Πολύποδες Χοληδόχου Κύστης
Γράφει ο Γενικός Χειρουργός & Διευθυντής Βαριατρικής, Λαπαροσκοπικής & Ρομποτικής Χειρουργικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών Δρ. Κωνσταντινίδης MD, PhD, FACS
Λίγα λόγια για τους Πολύποδες Χοληδόχου Κύστης
Οι πολύποδες χοληδόχου κύστης δεν αποτελούν, συνήθως, λόγο σοβαρή ανησυχία. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις συνδέονται με την ανάπτυξη κακοήθειας και συνεπάγονται την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης για την εξάλειψη αυτού του κινδύνου.
Η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης (χολοκυστεκτομή) πραγματοποιείται σε μια περιοχή που έχει αρκετές ανατομικές ιδιαιτερότητες και ως εκ τούτου απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και ειδική γνώση της σχετικής ανατομίας.
Γι’ αυτό και η πλέον ασφαλής μέθοδος αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης, όταν αυτό απαιτείται, είναι η ρομποτική χολοκυστεκτομή.
Ο Δρ. Κωνσταντινίδης και η Χειρουργική του Ομάδα, διαθέτουν πολυετή εμπειρία και μεγάλη εξειδίκευση στην πραγματοποίηση ρομποτικής χολοκυστεκτομής και μάλιστα διαμέσου μιας μόνο μικροτομής, ελαχίστου μήκους!
Τι είναι οι Πολύποδες Χοληδόχου Κύστης;
Ένας πολύποδας αποτελούν μια ανώμαλη ανάπτυξη ιστού και μπορούν να σχηματιστούν σε διάφορα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της χοληδόχου κύστης.
Σύμφωνα με διεθνείς στατιστικές, οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης επηρεάζουν μεταξύ έως και το 9,5% του πληθυσμού.
Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι πολύποδων της χοληδόχου κύστης:
- Χοληστερινικοί: Οι χοληστερινικοί ή «πολύποδες χοληστερόλης» αποτελούν τον πιο συνηθισμένο τύπο, αντιπροσωπεύοντας το 60-90% όλων των πολύποδων της χοληδόχου κύστης και δεν είναι καρκινικοί. Η παρουσία τους μερικές φορές υποδηλώνει υποκείμενο πρόβλημα της χοληδόχου κύστης, όπως η χρόνια χολοκυστίτιδα.
- Φλεγμονώδεις: Αντιπροσωπεύουν το 5-10% όλων των πολύποδων της χοληδόχου κύστης και υποδηλώνουν την ύπαρξη φλεγμονής στο τοίχωμα της χοληδόχου κύστης. Εμφανίζονται κυρίως σε άτομα που έχουν βιώσει χολοκυστίτιδα περισσότερες από μία φορές ή σε άτομα που έχουν οξύ κολικό χολής, λόγω της ύπαρξης χολόλιθου που φράσσει τον χοληδόχο πόρο. Οι φλεγμονώδεις πολύποδες δε σχετίζονται με τον καρκίνο της χοληδόχου κύστης.
- Αδενωματώδεις: Πρόκειται για σπάνιο τύπο, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να γίνει καρκινικός. Αυτοί οι πολύποδες συνήθως έχουν διάμετρο 5-20 χιλιοστά. Πολύποδας με μέγεθος μεγαλύτερο από 1 εκατοστό είναι πιο πιθανό να εξελιχθεί σε κακοήθεια. Σε αυτήν την περίπτωση, συστήνεται η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης.
Τι συμπτώματα έχουν οι Πολύποδες Χοληδόχου Κύστης;
Οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης δεν προκαλούν πάντα συμπτώματα. Σε πολλές περιπτώσεις, οι γιατροί τα ανακαλύπτουν τυχαία, σε κάποιο απεικονιστικό έλεγχο που, όπως υπερηχογράφημα ή αξονική τομογραφία, που γίνεται για άλλο λόγο.
Μερικές φορές, ωστόσο, οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης μπορούν να προκαλέσουν τα ακόλουθα συμπτώματα:
- δυσφορία στην επάνω δεξιά πλευρά της κοιλιάς
- φούσκωμα
- ναυτία
- τροφικές δυσανεξίες
Ποια είναι τα αίτια που προκαλούν τους Πολύποδες της Χοληδόχου Κύστης;
Τα άτομα με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης ή αλάτων στη χολή τους έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πολύποδων της χοληδόχου κύστης.
Οι πολύποδες χοληδόχου κύστης σχετίζονται, επίσης, με το σχηματισμό χολολίθων.
Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, τα ακόλουθα ζητήματα υγείας μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει αδενωματώδεις πολύποδες της χοληδόχου κύστης:
- οικογενειακή πολυπόρωση
- Σύνδρομο Gardner
- Σύνδρομο Peutz-Jeghers
- ηπατίτιδα Β, οξεία ή χρόνια
Ποιες είναι οι επιπλοκές των Πολυπόδων της Χοληδόχου Κύστης;
Η πλειονότητα των πολυπόδων της χοληδόχου κύστης είναι χοληστερινικοί ή φλεγμονώδεις πολύποδες, οι οποίοι δεν προκαλούν επιπλοκές και δε σχετίζονται με καρκίνο.
Η πιο σημαντική επιπλοκή των αδενωματωδών πολυπόδων της χοληδόχου κύστης είναι ο καρκίνος της χοληδόχου κύστης.
Πώς γίνεται η διάγνωση των Πολυπόδων της Χοληδόχου Κύστης;
Ο εντοπισμός των πολυπόδων της χοληδόχου κύστης γίνεται μέσα από απεικονιστικές εξετάσεις, όπως:
- Υπερηχογράφημα: Συμβάλλει στο να εξακριβωθεί αν πρόκειται για χολόλιθο ή πολύποδα.
- Αξονική τομογραφία: Ιδανική για τον εντοπισμό μικρών πολυπόδων, καθώς και για την ανίχνευση καρκίνου της χοληδόχου κύστης.
- Ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα (EUS): Ανιχνεύει με μεγάλη ακρίβεια πολύποδες στη χοληδόχο κύστη.
Πώς αντιμετωπίζονται οι Πολύποδες Χοληδόχου Κύστης; Ποια η κατάλληλη θεραπεία;
Οι χοληστερινικοί και οι φλεγμονώδεις πολύποδες που είναι μικρότεροι από 1 εκατοστό και δεν προκαλούν συμπτώματα δεν απαιτούν θεραπεία.
Ωστόσο, από τη στιγμή που θα εντοπιστούν οι πολύποδες παρακολουθούνται τακτικά με τη διενέργεια υπερηχογραφήματος, για να ελέγχεται τυχόν αύξηση στο μέγεθός τους.
Εάν ένας πολύποδας αυξηθεί κατά 2 χιλιοστά ή περισσότερο από τον τελευταίο έλεγχο, τότε συστήνεται η χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης, με μια επέμβαση που ονομάζεται χολοκυστεκτομή.
Η χολοκυστεκτομή μπορεί να γίνει με:
- Ανοικτό χειρουργείο: Αυτό περιλαμβάνει την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης μέσω μιας μεγάλης τομής κάτω από τη δεξιά πλευρά του θώρακα.
- Ελάχιστα επεμβατική μέθοδο: Αυτή περιλαμβάνει τη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, η οποία περιλαμβάνει την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης μέσω μικρών οπών που ανοίγονται στην κοιλιά, και τη ρομποτική χολοκυστεκτομή, που ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο επιπλοκών και μπορεί να πραγματοποιηθεί διαμέσου μιας μόνο μικροτομής ελαχίστου μήκους.
Γιατί να επιλέξω τον Δρ. Κωνσταντινίδη;
Ο Δρ. Κωνσταντινίδης και η Χειρουργική του Ομάδα αποτελούν σημείο αναφοράς στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των πολυπόδων της χοληδόχου κύστης πραγματοποιώντας επεμβάσεις Ρομποτικής Χειρουργικής.
Η Ρομποτική Χειρουργική προσφέρει μοναδικά πλεονεκτήματα για την αντιμετώπιση των πολυπόδων της χοληδόχου κύστης μειώνοντας δραματικά τον κίνδυνο μετεγχειρητικό επιπλοκών.
Ο Δρ. Κωνσταντινίδης και η Χειρουργική του Ομάδα συνεργάζονται με κορυφαίους ειδικούς όλων των σχετικών ιατρικών ειδικοτήτων, όπως Ακτινολόγους, Γαστρεντερολόγους κ.λπ., προκειμένου να σχεδιαστεί το θεραπευτικό πλάνο με βάση την ιδιαιτερότητα, τις ανάγκες και τους στόχους του κάθε ασθενή ξεχωριστά.