...

Δρ. Κωνσταντίνος Μ. Κωνσταντινίδης MD, PhD, FACS
Διευθυντής Γενικής, Βαριατρικής, Λαπαροσκοπικής & Ρομποτικής Χειρουργικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών
Καθηγητής Χειρουργικής, Ohio State University, USA
Επιστημονικός Διευθυντής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών
Governor Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών, Ελληνικό Τμήμα
Μέλος ΔΣ, Παγκόσμιας Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής (CRSA)
Μέλος Διεθνούς Διοικητικού Συμβουλίου Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής (SRS)

Δρ. Κωνσταντίνος Μ. Κωνσταντινίδης MD, PhD, FACS

Ο ιατρός χειρουργός Κωνσταντίνος Μιχαήλ Κωνσταντινίδης είναι ο θεμελιωτής της Ρομποτικής Χειρουργικής στην Ελλάδα και ένας από τους πλέον πρωτοπόρους στο χώρο διεθνώς, έχοντας πραγματοποιήσει με το καινοτόμο ρομποτικό σύστημα da Vinci τη μεγαλύτερη σειρά επεμβάσεων Γενικής Χειρουργικής στην Ευρώπη, πάνω από 3.000!

Η αγάπη του για τον άνθρωπο και το πάθος του για την Ιατρική τον έφερε από τα πρώτα κιόλας βήματα της σταδιοδρομίας του στην πρώτη γραμμή της επιστημονικής πρωτοπορίας και της μάχης για τη ζωή:

 • Από την ακριτική Κάρπαθο, τη γενέτειρά του, και τη Ρόδο, όπου αποφοίτησε από το Βενετόκλειο Γυμνάσιο/Λύκειο, βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, όπου αποφοίτησε της Ιατρικής Σχολής με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών σε όλα τα έτη σπουδών.
 • Κατόπιν μετέβη στις ΗΠΑ, όπου έγινε δεκτός για την ειδικότητα της Γενικής Χειρουργικής στο Riverside Hospital της Ιατρικής Σχολής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Ohio (Ohio State University).
 • Στο τελευταίο έτος της ειδικότητας του έλαβε τον τιμητικό τίτλο του «Chief Resident» (Επικεφαλής όλων των Ειδικευομένων)
 • Στη συνέχεια εκλέχτηκε Επίκουρος Καθηγητής Χειρουργικής του ίδιου Πανεπιστημίου και αργότερα Καθηγητής (Adjunct Professor of Surgery).
 • Κατά την παραμονή του στις ΗΠΑ διετέλεσε Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του Riverside Methodist Hospital, όπου χειρουργούσε και δίδασκε Γενική Χειρουργική, Χειρουργική με Lasers και Λαπαροσκοπική Χειρουργική επί σειρά ετών.

Έπειτα από 12 χρόνια παραμονής και λαμπρής καριέρας στις ΗΠΑ, επέστρεψε το 1991 στην Αθήνα κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών κ. Γ. Αποστολόπουλου, προκειμένου να αναλάβει τη δημιουργία, διεύθυνση και στελέχωση του τομέα της Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής και Εφαρμογών Laser, που για πρώτη φορά ιδρύθηκε τότε στην Ελλάδα.

Από το 1991 ως σήμερα: 

 • Το τμήμα το οποίο ίδρυσε και διευθύνει έκτοτε παρέχει σε τεράστιο αριθμό ασθενών από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό τις πιο σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές, όπως την Προχωρημένη Λαπαροσκοπική Χειρουργική και την Ρομποτική Χειρουργική
 • Ο ίδιος έχει πραγματοποιήσει πάνω από 16.000 επεμβάσεις Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής και πάνω από 3.000 επεμβάσεις Ρομποτικής Χειρουργικής!
 • Έχει εκπαιδεύσει πολλές δεκάδες Ελλήνων και αλλοδαπών χειρουργών έχουν εκπαιδευτεί στην Λαπαροσκοπική Χειρουργική.
 • Έχει διοργανώσει πολλά, εντατικά μεταπτυχιακά σεμινάρια εκπαίδευσης της Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής και συμμετείχε ενεργά ως διδάσκων χειρουργός στις πρώτες λαπαροσκοπικές επεμβάσεις σε πολλά νοσοκομεία.

Από το 2006 εφάρμοσε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και την ΝΑ Ευρώπη τη Ρομποτική Χειρουργική, με το καινοτόμο σύστημα da Vinci, διευρύνοντας το πεδίο εφαρμογής της και πραγματοποιώντας πρωτοποριακές επεμβάσεις με παγκόσμιο αντίκτυπο, όπως η ρομποτική παγκρεατεκτομή Whipple’s διάρκειας 24 ωρών (!) δίχως καμία επιπλοκή για τον ασθενή μετεγχειρητικά.

Το ιατρικό και επιστημονικό του έργο τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης: 

 • Είναι επιβλέπων χειρουργός (Proctor) Ρομποτικής Χειρουργικής σε πολλά πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Ευρώπης και ειδικά της Αγγλίας!
 • Έχει παρουσιάσει δεκάδες πρωτοποριακές εργασίες πάνω στη Λαπαροσκοπική και Ρομποτική χειρουργική σε πολλά διεθνή συνέδρια της Ελλάδος και του εξωτερικού 
 • Έχει οργανώσει και διατελέσει Πρόεδρος τριών Παγκόσμιων Συνεδρίων Ρομποτικής Χειρουργικής
 • Από τον Ιανουάριο του 2013 ανέλαβε τα καθήκοντα του Επιστημονικού Διευθυντή του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών
 • Από την 1 Ιανουαρίου 2020 είναι ο Governor (Κυβερνήτης) του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών για το Ελληνικό Τμήμα
 • Είναι Γραμματέας της Παγκόσμιας Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής, CRSA.
 • Αποτελεί μέλος του Διεθνούς Διοικητικού Συμβουλίου Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής, SRS
 • Είναι Επίτιμος Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Ως αποτέλεσμα της μεγάλης εμπειρίας του στη Λαπαροσκοπική και Ρομποτική χειρουργική, επιλέχθηκε από την κατασκευάστρια εταιρεία Intuitive Surgical να είναι ο πρώτος χειρουργός παγκοσμίως για την εφαρμογή της ρομποτικής χειρουργικής δια μέσου μίας μόνο τομής (Single Site) που άρχισε την εφαρμογή της το Μάρτιο του 2011 στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Ήδη, έχει πραγματοποιήσει 600 επεμβάσεις με αυτή την τεχνική, μεταξύ των οποίων η πρώτη στον κόσμο ρομποτική χολοκυστεκτομή δια μέσου μίας τομής σε 8 μηνών έγκυο γυναίκα!

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Μ. Κωνσταντινίδης έχει πλούσιο ακαδημαϊκό και εκπαιδευτικό έργο με το οποίο επιδιώκει να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις και την εμπειρία του στις επόμενες γενεές χειρουργών: 

 • Είναι διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου
 • Διδάσκει το μάθημα της Ρομποτικής Χειρουργικής στους φοιτητές του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου.
 • Διδάσκει το μάθημα της Γενικής, Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής στους Μεταπτυχιακούς Φοιτητές της Κλινικής Φαρμακευτικής, της Φαρμακευτικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Έχει δημοσιεύσει πλήθος εργασιών και είναι προσκεκλημένος συγγραφέας σε πολλά βιβλία

Επίσης, είναι στην κριτική επιτροπή πολλών διεθνών χειρουργικών περιοδικών.

Έχει υπάρξει ομιλητής σε πάνω από 300 συνέδρια και έχει παρουσιάσει πληθώρα λαπαροσκοπικών και ρομποτικών επεμβάσεων σε ζωντανή μετάδοση στα πλαίσια συνεδρίων και ημερίδων τοπικών και διεθνών με πολλές διακρίσεις.

Έχει μιλήσει σε πολλά συνέδρια ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει χειρουργήσει τεράστιο αριθμό διεθνών ασθενών.

ΕΝΕΡΓΟ ΜΕΛΟΣ
TOP
Καλέστε μας