Χολολιθίαση – Πέτρες στη Χολή
Γράφει ο Γενικός Χειρουργός & Διευθυντής Βαριατρικής, Λαπαροσκοπικής & Ρομποτικής Χειρουργικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών Δρ. Κωνσταντινίδης MD, PhD, FACS
Λίγα λόγια για την χολολιθίαση
Η χολολιθίαση, κοινώς πέτρες στη χολή, είναι μια κατάσταση που όταν συνοδεύεται από συμπτώματα εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους και απαιτεί άμεση, χειρουργική αντιμετώπιση με επέμβαση χολοκυστεκτομής.
Γι’ αυτό και συχνά, η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης πραγματοποιείται προληπτικά μετά τον εντοπισμό των χολολίθων.
Ως επέμβαση, η χολοκυστεκτομή θεωρείται αρκετά συνηθισμένη, ωστόσο πραγματοποιείται σε μια περιοχή του οργανισμού με αρκετές ανατομικές ιδιομορφίες κι αυτό την καθιστά τεχνικά απαιτητική. Η ιδιαιτερότητα της περιοχής καθιστά τις όποιες επιπλοκές από την επέμβαση αρκετά επικίνδυνες.
Ο Δρ. Κωνσταντινίδης και η Χειρουργική του Ομάδα έχουν πολυετή εμπειρία και εξειδίκευση στην πραγματοποίηση επεμβάσεων ρομποτικής χολοκυστεκτομής και μάλιστα διαμέσου μιας μόνο τομής (τεχνική single site), προκειμένου να διασφαλίζεται το βέλτιστο ιατρικό και αισθητικό αποτέλεσμα για κάθε ασθενή.
Τι είναι η χολή;
Η χοληδόχος κύστη (κοινώς χολή) είναι ένα όργανο σχήματος αχλαδιού, που βρίσκεται κάτω από την δεξιά πλευρά του ήπατος.
Η κυρία λειτουργία της είναι να συγκεντρώνει μέρος του πεπτικού υγρού (χολή) που παράγεται από το ήπαρ.
Το υγρό αυτό ελευθερώνεται από την χοληδόχο κύστη μετά το φαγητό, όταν χρειάζεται, βοηθώντας στην πέψη των λιπαρών κυρίως ουσιών. Η χολή ταξιδεύει μέσω στενών σωληνοειδών καναλιών (χοληδόχος πόρος) μέσα στο λεπτό έντερο.
Τι είναι η Χολολιθίαση (πέτρες στη χολή);
Η χολολιθίαση αφορά στο σχηματισμό λίθων από χοληστερόλη και χολικά άλατα στην χοληδόχο κύστη ή στον χοληδόχο πόρο.
Ποια είναι τα αίτια της Χολολιθίασης;
Οι αιτίες δημιουργίας χολολίθων δεν είναι γνωστές, γι’ αυτό και δεν υπάρχουν τρόποι πρόληψης της δημιουργίας τους. Ωστόσο, έχουν συνδεθεί με τους παρακάτω παράγοντες κινδύνου:
- Προχωρημένη ηλικία
- Παχυσαρκία
- Σακχαρώδη Διαβήτη
- Υπερλιπιδαιμία
- Πολλαπλές κυήσεις
- Λήψη αντισυλληπτικών
- Νόσο Crohn
- Εκτομή ειλεού
- Κίρρωση
- Κυστική ίνωση
- Αιμόλυση
Ποια είναι τα συμπτώματα της Χολολιθίασης;
Εάν οι πέτρες αυτές προχωρήσουν στον χοληδόχο πόρο, μπλοκάρουν τη ροή της χολής έξω από την χοληδόχο κύστη και προκαλούν χολοκυστίτιδα, δηλαδή μια φλεγμονή της κύστης, η οποία έχει ως αποτέλεσμα οξύ κοιλιακό άλγος, έμετους, δυσπεψία και σε κάποιες περιπτώσεις πυρετό.
Η χολοκυστίτιδα αποτελεί την πιο συνήθη επιπλοκή της χολολιθίασης και την πιο συχνή αιτία χολοκυστεκτομής
Επιπλέον, εάν ο χολόλιθος μπλοκάρει τον κοινό χοληδόχο πόρο, μπορεί να προκληθεί ίκτερος (κιτρίνισμα του δέρματος) ή παγκρεατίτιδα.
Πώς γίνεται η διάγνωση της Χολολιθίασης;
Η ύπαρξη χολολίθων μπορεί να συνοδεύεται από συμπτώματα (οξύ κοιλιακό άλγος, έμετο, δυσπεψία, τυμπανισμό κ.λπ.) αλλά πολλές φορές είναι ασυμπτωματική.
Η ασφαλέστερη, πλέον ανώδυνη και οικονομικότερη μέθοδος διάγνωσης είναι το υπερηχογράφημα.
Θεραπεία – Ποια η αντιμετώπιση στην χολολιθίαση;
Συνήθως, οι πέτρες στη χολή δεν έχουν συμπτώματα, δεν προκαλούν πόνο κι ως εκ τούτου δεν απαιτούν θεραπεία, παρά μόνο τακτική παρακολούθηση.
Επειδή, όμως, μπορεί να δώσουν συμπτώματα στο μέλλον και να αποτελέσουν εστία για χολοκυστίτιδα, όταν ο ασθενής είναι πάνω από 50 ετών, τότε συστήνεται η χειρουργική αφαίρεση των χολολίθων, προληπτικά, προκειμένου να αποφευχθεί ένα χειρουργείο στο μέλλον υπό πιθανώς δυσμενέστερη κατάσταση υγείας του ασθενή.
Συχνά, πάντως, ακόμα και σε νεαρότερες ηλικίες είθισται να συνίσταται η προληπτική αφαίρεση των χολολίθων, παρά την απουσία συμπτωμάτων.
Όταν η χολολιθίαση δίνει συμπτώματα και προκαλεί χολοκυστίτιδα, όταν η χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης είναι η πλέον κατάλληλη και ασφαλέστερη θεραπεία.
Η χειρουργική επέμβαση εκλογής για την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης και την αντιμετώπιση της χολολιθίασης είναι η χολοκυστεκτομή.
Η χολοκυστεκτομή μπορεί να γίνει με συμβατικό, ανοικτό χειρουργείο, το οποίο τείνει να καταργηθεί ως πρακτική, καθώς περιλαμβάνει μια μεγάλη τομή, ή με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, όπως η παραδοσιακή λαπαροσκόπηση, που πραγματοποιείται μέσω 4 οπών στην κοιλιά του ασθενή, ή τη ρομποτική χειρουργική, που αποτελεί εξέλιξη της λαπαροσκόπησης, και περιλαμβάνει μόνο μια μικροτομή 1,5 εκατοστού.
Χολοκυστεκτομή με διερεύνηση κυστικού πόρου
Τι είναι η Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή;
Στην κλασσική λαπαροσκόπηση για τη χολοκυστεκτομή απαιτούνται 4 τομές ώστε να εισαχθούν όλα τα απαραίτητα εργαλεία, καθώς και η ειδική κάμερα, το λαπαροσκόπιο μέσα στην κοιλιά.
Πρόκειται για μια επέμβαση που θεωρείται ρουτίνας, αλλά στην πραγματικότητα είναι αρκετά απαιτητική, καθώς η ανατομία της περιοχής των χοληφόρων έχει πολλές ανατομικές ιδιαιτερότητες που διαφέρουν σε κάθε ασθενή.
Οι επιπλοκές είναι σπάνιες, αλλά όταν προκύπτουν είναι σοβαρές.
Γι’ αυτό, είναι καλό ο χειρουργός να έχει μεγάλη εμπειρία και γνώση της ανατομίας της περιοχής.
Τι είναι η Ρομποτική Χολοκυστεκτομή;
Η ρομποτική χειρουργική αποτελεί εξέλιξη της λαπαροσκοπικής και από τη μια απογειώνει τα πλεονεκτήματά που έχει ως ελάχιστα επεμβατική μέθοδος (ταχύτερη ανάρρωση, λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος, βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα), ενώ παράλληλα εξαλείφει τις όποιες αδυναμίες της.
Οι βραχίονες του χειρουργικού ρομπότ, τους οποίους κατευθύνει μέσω μιας κονσόλας ο χειρουργός, έχουν ασύγκριτα μεγαλύτερη ακρίβεια, ευελιξία και σταθερότητα στις κινήσεις τους σε σχέση με το ανθρώπινο χέρι.
Ως εκ τούτου, επιτυγχάνονται ταυτόχρονα:
- η ελαχιστοποίηση του κινδύνου αχρείαστου τραυματισμού γειτονικών ιστών κι οργάνων, όπως τα χοληφόρα, το ήπαρ και η σπλήνα
- η πρόσβαση ακόμα και στα πιο δύσκολα ανατομικά σημεία με συνέπεια η ολόκληρη επέμβαση να μπορεί να πραγματοποιείται ακόμα και μέσα από μια μικροτομή στον ομφαλό (ρομποτική χολοκυστεκτομή μίας τομής).
Τι είναι η Ρομποτική Χολοκυστεκτομή Μίας Τομής (Single Site);
Το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και η ομάδα Ρομποτικής Χειρουργικής του Δρ. Κωνσταντινίδη επιλέχθηκε με δύο άλλα κέντρα διεθνώς, ένα στην Ιταλία και ένα στην Ελβετία, για να ξεκινήσει συγχρόνως η εφαρμογή της υπερσύγχρονης Ρομποτικής τεχνολογίας Single Site.
Με την τεχνική αυτή, πραγματοποιείται πλήρως η Ρομποτική Χολοκυστεκτομή δια μέσου μίας μόνο τομής 1,5 εκατοστών στον ομφαλό.
Η δια μιας τομής Ρομποτική Χολοκυστεκτομή με χρήση του υπερσύγχρονου ρομποτικού συστήματος da Vinci Xi HD, πραγματοποιείται εξ’ ολοκλήρου μέσω μίας μικροτομής κάτω από τον ομφαλό.
Η μέση διάρκεια της επέμβασης είναι 40 λεπτά.
Η χειρουργική δια μιας τομής δεν είναι καινούρια. Με συμβατικά λαπαροσκοπικά εργαλεία μπορεί να αποτελέσει μεγάλη τεχνική δυσκολία γιατί όλα τα εργαλεία δουλεύουν στην ίδια ευθεία. Χάρη στη Ρομποτική τα προβλήματα γωνίωσης λύνονται και επαναφέρουν στον χειρουργό την αίσθηση ότι χειρουργεί κανονικά.
Ειδικότερα, στη Ρομποτική Χολοκυστεκτομή Μίας Τομής τα εργαλεία που είναι εύκαμπτα, χιάζονται στο σημείο εισόδου και ηλεκτρονικά το σύστημα αντιστρέφει τους βραχίονες (το δεξί γίνεται αριστερό και το αριστερό δεξί) με αποτέλεσμα οι κινήσεις του χειρουργού να είναι άνετες και φυσικές.
Η ελαχιστοποίηση του τραύματος εξαφανίζει τις μετεγχειρητικές ενοχλήσεις για τον ασθενή και συντομεύει την ανάρρωση. Χρησιμοποιώντας μία μόνο τομή, η μετεγχειρητική φροντίδα των ασθενών μου έχει ήδη βελτιωθεί με λιγότερα προβλήματα από τις τομές και άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.
Γιατί να επιλέξω τον Δρ. Κωνσταντινίδη;
Ο Δρ. Κωνσταντινίδης και η Χειρουργική του Ομάδα αποτελούν σημείο αναφοράς στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της χολολιθίασης πραγματοποιώντας επεμβάσεις Ρομποτικής Χειρουργικής.
Η Ρομποτική Χειρουργική προσφέρει μοναδικά πλεονεκτήματα για την αντιμετώπιση της χολολιθίασης μειώνοντας δραματικά τον κίνδυνο μετεγχειρητικό επιπλοκών.
Ο Δρ. Κωνσταντινίδης και η Χειρουργική του Ομάδα συνεργάζονται με κορυφαίους ειδικούς όλων των σχετικών ιατρικών ειδικοτήτων, όπως Ακτινολόγους, Γαστρεντερολόγους κ.λπ., προκειμένου να σχεδιαστεί το θεραπευτικό πλάνο με βάση την ιδιαιτερότητα, τις ανάγκες και τους στόχους του κάθε ασθενή ξεχωριστά.