Καρκίνος Δωδεκαδακτύλου
Ο καρκίνος δωδεκαδακτύλου αποτελεί μια από τις πλέον σπάνιες αλλά και επιθετικές μορφές κακοήθειας.
Ωστόσο, παρά την επιθετικότητα της νόσου, η θεραπεία του καρκίνου του δωδεκαδακτύλου εμφανίζει υψηλά ποσοστά επιτυχίας, όταν αντιμετωπίζεται από έμπειρους και εξειδικευμένους χειρουργούς.
Ο Δρ. Κωνσταντινίδης και η Χειρουργική του Ομάδα αποτελούν σημείο αναφοράς στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του καρκίνου του δωδεκαδακτύλου, πραγματοποιώντας επεμβάσεις Ρομποτικής Χειρουργικής, με το υπερσύγχρονο ρομποτικό σύστημα Da Vinci Xi, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.
Από το 2006, όταν και ξεκίνησε το πρόγραμμα Ρομποτικής Χειρουργικής, ο Δρ. Κωνσταντινίδης και η Χειρουργική του Ομάδα έχουν πραγματοποιήσει έναν πολύ μεγάλο αριθμό ρομποτικών επεμβάσεων αντιμετώπισης του καρκίνου του δωδεκαδακτύλου, με εξαιρετικά ποσοστά επιτυχίας και διασφαλίζοντας βέλτιστο ογκολογικό αποτέλεσμα και ελαχιστοποίηση του κινδύνου επιπλοκών, ακόμα και για τα πιο δύσκολα περιστατικά.
![καρκίνος δωδεκαδακτύλιου](https://kkonstantinidis.com/wp-content/uploads/2024/09/iStock-1465666041.jpg)
Τι είναι ο Καρκίνος Δωδεκαδακτύλου;
Ο καρκίνος δωδεκαδακτύλου αφορά σε κακοήθεια που αναπτύσσεται στο πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου που ακολουθεί το στομάχι στην πεπτική οδό.
Μεταξύ όλων των καρκίνων του λεπτού εντέρου (δωδεκαδάκτυλο, νήστιδα και ειλεός), ο καρκίνος του δωδεκαδακτύλου έρχεται στη δεύτερη θέση όσον αφορά τη συχνότητα, μετά τον καρκίνο του ειλεού.
Ο συνηθέστερος τύπος καρκίνου του δωδεκαδακτύλου είναι το αδενοκαρκίνωμα.
![](https://kkonstantinidis.com/wp-content/uploads/2024/09/AdobeStock_302399160-scaled.jpeg)
Τι είναι το Δωδεκαδάκτυλο;
Το δωδεκαδάκτυλο είναι το πρώτο και μικρότερο τμήμα του λεπτού εντέρου, έχει σχήμα C και περιβάλλει την κεφαλή του παγκρέατος.
Το δωδεκαδάκτυλο είναι υπεύθυνο για την επεξεργασία του οξέος που παράγεται από το στομάχι για να βοηθήσει στην πέψη.
Αυτό το οξύ αναμιγνύεται με αλκαλικά υγρά που παράγονται από το πάγκρεας και τη χολή, ώστε να επιτευχθεί η πέψη και απορρόφηση θρεπτικών ουσιών στα επόμενα τμήματα του λεπτού εντέρου (τη νήστιδα και τον ειλεό).
Γιατί να επιλέξω τον Δρ. Κωνσταντινίδη;
Ο Δρ. Κ. Μ. Κωνσταντινίδης και η ομάδα του διαθέτουν τεράστια εμπειρία στον τομέα της
λαπαροσκοπικής και ρομποτικής χειρουργικής.
Ο Δρ. Κωνσταντινίδης είναι ο θεμελιωτής της Ρομποτικής Χειρουργικής στην Ελλάδα και ένας από τους πλέον πρωτοπόρους στο χώρο διεθνώς, έχοντας πραγματοποιήσει με το καινοτόμο ρομποτικό σύστημα Da Vinci® τη μεγαλύτερη σειρά επεμβάσεων Γενικής Χειρουργικής στην Ευρώπη, ανάμεσά τους και βουβωνοκηλών.
Ποια είναι τα συμπτώματα του Καρκίνου του Δωδεκαδακτύλου;
Ο καρκίνος δωδεκαδακτύλου συνήθως δεν δίνει συμπτώματα στο πρώιμο στάδιο της νόσου και γι’ αυτό είναι δύσκολο να διαγνωστεί εγκαίρως.
Όταν τα καρκινικά κύτταρα αρχίζουν να σχηματίζονται στο δωδεκαδάκτυλο, ο όγκος που διαμορφώνεται μπορεί να εμποδίσει τη διέλευση (απόφραξη) των τροφίμων από το πεπτικό σύστημα.
Όταν τα τρόφιμα εμποδίζονται να διέλθουν από το λεπτό έντερο ή όταν το σώμα δεν είναι πλέον σε θέση να απορροφήσει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από τις τροφές, τότε εμφανίζονται συμπτώματα, όπως:
Κοιλιακό άλγος
Αδυναμία ή/και κόπωση
Ναυτία ή/και έμετος
Δυσκοιλιότητα
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Απώλεια βάρους
Αιματηρά κόπρανα
Ίκτερος
Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα εμφανίζονται στα μεταγενέστερα στάδια της νόσου μόλις ο όγκος αυξηθεί αρκετά, ώστε να εμποδίσει τη διέλευση των τροφίμων. Σε αυτό το σημείο, ενδέχεται να παρατηρηθεί μια μάζα στην κοιλιά.
Επικοινωνήστε μαζί μας & κλείστε το ραντεβού σας!
Δευτέρα έως Παρασκευή | 09:00-18:00
Κλείσε ΡαντεβούΠοιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για τον Καρκίνο του Δωδεκαδακτύλου;
Οι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του δωδεκαδακτύλου δεν έχουν ακόμα καθοριστεί επαρκώς.
Ωστόσο, υπάρχουν υποψίες ότι η διατροφή παίζει ρόλο στην εμφάνιση της νόσου. Η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε αρτοσκευάσματα, ζυμαρικά, επεξεργασμένη ζάχαρη και κόκκινο κρέας αποτελεί γενικά παράγοντα κινδύνου για καρκίνο στο λεπτό έντερο και επομένως ενδέχεται να συμβάλει στην ανάπτυξη καρκίνου στο δωδεκαδάκτυλο.
Η κατανάλωση αλκοόλ και καφέ καθώς και το κάπνισμα μπορεί επίσης να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.
Πώς γίνεται η διάγνωση για τον Καρκίνο του Δωδεκαδακτύλου;
Η διάγνωση είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της νόσου. Υπάρχουν πολλές προηγμένες μέθοδοι διάγνωσης που συμβάλλουν στον εντοπισμό της του καρκίνου του δωδεκαδακτύλου, όπως:
- Βαριούχο γεύμα με ακτινογραφία
- Ενδοσκόπηση ανώτερου πεπτικού για την ανίχνευση μη φυσιολογικών κυττάρων
- Βιοψία δείγματος ιστού
- Ενδοσκοπικό Υπερηχογράφημα (EUS)
- Διακοιλιακοί υπέρηχοι
- Αξονική τομογραφία κοιλίας
- Μαγνητική τομογραφία
- Ενδοσκοπικό Υπερηχογράφημα (EUS), διαμέσου στομάχου, με το οποίο μπορεί να ληφθεί βιοψία από τον όγκο
- Eνδοσκοπική παλίνδρομη χολαγγειοπαγκρεατογραφία (ERCP)
- Τομογραφία Εκπομπής Ποζιτρονίων (PET), σε συγκεκριμένες περιπτώσεις
Το EUS και η ERCP εφαρμόζονται συνήθως για να τεκμηριωθούν τα ευρήματα των απεικονιστικών εξετάσεων, ενώ παράλληλα συμβάλλουν σημαντικά στην ανίχνευση πρώιμων καρκίνων, κυρίως στην κεφαλή του παγκρέατος, όπου είναι και η περιοχή συχνότερης εμφάνισης κακοηθειών.
![](https://kkonstantinidis.com/wp-content/uploads/2024/01/Image-Placeholder.png)
Πώς γίνεται η αντιμετώπιση του Καρκίνου του Δωδεκαδακτύλου; Ποια η κατάλληλη θεραπεία;
Η αντιμετώπιση του καρκίνου του δωδεκαδακτύλου εξαρτάται από τον τύπο, τη θέση και το μέγεθος του όγκου, καθώς και από την έκταση της νόσου.
Το πλάνο θεραπείας διαμορφώνεται έπειτα από διαβούλευση των θεραπόντων ιατρών από όλες τις σχετικές ειδικότητες (Γενικός Χειρουργός, Ογκολόγος, Παθολογοανατόμος κ.λπ.) στο πλαίσιο του Ογκολογικού Συμβουλίου που συγκαλείται για κάθε ασθενή.
Η χειρουργική επέμβαση είναι συνήθως η κύρια θεραπεία γι’ αυτόν τον τύπο τον καρκίνου, συνεπικουρούμενη από χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία, και αφορά στην αφαίρεση τμημάτων του προσβεβλημένου δωδεκαδακτύλου.
Ωστόσο, απαιτείται προσοχή κατά την εξαγωγή των όγκων λόγω της εγγύτητας του δωδεκαδακτύλου με το πάγκρεας, τον κοινό χοληδόχο πόρο και άλλα σημαντικά όργανα, όπως το ήπαρ και ο σπλήνας.
Γι’ αυτό και η χειρουργική αντιμετώπιση της νόσου εμφανίζει υψηλά ποσοστά επιτυχίας, όταν πραγματοποιείται από έμπειρους και καταρτισμένους χειρουργούς.
Δυο τύποι χειρουργικών επεμβάσεων πραγματοποιούνται συνήθως για την αντιμετώπιση του καρκίνου του δωδεκαδακτύλου:
- Μερική δωδεκαδακτυλεκτομή, η οποία αφορά στην αφαίρεση του προσβληθέντος τμήματος του δωδεκαδακτύλου, καθώς και των γειτονικών ιστών και μετέπειτα επανένωση λεπτού εντέρου
- Επέμβαση Whipple’s (μερική παγκρεατοδωδεκαδακτυλεκτομή), η οποία αφορά στην αφαίρεση της κεφαλής του παγκρέατος, ενός μικρού τελικού τμήματος του στομάχου, του δωδεκαδακτύλου, της χοληδόχου κύστης και του κοινού χοληδόχου πόρου
Αμφότερες οι επεμβάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν με ανοικτό χειρουργείο ή ελάχιστα επεμβατικά, δηλαδή με λαπαροσκοπική χειρουργική, ή ρομποτική χειρουργική, η οποία αποτελεί εξέλιξη της λαπαροσκοπικής και συνδυάζει βέλτιστο ογκολογικό αποτέλεσμα με τον ελάχιστο δυνατό κίνδυνο επιπλοκών.
Λαπαροσκοπική Δωδεκαδακτυλεκτομή
Τι είναι η Λαπαροσκοπική Δωδεκαδακτυλεκτομή;
Η λαπαροσκοπική δωδεκαδακτυλεκτομή είναι μια επέμβαση που ελαχιστοποιεί τον τραυματισμό ιστών, όπως μύες, νεύρα κι αγγεία κι αφορά στην αφαίρεση τμήματος του λεπτού εντέρου, εν προκειμένω του δωδεκαδακτύλου που έχει προσβληθεί από τον καρκίνο και των γειτονικών ιστών, και μετέπειτα στην επανένωση των υγιών τμημάτων που έχουν απομείνει.
Κατά τη λαπαροσκοπική δωδεκαδακτυλεκτομή ο χειρουργός εισάγει τα ειδικά, λεπτά λαπαροσκοπικά εργαλεία μέσα από 4 – 5 μικρές οπές διαμέτρου 5 χιλιοστών. Ένα εξ αυτών των εργαλείων είναι το λαπαροσκόπιο, το οποίο είναι ένα μικροσκοπικό τηλεσκόπιο συνδεδεμένο με μια βιντεοκάμερα και επιτρέπει στο χειρουργό να βλέπει τα εσωτερικά όργανα του ασθενούς σε μεγέθυνση σε μια οθόνη.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της Λαπαροσκοπικής Δωδεκαδακτυλεκτομής;
Ως ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, η λαπαροσκοπική δωδεκαδακτυλεκτομή έχει πολλά και σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι του ανοικτού χειρουργείου, όπως:
- Αναίμακτη επέμβαση
- Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
- Ταχύτερη ανάρρωση κι επάνοδος του ασθενή στις καθημερινές δραστηριότητες
- Συντομότερη νοσηλεία
- Ελαχιστοποίηση επιπλοκών που σχετίζονται με το τραύμα (διαπύηση, διάσπαση, κήλη, χρόνιο άλγος), αλλά και αναπνευστικών και καρδιαγγειακών επιπλοκών
- Εξάλειψη των μετεγχειρητικών συμφύσεων
- Βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα
Πότε η Δωδεκαδακτυλεκτομή δεν μπορεί να γίνει Λαπαροσκοπικά;
Σε έναν πολύ μικρό αριθμό ασθενών ενδέχεται να μην είναι δυνατόν να εφαρμοστεί λαπαροσκοπική δωδεκαδακτυλεκτομή. Παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες για πραγματοποίηση ανοιχτής επέμβασης είναι η παχυσαρκία, το ιστορικό προηγούμενων πολλαπλών επεμβάσεων στην κοιλιά, που ίσως έχουν δημιουργήσει πολλές συμφύσεις, αιμορραγικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της επέμβασης και η αδυναμία λήψης καθαρής εικόνας των οργάνων.
Ο Δρ. Κωνσταντινίδης και η Χειρουργική του Ομάδα διαθέτουν τεράστια εμπειρία στη λαπαροσκοπική δωδεκαδακτυλεκτομή, ολική και μερική, με εκατοντάδες επεμβάσεις από το 1991 έως σήμερα.
Το ποσοστό μετατροπής της λαπαροσκοπικής επέμβασης σε ανοικτή είναι περίπου 1-2% και συνήθως συνδέεται με προβλήματα ανατομίας του ασθενούς.
Ρομποτική Δωδεκαδακτυλεκτομή
Τι είναι η Ρομποτική Δωδεκαδακτυλεκτομή;
Η ρομποτική δωδεκαδακτυλεκτομή αποτελεί εξέλιξη της λαπαροσκοπικής κι αφορά στην αφαίρεση το τμήματος του δωδεκαδακτύλου που φέρει τον όγκο, καθώς και των ιστών γύρω από αυτόν, με τη βοήθεια ενός υπερσύγχρονου ρομποτικού συστήματος που επιτρέπει στο χειρουργό να έχει καλύτερη οπτική επαφή και πρόσβαση στο σημείο που βρίσκεται ο όγκος, καθώς επίσης και παροιμιώδη ακρίβεια και ευελιξία κινήσεων.
Ο χειρουργός κάθεται σε μια κεντρική κονσόλα μέσω της οποίας έχει οπτική επαφή με το χειρουργικό πεδίο σε τρισδιάστατη απεικόνιση και σε μεγάλη μεγέθυνση, ενώ παράλληλα πλοηγεί τους ρομποτικούς βραχίονες με τα ειδικά, ρομποτικά εργαλεία που προσομοιάζουν τα λαπαροσκοπικά.
Τι πλεονεκτήματα έχει η Ρομποτική Δωδεκαδακτυλεκτομή;
Η ρομποτική δωδεκαδακτυλεκτομή διατηρεί όλα τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής σε σχέση με την ανοιχτή επέμβαση και επιπλέον προσφέρει:
- Τρισδιάστατη έγχρωμη και σταθερή οπτική εικόνα υψηλής ευκρίνειας (HD), η οποία δίνει την αίσθηση ότι τα μάτια και χέρια του χειρουργού βρίσκονται μέσα στο σώμα του ασθενή
- Ελάχιστη παρέμβαση στο σώμα του ασθενή με τομές που δεν ξεπερνούν τα 0,8 εκατοστά
- Μέγιστη ευελιξία εργαλείων και ακρίβεια κινήσεων σε επίπεδο χιλιοστού με εξάλειψη του φυσικού τρόμου των χεριών
- Αποφεύγεται ο τραυματισμός σημαντικών ενδοκοιλιακών οργάνων, όπως ο σπλήνας, το ήπαρ, τα χοληφόρα κ.λπ., καθώς οι κινήσεις των ρομποτικών βραχιόνων είναι σταθερές και ακριβείς
- Μεγάλη ευκολία και ακρίβεια στη συρραφή των εντερικών αναστομώσεων, δηλαδή των επανενώσεων του εντέρου μετά τη δωδεκαδακτυλεκτομή
- Λιγότερη φυσική κόπωση του χειρουργού (χειρουργεί καθιστός στην κονσόλα), κάτι που μπορεί να κάνει τη διαφορά σε μεγάλης διάρκειας επεμβάσεις
- Δυνατότητα να χειρουργηθούν ακόμα και υπερβολικά παχύσαρκα άτομα (Δείκτης Μάζας Σώματος >60) εξαιτίας της σταθερότητας των ρομποτικών εργαλείων έναντι των αυξημένων ενδοκοιλιακών και τοιχωματικών πιέσεων
- Εκτεταμένη λύση των συμφύσεων σε ασθενείς με προηγούμενες ανοικτές επεμβάσεις στην κοιλιά
- Διατήρηση χαμηλής πίεσης πνευμοπεριτοναίου κατά την επέμβαση με αποτέλεσμα την ελάττωση του μετεγχειρητικού πόνου και της συγκέντρωσης του διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα
- Αναίμακτη αφαίρεση ολόκληρου ή τμήματος του πάσχοντος εντέρου.
Ποια είναι η μετεγχειρητική πορεία μετά από Ρομποτική Μερική Δωδεκαδακτυλεκτομή;
Μετά από τη ρομποτική δωδεκαδακτυλεκτομή, ο ασθενής σηκώνεται και περπατά την επόμενη ημέρα με τον μετεγχειρητικό πόνο να είναι ελάχιστος.
Το έντερο επαναλειτουργεί σύντομα, σε 2 – 4 ημέρες, όταν και αρχίζει η σίτιση με μαλακή τροφή.
Ο ασθενής παίρνει εξιτήριο από το νοσοκομείο σε λίγες ημέρες και είναι έτοιμος να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες σε περίπου 1 – 2 εβδομάδες, αποφεύγοντας για ένα διάστημα να σηκώνει βάρη.