύμητες επιπλοκές.
Ο Δρ. Κωνσταντινίδης και η Χειρουργική του Ομάδα έχουν χειρουργήσει μεγάλο αριθμό ασθενών με καρκίνο των χοληφόρων έχοντας εξαιρετικά υψηλά ποσοστά επιτυχίας, ακόμα και σε περιπτώσεις που προηγουμένως θεωρούνται μη εγχειρήσιμες.
Επιπλέον, πρωτοπορούν στην αντιμετώπιση του καρκίνου των χοληφόρων σε παγκόσμιο επίπεδο πραγματοποιώντας καινοτόμες επεμβάσεις με τη χρήση του ρομποτικού συστήματος da Vinci Xi –ό,τι πιο σύγχρονο έχει να επιδείξει η ρομποτική χειρουργική τεχνολογία διεθνώς– στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.
Τι είναι ο Καρκίνος των Χοληφόρων;
Γνωστός και ως χολαγγειοκαρκίνωμα, ο καρκίνος των χοληφόρων είναι μια μορφή νεοπλασίας που αναπτύσσεται στο σύστημα των αγωγών που συνδέουν το συκώτι, τη χοληδόχο κύστη και το λεπτό έντερο, διακινώντας τη χολή.
Δεν είναι συχνός τύπος καρκίνου, ωστόσο θεωρείται επιθετικός και συνήθως δεν δίνει συμπτώματα στα αρχικά του στάδια.
Θέλεις να μάθεις περισσότερα για ;
Γιατί να επιλέξω τον Δρ. Κωνσταντινίδη;
Ο Δρ. Κ. Μ. Κωνσταντινίδης και η ομάδα του διαθέτουν τεράστια εμπειρία στον τομέα της
λαπαροσκοπικής και ρομποτικής χειρουργικής.
Ο Δρ. Κωνσταντινίδης είναι ο θεμελιωτής της Ρομποτικής Χειρουργικής στην Ελλάδα και ένας από τους πλέον πρωτοπόρους στο χώρο διεθνώς, έχοντας πραγματοποιήσει με το καινοτόμο ρομποτικό σύστημα Da Vinci® τη μεγαλύτερη σειρά επεμβάσεων Γενικής Χειρουργικής στην Ευρώπη, ανάμεσά τους και βουβωνοκηλών.
Τι συμπτώματα έχει ο Καρκίνος των Χοληφόρων;
Ο καρκίνος των χοληφόρων πόρων συνήθως δεν εμφανίζει συμπτώματα παρά μόνο όταν βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο.
Τα συμπτώματα του καρκίνου των χοληφόρων ποικίλουν ανάλογα με τη θέση του όγκου και περιλαμβάνουν τα εξής:
Αίσθημα αδιαθεσίας και απώλεια όρεξης
Ίκτερος (κιτρίνισμα του δέρματος και του λευκού των ματιών)
Απώλεια βάρους χωρίς προφανή λόγο
Άλγος στην περιοχή του στομάχου, συνήθως δεξιά, κάτω από τα πλευρά
Υψηλός πυρετός και ρίγη
Επικοινωνήστε μαζί μας & κλείστε το ραντεβού σας!
Δευτέρα έως Παρασκευή | 09:00-18:00
Κλείσε ΡαντεβούΤι είναι οι Χοληφόροι Πόροι;
Οι χοληφόροι πόροι αποτελούν ένα δίκτυο αγωγών, το οποίο συνδέει το ήπαρ, τη χοληδόχο κύστη και το λεπτό έντερο.
Αυτό το δίκτυο ξεκινά στο ήπαρ, όπου πολλοί μικροί πόροι συλλέγουν τη χολή και ενώνονται για να σχηματίσουν το δεξιό και τον αριστερό ηπατικό πόρο, που οδηγεί έξω από το συκώτι.
Οι δύο πόροι ενώνονται έξω από το ήπαρ και σχηματίζουν τον κοινό ηπατικό πόρο. Ο κυστικός πόρος συνδέει τη χοληδόχο κύστη με τον κοινό ηπατικό πόρο.
Η χολή από το συκώτι διέρχεται μέσω των ηπατικών πόρων, του κοινού ηπατικού πόρου και του κυστικού πόρου και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη.
Κατά την πέψη, η χολή που απελευθερώνεται από τη χοληδόχο κύστη και μέσω του κυστικού πόρου περνά στον κοινό χοληδόχο πόρο και στο λεπτό έντερο.
Ποιοι είναι οι τύποι του Καρκίνου των Χοληφόρων;
Ο καρκίνος των χοληφόρων γενικά κατηγοριοποιείται σε δυο ομάδες:
- Ενδοηπατικό χολαγγειοκαρκίνωμα. Αυτός ο τύπος καρκίνου σχηματίζεται στους χοληφόρους πόρους μέσα στο ήπαρ. Μόνο ένας μικρός αριθμός νεοπλασιών των χοληφόρων είναι ενδοηπατικές.
- Εξωηπατικό χολαγγειοκαρκίνωμα. Αυτός ο τύπος καρκίνου σχηματίζεται στους χοληφόρους πόρους έξω από το ήπαρ και διακρίνεται στους εξής τύπους:
- Περιπυλαίο χολαγγειοκαρκίνωμα (όγκος Klatskin): Καρκίνος που αναπτύσσεται στην ανατομική θέση που ο δεξιός ή/και αριστερός ηπατικός πόρος ενώνονται για να σχηματίσουν τον κοινό ηπατικό πόρο
- Καρκίνος του χοληδόχου πόρου (περιφερικός ή κεντρικός): Καρκίνος αναπτύσσεται κατά μήκος του χοληδόχου πόρου.
Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για τον Καρκίνο των Χοληφόρων;
Οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου των χοληφόρων πόρων περιλαμβάνουν τους εξής:
- Ηλικία (ο καρκίνος των χοληφόρων εμφανίζεται κυρίως σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών)
- Παχυσαρκία
- Κάπνισμα
- Ιστορικό χολολιθίασης
- Λοιμώξεις, ιδίως η χρόνια ελκώδης κολίτιδα και οι ιοί ηπατίτιδας B και C, που προσβάλλουν το ήπαρ
- Ηπατικές παθήσεις
- Πρωτοπαθής σκληρυντική χολαγγειίτιδα
- Κύστεις στους χοληφόρους πόρους
Ο καρκίνος των χοληφόρων προσβάλλει τις γυναίκες πιο συχνά από ότι τους άντρες.
Πώς γίνεται η διάγνωση του Καρκίνου των Χοληφόρων;
Κατά τη διάγνωση του καρκίνου των χοληφόρων είναι σημαντικό να καθοριστεί ο υποτύπος του (ενδοηπατικός, εξωηπατικός), καθώς έκαστος έχει τα δικά του συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και απαιτεί συγκεκριμένες εξετάσεις.
Εν γένει, το καλύτερο διαγνωστικό εργαλείο είναι η μαγνητική τομογραφία και η μαγνητική χολαγγειοπαγκρεατογραφία (MRCP).
Ειδικότερα, για τη διάγνωση του καρκίνου των χοληφόρων μπορεί να χρησιμοποιηθούν οι ακόλουθες εξετάσεις και διαδικασίες:
- Φυσική εξέταση και λήψη ιστορικού
- Εξετάσεις λειτουργίας του ήπατος: Δείγμα αίματος ελέγχεται για τη μέτρηση των ποσοτήτων χολερυθρίνης και αλκαλικής φωσφατάσης που απελευθερώνονται στο αίμα από το ήπαρ.
- Εργαστηριακές εξετάσεις: Περιλαμβάνουν έλεγχο δειγμάτων ιστών, αίματος, ούρων ή άλλων ουσιών στο σώμα, όπως καρκινοεμβρυϊκό αντιγόνο (CEA) και CA 19-9:.
- Ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα (EUS)
- Αξονική τομογραφία, με ή χωρίς τη λήψη σκιαγραφικού
- Μαγνητική τομογραφία
- Μαγνητική χολαγγειοπαγκρεατογραφία
- Λήψη βιοψίας: Οι τύποι διαδικασιών λήψης βιοψίας περιλαμβάνουν τη Διαδερμική Διηπατική Χολαγγειογραφία (PTC) και την Ενδοσκοπική Παλίνδρομη Χολαγγειοπαγκρεατογραφία (ERCP)
Πώς αντιμετωπίζεται ο Καρκίνος των Χοληφόρων; Ποια η κατάλληλη θεραπεία;
Η κατάλληλη θεραπεία για τον καρκίνο στο πάγκρεας προκύπτει μέσα τη διαβούλευση του Ογκολογικού Συμβουλίου, μιας διεπιστημονικής ομάδας ιατρών, που συνεκτιμούν όλα τα διαθέσιμα δεδομένα, ο καθένας μέσα από το πρίσμα της δικής του ειδικότητας.
Το Ογκολογικό Συμβούλιο εξετάζει τα διαγνωστικά δεδομένα, τη γενική κατάσταση της υγείας του ασθενή, την κατάσταση του ήπατος και του παγκρέατος, καθώς και διάφορες πληροφορίες για τον όγκο και καταλήγει στο κατάλληλο σχέδιο θεραπείας για τον κάθε ασθενή.
Συνήθως, αν ο καρκίνος εντοπιστεί έγκαιρα, τότε η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή του είναι συνήθως το πρώτο βήμα, ακολουθούμενη από πρόσθετη θεραπεία, όπως χημειοθεραπεία ή / και θεραπεία με ακτινοβολία.
Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να περιλαμβάνει την αφαίρεση μέρους του ήπατος, του χολικού δέντρου ή της χοληδόχου κύστης.
Εάν ο όγκος δεν μπορεί να αφαιρεθεί χειρουργικά, συνήθως αντιμετωπίζεται με χημειοθεραπεία και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ακτινοβολία.
Τι τύπο χειρουργείου να επιλέξω;
Ο τύπος της χειρουργικής επέμβασης που επιλέγεται κάθε φορά εξαρτάται από τη θέση του όγκου στον χοληφόρο πόρο και το βαθμό εξάπλωσης της νόσου (στάδιο).
Οι ακόλουθοι τύποι χειρουργικών επεμβάσεων χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου των χοληφόρων πόρων:
- Αφαίρεση του κοινού χοληδόχου πόρου: Αφορά στην αφαίρεση μέρους του κοινού χοληδόχου πόρου εάν ο όγκος είναι μικρός και περιορίζεται σε αυτόν. Οι λεμφαδένες αφαιρούνται και εξετάζονται στο μικροσκόπιο για να διαπιστωθεί εάν έχει προσβληθεί από τον καρκίνο.
- Μερική ηπατεκτομή: Αφορά στην αφαίρεση τμήματος του ήπατος, το οποίο έχει προσβληθεί από τον καρκίνο.
- Επέμβαση Whipple’s: Αφορά στην αφαίρεση της κεφαλής του παγκρέατος, της χοληδόχου κύστης, μέρος του στομάχου, μέρος του λεπτού εντέρου (δωδεκαδάκτυλο) και ο κοινός χοληδόχος πόρος.
Στους ενδοηπατικούς καρκίνους, αν ο όγκος εμποδίζει τον κοινό χοληδόχο πόρο, μπορεί να γίνει επέμβαση για να τοποθετηθεί ένας λεπτός σωλήνας (stent) για τη διευκόλυνση της παροχέτευσης της χολής προς το λεπτό έντερο.
Η αφαίρεση των όγκων στα χοληφόρα μπορεί να γίνει με ανοικτή χειρουργική επέμβαση, λαπαροσκοπικά ή με την υποβοήθηση ρομποτικού συστήματος, που είναι και η πλέον σύγχρονη προσέγγιση.