Ραγάδα Πρωκτού
Η ραγάδα πρωκτού, γνωστή και ως ραγάδα πρωκτικού δακτυλίου (πρωκτική ραγάδα) είναι μια συνηθισμένη περιπρωκτική πάθηση που όμως προκαλεί αρκετό πόνο και ταλαιπωρία σε όσους πάσχουν από αυτή.
Χάρη σε σύγχρονες και ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους, οι ραγάδες του πρωκτικού δακτυλίου μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα, αναίμακτα και με απόλυτη ασφάλεια, προσφέροντας μόνιμη ανακούφιση στους ασθενείς.

Τι είναι η ραγάδα πρωκτού;
Ο όρος ραγάδα πρωκτού, ή ραγάδα πρωκτικού δακτυλίου συνήθως αναφέρεται σε μια επιμήκη, επώδυνη σχισμή (πληγή) του πρωκτικού σωλήνα, η οποία εκτείνεται από την οδοντωτή γραμμή μέχρι τον δακτύλιο, και μπορεί να φθάνει μέχρι τις ίνες του έσω σφιγκτήρα του πρωκτού.

Η ραγάδα εμφανίζεται εξίσου συχνά στους άνδρες και τις γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας. Τυχόν εντόπιση πολλαπλών ραγάδων σε διάφορα σημεία της περιφέρειας του δακτυλίου μπορεί να υποδηλώνει τη συνύπαρξη και άλλης πάθησης, όπως ελκώδους κολίτιδας ή νόσου του Crohn (φλεγμονώδης νόσος του εντέρου).
Θέλεις να μάθεις περισσότερα για ;
Γιατί να επιλέξω τον Δρ. Κωνσταντινίδη;
Ο Δρ. Κ. Μ. Κωνσταντινίδης και η ομάδα του διαθέτουν τεράστια εμπειρία στον τομέα της
λαπαροσκοπικής και ρομποτικής χειρουργικής.
Ο Δρ. Κωνσταντινίδης είναι ο θεμελιωτής της Ρομποτικής Χειρουργικής στην Ελλάδα και ένας από τους πλέον πρωτοπόρους στο χώρο διεθνώς, έχοντας πραγματοποιήσει με το καινοτόμο ρομποτικό σύστημα Da Vinci® τη μεγαλύτερη σειρά επεμβάσεων Γενικής Χειρουργικής στην Ευρώπη, ανάμεσά τους και βουβωνοκηλών.
Ποια είναι τα συμπτώματα της ραγάδας πρωκτού;
Η ραγάδα εκδηλώνεται με πολύ ισχυρό πόνο κατά τη διάρκεια τη διάρκεια της κένωσης ή αμέσως μετά από την ολοκλήρωσή της (σαν σχίσιμο ή κάψιμο), ο οποίος μπορεί να διαρκέσει 2 – 6 ώρες και κάποιες φορές συνοδεύεται από αιμορραγία.
Ασθενείς οι οποίοι δεν καταναλώνουν επαρκή ποσότητα νερού και φυτικών ινών, ενδέχεται να εμφανίζουν εντονότερα συμπτώματα όσον αφορά τη δυσκολία κένωσης, καθώς η δυσκοιλιότητα εντείνει την πίεση στον πρωκτικό σφιγκτήρα. Μια διατροφή πλούσια σε νερό και φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη διέλευση των κοπράνων, ανακουφίζοντας τα συμπτώματα έως ότου προβούμε σε θεραπεία της ραγάδας. Οι πλύσεις της περιοχής με χλιαρό ή ελαφρώς ζεστό νερό μπορούν επίσης να ανακουφίσουν σημαντικά τον ασθενή από το αίσθημα καύσου.
Ενδεικτικά, τα συνηθέστερα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
Πόνο κατά τη διάρκεια της κένωσης
Ενόχληση για μερικά λεπτά μετά την ολοκλήρωσή της κένωσης
Δυσκοιλιότητα
Αίμα, κυρίως στην εξωτερική επιφάνεια των κοπράνων
Παρουσία μίας ορατής ραγάδας ή σχίσιμο στο πρωκτικό κανάλι
Αίσθημα καύσου και κνησμού περιμετρικά του πρωκτικού δακτυλίου
Δυσφορία κατά την ούρηση, συχνουρία, ή ανικανότητα για ούρηση
Δύσοσμη κένωση
Επικοινωνήστε μαζί μας & κλείστε το ραντεβού σας!
Δευτέρα έως Παρασκευή | 09:00-18:00
Κλείσε ΡαντεβούΠοιες είναι οι αιτίες που προκαλούν τη ραγάδα πρωκτού;
Η κύρια αιτία που προκαλεί τη ραγάδα είναι ο αυξημένος τόνος του έσω σφιγκτήρα και συνοδεύεται από τραυματισμό του δέρματος του πρωκτού κατά τη δίοδο σκληρών κοπράνων. Πιο σπάνια μπορεί να οφείλεται σε κακή επούλωση εγχειρητικών τραυμάτων ή σε τραυματισμούς της περιοχής, οι οποίοι και πολλές φορές μπορεί να προκαλέσουν έντονο πόνο και περαιτέρω επιπλοκές για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.
Πώς γίνεται η διάγνωση της ραγάδας πρωκτικού δακτυλίου;
Στις περισσότερες περιπτώσεις η διάγνωση τίθεται με τη φυσική εξέταση από τον γιατρό.
Ωστόσο, επειδή η ραγάδα του πρωκτικού δακτυλίου μπορεί να συνοδεύεται κι από άλλη υποκείμενη πάθηση, όπως νόσο του Crohn, ελκώδη κολίτιδα, AIDS ή καρκίνος, ενδέχεται να απαιτηθούν περαιτέρω εξετάσεις, όπως:
- Ενδοσκόπηση του πρωκτού και του ορθού
- Δακτυλική εξέταση
- Ευέλικτη σιγμοειδοσκόπηση, του παχέος εντέρου
- Κολονοσκόπηση
Οι παραπάνω παθήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε ραγάδα πρωκτού, συνεπώς είναι απαραίτητη η διερεύνηση των αιτίων που την προκαλούν. Ανάλογα με τα ευρήματα, ο ιατρός θα αξιολογήσει εάν μια επέμβαση θα δώσει την οριστική λύση στο πρόβλημα ή εάν προτείνεται η συντηρητική θεραπεία.

Πως αντιμετωπίζεται η ραγάδα του πρωκτικού δακτυλίου; Ποια η κατάλληλη θεραπεία;
Αφαίρεση ραγάδας δακτυλίου με ή χωρίς μερική έσω – πλάγια σφιγκτηροτομή
Η συντηρητική θεραπεία με φαρμακευτική αγωγή, υπακτικά και τοπικές αλοιφές συχνά αποτυγχάνει. Σε αυτήν την περίπτωση καθίσταται απαραίτητη η χειρουργική αντιμετώπιση, η οποία είναι ευχερής, σύντομη και αποτελεσματική. Η οριστική απαλλαγή από τη ραγάδα πρωκτού είναι πολύ σημαντική για τη βελτίωση της καθημερινότητας του πάσχοντα.
Η πλέον αποτελεσματική αντιμετώπιση της ραγάδας πρωκτικού δακτυλίου είναι μέσω της χρήσης laser ή ραδιοσυχνοτήτων (RF).
Με αυτές τις σύγχρονες τεχνικές, εκτός από τον καθαρισμό της ραγάδας, συχνά γίνεται και μερική έσω πλάγια σφιγκτηροτομή, η οποία καταργεί το χρόνιο σπασμό και διευκολύνει την ταχεία επούλωση και την αποφυγή υποτροπής.
Η επέμβαση διαρκεί 20-30 λεπτά και ο ασθενής επιστρέφει συνήθως στο σπίτι του μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας, την ίδια ημέρα.