Καρκίνος Στομάχου
Αν και η συχνότητά του έχει μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, ο καρκίνος στομάχου εξακολουθεί να απειλεί ένα σημαντικό αριθμό ασθενών με την αντιμετώπισή του να αποτελεί πρόκληση, τόσο λόγω του ότι συνήθως δεν δίνει συμπτώματα στο πρώιμο στάδιό του, όσο και για τη γνώση και εμπειρία που απαιτείται για τη χειρουργική του αφαίρεση.
Ο Δρ. Κωνσταντινίδης και η Χειρουργική του Ομάδα πρωτοπορούν διεθνώς πραγματοποιώντας επεμβάσεις με την υποβοήθηση του υπερσύγχρονου ρομποτικού συστήματος Da Vinci Xi στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, με εντυπωσιακά ογκολογικά αποτελέσματα και χαμηλά ποσοστά επιπλοκών.
Τι είναι ο Καρκίνος Στομάχου;
Ο καρκίνος στο στομάχι, επίσης γνωστός ως γαστρικός καρκίνος, είναι ένας σχετικά κοινός τύπος νεοπλασίας, ωστόσο ο αριθμός των ατόμων που διαγιγνώσκονται βαίνει μειούμενος. Εμφανίζεται σπάνια σε άτομα κάτω των 50 ετών και επηρεάζει περισσότερο τους άνδρες από ότι τις γυναίκες.
Τι είναι το αδενοκαρκίνωμα;
Ο πιο κοινός τύπος καρκίνου του στομάχου είναι γνωστός ως αδενοκαρκίνωμα. Το αδενοκαρκίνωμα ευθύνεται για περίπου το 90% όλων των περιπτώσεων καρκίνου του στομάχου.
Το αδενοκαρκίνωμα είναι ένας τύπος καρκίνου που προέρχεται από τον αδενικό ιστό και ειδικότερα από το λεγόμενο επιθηλιακό ιστό, ο οποίος καλύπτει τις επιφάνειες και τις κοιλότητες των οργάνων του σώματος.
Καθώς όλα τα όργανα μας είναι επενδεδυμένα με επιθηλιακό ιστό, τα αδενοκαρκινώματα μπορούν να επηρεάσουν οποιοδήποτε όργανο, όπου υπάρχει επιθηλιακός ιστός, όχι μόνο στο στομάχι.
Το αδενοκαρκίνωμα του στομάχου προέρχεται από τα κύτταρα που παράγουν βλέννα και σχηματίζουν το εσωτερικό στρώμα του στομάχου, που ονομάζονται βλεννογόνος.
Θέλεις να μάθεις περισσότερα για Καρκίνος Στομάχου ;
Λάβε το infographic στο email σου
Γιατί να επιλέξω τον Δρ. Κωνσταντινίδη;
Ο Δρ. Κ. Μ. Κωνσταντινίδης και η ομάδα του διαθέτουν τεράστια εμπειρία στον τομέα της
λαπαροσκοπικής και ρομποτικής χειρουργικής.
Ο Δρ. Κωνσταντινίδης είναι ο θεμελιωτής της Ρομποτικής Χειρουργικής στην Ελλάδα και ένας από τους πλέον πρωτοπόρους στο χώρο διεθνώς, έχοντας πραγματοποιήσει με το καινοτόμο ρομποτικό σύστημα Da Vinci® τη μεγαλύτερη σειρά επεμβάσεων Γενικής Χειρουργικής στην Ευρώπη, ανάμεσά τους και βουβωνοκηλών.
Τι συμπτώματα έχει ο Καρκίνος Στομάχου;
Στα αρχικά στάδια, ο καρκίνος στομάχου συχνά δεν προκαλεί συμπτώματα.
Τα συμπτώματα του καρκίνου του στομάχου περιλαμβάνουν:
πόνο ή αίσθημα καύσου στην κοιλιά
αίσθημα δυσπεψίας
μια αίσθηση πληρότητας, ακόμη και μετά από ένα μικρό γεύμα
ναυτία και / ή έμετο
απώλεια όρεξης και / ή απώλεια βάρους
πρήξιμο της κοιλιάς
ανεξήγητη κόπωση ή αδυναμία
αίμα σε εμετό
μαύρα κόπρανα
Επικοινωνήστε μαζί μας & κλείστε το ραντεβού σας!
Δευτέρα έως Παρασκευή | 09:00-18:00
Κλείσε ΡαντεβούΠοιοι άλλοι τύποι Καρκίνου Στομάχου υπάρχουν;
Το αδενοκαρκίνωμα είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου του στομάχου αλλά όχι ο μοναδικός. Υπάρχουν άλλοι, σπανιότεροι τύποι καρκίνου του στομάχου και η θεραπεία και η πρόγνωσή τους διαφέρουν από τα αδενοκαρκινώματα.
Άλλοι τύποι καρκίνου του στομάχου μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Γαστρικά λεμφώματα – Πρόκειται για καρκίνους του ιστού του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως το Non-Hodgkin λέμφωμα, που βρίσκονται στο στομάχι.
- Σαρκώματα και άλλους στρωματικούς όγκους του (στα αγγλικά Gastrointestinal Stroma Tumors – GISTs), όπως λειομυοσάρκωμα, λειομυοβλάστωμα, αγγειοσάρκωμα, ινοσάρκωμα κ.λπ.
- Νευροενδοκρινικοί (ΝΕΤs) και καρκινοειδής όγκοι – Αποτελούν σπάνιο κι αργά αναπτυσσόμενο τύπο καρκίνου που προέρχεται από τα κύτταρα του νευρικού και του ενδοκρινικού συστήματος.
Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη Καρκίνου του Στομάχου; Πως γίνεται η πρόγνωση;
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του στομάχου. Οι κυριότεροι εξ αυτών είναι οι παρακάτω:
- κάπνισμα
- ηλικία (άτομα άνω των 60 ετών)
- μόλυνση με τα ελικοβακτηρίδιο Helicobacter pylori
- διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε τουρσί, καπνιστά και παστά τρόφιμα και χαμηλή σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά
- υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
- υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία
- κακοήθης αναιμία (χαμηλά ερυθρά αιμοσφαίρια)
- χρόνια γαστρίτιδα (φλεγμονή του στομάχου)
- οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του στομάχου
- μερική γαστρεκτομή για έλκος (μετά από περίπου 20 χρόνια)
- κληρονομικό καρκίνο του παχέος εντέρου
Πώς γίνεται η διάγνωση για Καρκίνο του Στομάχου;
Υπάρχουν πολλές προηγμένες μέθοδοι διάγνωσης που συμβάλλουν στον εντοπισμό της του καρκίνου του στομάχου, όπως:
- Εξέταση Κοπράνων για Αίμα (Faecal Occult Blood Test – FOBT)
- Ενδοσκόπηση ανώτερου πεπτικού για την ανίχνευση μη φυσιολογικών κυττάρων
- Ακτινογραφίες του πεπτικού συστήματος
- Εξέταση Ανίχνευσης Ελικοβακτηριδίου Helicobacter Pylori, ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει έλκη και καρκίνο του στομάχου
- Βιοψία δείγματος ιστού του στομάχου
- Ενδοσκοπικό Υπερηχογράφημα (EUS)
- Αξονική Τομογραφία
- Τομογραφία Εκπομπής Ποζιτρονίων (PET), σε συγκεκριμένες περιπτώσεις
Καρκίνος Στομάχου – Ποια η κατάλληλη θεραπεία για αντιμετώπιση;
Η θεραπεία του καρκίνου του στομάχου είναι κατά βάση χειρουργική και αφορά στην επέμβαση της γαστρεκτομής.
Ανάλογα με τον τύπο, το μέγεθος και τη θέση του όγκου η γαστρεκτομή μπορεί να περιλαμβάνει την αφαίρεση τμήματος (υφολική) ή ολόκληρου του στομάχου (ολική) παράλληλα με τους γειτονικούς λεμφαδένες, προκειμένου να διασφαλιστεί ο καθαρισμός της περιοχής από καρκινικά κύτταρα.
Η ελάχιστα τραυματική χειρουργική προτείνεται σήμερα από διεθνώς αναγνωρισμένες χειρουργικές ομάδες ως μέσο για τη βελτίωση των μετεγχειρητικών αποτελεσμάτων σε ασθενείς που υποβάλλονται σε γαστρεκτομή για καρκίνο του στομάχου, ιδίως όταν η νόσος βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο.
Η επέμβαση της γαστρεκτομής μπορεί να πραγματοποιηθεί με ανοικτό χειρουργείο ή με ελάχιστα τραυματική μέθοδο, δηλαδή λαπαροσκοπικά και με ρομποτική υποβοήθηση.
Η ελάχιστα τραυματική χειρουργική προτείνεται σήμερα από διεθνώς αναγνωρισμένες χειρουργικές ομάδες ως μέσο για τη βελτίωση των μετεγχειρητικών αποτελεσμάτων σε ασθενείς που υποβάλλονται σε γαστρεκτομή για καρκίνο του στομάχου, ιδίως όταν η νόσος βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο.
Η ρομποτική γαστρεκτομή απογειώνει τα πλεονεκτήματα μιας ελάχιστα επεμβατικής και τραυματικής μεθόδου, δίχως τις τεχνικές δυσκολίες που συνοδεύουν την παραδοσιακή λαπαροσκοπική μέθοδο και τη μεγάλη επιβάρυνση του ανοικτού χειρουργείου.
Εκτός της γαστρεκτομής, οι ασθενείς με καρκίνο του στομάχου μπορεί να λάβουν παράλληλα κι άλλα είδη θεραπείας, όπως:
- Ακτινοθεραπεία
- Χημειοθεραπεία
- Στοχευμένες θεραπείες
- Βιολογική θεραπεία
Λαπαροσκοπική Γαστρεκτομή
Τι είναι η Λαπαροσκοπική Γαστρεκτομή;
Η λαπαροσκοπική γαστρεκτομή αφορά στην αφαίρεση τμήματος ή ολόκληρου του στομάχου και πραγματοποιείται μέσα από μικρές τομές που ανοίγονται στην κοιλιά, από τις οποίες εισάγονται τα ειδικά λαπαροσκοπικά εργαλεία.
Ένα εξ αυτών, το λαπαροσκόπιο, περιλαμβάνει στην άκρη του μια μικρή κάμερα, μέσω της οποίας ο χειρουργός έχει εικόνα του εσωτερικού των οργάνων.
Επειδή, δεν ανοίγεται μεγάλη τομή, όπως στο παραδοσιακό, ανοικτό χειρουργείο, η λαπαροσκοπική γαστρεκτομή έχει συγκριτικά τα εξής πλεονεκτήματα για τον ασθενή:
- λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο
- συντομότερη νοσηλεία
- ταχύτερη ανάρρωση και επιστροφή στην καθημερινότητα
- βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα
Δυστυχώς οι συμβατικές λαπαροσκοπικές τεχνικές δεν χαίρουν ευρείας αποδοχής λόγω των τεχνικών δυσκολιών που προκύπτουν, ιδίως από μη-έμπειρες ομάδες, και ιδιαίτερα κατά τον λεμφαδενικό καθαρισμό.
Παρόλο που ο λαπαροσκοπικός λεμφαδενικός καθαρισμός έχει αποδειχθεί ότι είναι εφικτός ενδοσκοπικά όταν γίνεται από έμπειρους λαπαροσκόπους (Uyama et al. 1999, Tanimura et al. 2006 Pugliese et al. 2006), παραμένει μία τεχνικά δύσκολη επέμβαση, που σχετίζεται με αυξημένα ποσοστά διεγχειρητικών προβλημάτων, όπως π.χ. αιμορραγία ιδίως κατά την παρασκευή γύρω από τα μεγάλα αγγεία (ηπατική, κοιλιακή και σπληνικές αρτηρίες).
Καθώς υπάρχει συνεχώς αυξανόμενη βιβλιογραφία που υποστηρίζει ότι η εκτεταμένη λεμφαδενεκτομή μπορεί να εφαρμοσθεί με χαμηλή νοσηρότητα (Wu et al. 2006, Roukos et al. 1998 Hartgrink et al 2004), ογκολογικά κέντρα διεθνούς φήμης προτείνουν τη ρομποτική χειρουργική ως μέσο διευκόλυνσης της ενδοσκοπικής προσέγγισης της γαστρεκτομής και του λεμφαδενικού καθαρισμού για καρκίνο.
Ρομποτική Γαστρεκτομή
Τι είναι η Ρομποτική Γαστρεκτομή;
Η ρομποτική γαστρεκτομή αποτελεί εξέλιξη της χειρουργικής αντιμετώπισης του καρκίνου του στομάχου, η οποία απογειώνει τα πλεονεκτήματα και εξουδετερώνει τις αδυναμίες της λαπαροσκοπικής μεθόδου, χάρη στην υποβοήθηση από υπερσύγχρονο ρομποτικό σύστημα.
Η Χειρουργική Ομάδα του Δρ. Κωνσταντινίδη πραγματοποιεί επεμβάσεις ρομποτικής γαστρεκτομής από την αρχή του προγράμματος Ρομποτικής Χειρουργικής το 2006 και πλέον με το κορυφαίας τεχνολογίας ρομποτικό σύστημα Da Vinci Xi.
Έως σήμερα η εμπειρία της ομάδας επιβεβαιώνει ότι το ρομποτικό σύστημα διευκολύνει σημαντικά την αναγνώριση της ανατομίας, την κινητοποίηση και παρασκευή του στομάχου, τον εντοπισμό και καθαρισμό των λεμφαδένων και την αποφυγή συμβαμάτων και επικίνδυνων επιπλοκών κατά την επέμβαση.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής γαστρεκτομής;
Η ρομποτική γαστρεκτομή είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος και συνοδεύεται από όλα τα σχετικά πλεονεκτήματα, όπως:
- μικρότερος μετεγχειρητικός πόνος
- ελάχιστη απώλεια αίματος
- μικρότερος χρόνος νοσηλείας
- ταχύτατη ανάρρωση και επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες
- βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της, ωστόσο, είναι ότι ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο επιπλοκών και την όλη επιβάρυνση του οργανισμού του ασθενή.
Λόγω της μεγάλης ευκρίνειας εικόνας που παρέχει το ρομποτικό σύστημα, καθώς και την απαράμιλλη ακρίβεια κι ευχέρεια κινήσεων των ρομποτικών βραχιόνων, ο χειρουργός μπορεί να κινηθεί με άνεση ακόμα και στις πιο δυσπρόσιτες και δύσκολες ανατομικές περιοχές, όπως οι πύλες του σπληνός και του ήπατος, και μείζονες αγγειακές δομές, όπως ο αορτή και ο αλήρειος τρίποδας.
Η προσέγγιση αυτών των σημείων γίνεται με ασφάλεια χωρίς αιμορραγικά συμβάματα και με την υποβοήθηση του ρομπότ είναι δυνατή η αφαίρεση όλων των λεμφαδένων μέσα στην περιοχή, χωρίς αχρείαστους τραυματισμούς υγειών ιστών.
Έτσι, αποφεύγεται ο κίνδυνος πρόκλησης επικίνδυνων κακώσεων σε γειτονικά όργανα, όπως το ήπαρ, ο σπλήνας και ο οισοφάγος.
Παράλληλα, χάρη στην παροιμιώδη ακρίβεια των ρομποτικών κινήσεων είναι δυνατή η διενέργεια απαιτητικών αναστομώσεων, όπως είναι η οισοφαγο-νηστιδική αναστόμωση (όταν αφαιρείται το στομάχι πρέπει να γίνεται ένωση της πάνω πλευράς με τον οισοφάγο και τη νήστιδα για να διέρχεται ομαλά το φαγητό).
Ενδεικτικά, όταν ο όγκος βρίσκεται ψηλά τότε μπορεί χρειαστεί κατά τη γαστρεκτομή να αφαιρεθεί και τμήμα του οισοφάγου. Αυτή είναι μια αρκετά δύσκολη αναστόμωση, η οποία με το ρομπότ πραγματοποιείται μέσα από τις ήδη ανοιγμένες τομές, χωρίς να απαιτείται θωρακοτομή όπως γίνεται στην περίπτωση ανοικτού χειρουργείου.