close side menu icon
pathisi hero animation image

Νόσος Crohn (Κρον)

Η νόσος Crohn είναι μια ιδιοπαθής φλεγμονώδης χρόνια νόσος του εντέρου που μπορεί να έχει δυσμενείς συνέπειες στην υγεία ενός ατόμου.

Ενώ η φαρμακευτική αγωγή αποτελεί συχνά την πρώτη επιλογή θεραπείας, πολλά άτομα με νόσο του Crohn χρειάζονται τελικά χειρουργική επέμβαση.

Μερικοί ασθενείς μπορεί να επιλέξουν να κάνουν χειρουργική επέμβαση για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.

Για άλλους, η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη για να αποφύγουν επικίνδυνες επιπλοκές της νόσου του Crohn.

Ο Δρ. Κωνσταντινίδης και η Χειρουργική του Ομάδα έχουν εκτενή εμπειρία στην αντιμετώπιση καλοηθών παθήσεων του εντέρου, όπως η νόσος Crohn, με τη χρήση ρομποτικού συστήματος, η οποία διασφαλίζει το βέλτιστο ιατρικό αποτέλεσμα σε συνδυασμό με το χαμηλότερο δυνατό κίνδυνο επιπλοκών και ταλαιπωρίας του ασθενή.

Τι είναι η Νόσος Crohn;

Η νόσος Crohn είναι μια χρόνια ιδιοπαθής φλεγμονώδης νόσος του εντέρου. Η φλεγμονή μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του πεπτικού συστήματος, από το στόμα έως τον πρωκτό, αλλά συχνότερα εμφανίζεται στο τελευταίο τμήμα του λεπτού εντέρου (τελικός ειλεός) ή του παχέος εντέρου.

 

Πρόκειται για μια επώδυνη κατάσταση, η οποία μπορεί να προκαλέσει διάρροια, κοιλιακό άλγος, ναυτία και μειωμένη όρεξη.

question mark icon

Θέλεις να μάθεις περισσότερα για ;

Γιατί να επιλέξω τον Δρ. Κωνσταντινίδη;

Ο Δρ. Κ. Μ. Κωνσταντινίδης και η ομάδα του διαθέτουν τεράστια εμπειρία στον τομέα της
λαπαροσκοπικής και ρομποτικής χειρουργικής.

Ο Δρ. Κωνσταντινίδης είναι ο θεμελιωτής της Ρομποτικής Χειρουργικής στην Ελλάδα και ένας από τους πλέον πρωτοπόρους στο χώρο διεθνώς, έχοντας πραγματοποιήσει με το καινοτόμο ρομποτικό σύστημα Da Vinci® τη μεγαλύτερη σειρά επεμβάσεων Γενικής Χειρουργικής στην Ευρώπη, ανάμεσά τους και βουβωνοκηλών.

Κλείσε Ραντεβού

Επικοινωνήστε μαζί μας & κλείστε το ραντεβού σας!

Δευτέρα έως Παρασκευή | 09:00-18:00

Κλείσε Ραντεβού Cross Icon

Πότε εμφανίζεται η Νόσος Crohn;

Η νόσος Crohn είναι μια όχι τόσο συχνή πάθηση που μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών, ακόμα και παιδιά.

Ωστόσο, συνήθως η νόσος εκδηλώνεται για πρώτη φορά μεταξύ των ηλικιών 16 και 30.

Επίσης, ένας μεγάλος αριθμός περιπτώσεων αναπτύσσεται μεταξύ των ηλικιών 60 και 80.

Η Νόσος Crohn τείνει να επηρεάζει ελαφρώς περισσότερο γυναίκες από τους άνδρες, αλλά στα παιδιά επηρεάζονται περισσότερο τα αγόρια από τα κορίτσια.

Ποια είναι τα αίτια της Νόσου του Crohn;

Τα ακριβή αίτια της νόσου του Crohn είναι άγνωστα. Ωστόσο, η επιστημονική έρευνα συντείνει σε έναν συνδυασμό παραγόντων που μπορεί να είναι υπεύθυνοι, όπως:

  • Η κληρονομικότητα
  • διαταραχές στο ανοσοποιητικό σύστημα
  • προηγούμενη λοίμωξη
  • κάπνισμα
  • περιβαλλοντικοί παράγοντες

Ποιες είναι οι επιπλοκές της Νόσου του Crohn;

Με την πάροδο του χρόνου, η φλεγμονή μπορεί να βλάψει τμήματα του πεπτικού συστήματος, με αποτέλεσμα επιπλοκές όπως στένωση του εντέρου ή τη δημιουργία συριγγίων. Αυτά τα προβλήματα συνήθως απαιτούν χειρουργική θεραπεία.

Πώς γίνεται η διάγνωση της Νόσου του Crohn;

Το πρώτο βήμα για τη διάγνωση της νόσου του Crohn είναι μια ενδελεχής φυσική εξέταση από ιατρό, σε συνδυασμό με μια σειρά εξετάσεων, όπως:

  • Εξετάσεις αίματος, με σκοπό τον έλεγχο για πιθανή αναιμία (χαμηλός αριθμός ερυθρών στο αίμα) ή υψηλό αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων και ρυθμό καθίζησης που είναι σημάδια οιδήματος (φλεγμονή) στο σώμα.
  • Εξέταση κοπράνων για να ελεγχθεί αν υπάρχει αιμορραγία ή λοίμωξη
  • Ενδοσκοπική εξέταση ανώτερου και κατώτερου πεπτικού

Εντερεκτομή Λεπτού Εντέρου

Τι είναι η Εντερεκτομή του Λεπτού Εντέρου;

Η πιο συνηθισμένη ίσως επέμβαση στο λεπτό έντερο είναι η λεγόμενη εντερεκτομή, δηλαδή η αφαίρεση ενός τμήματός του που έχει υποστεί ζημιά από κάποια εντερική πάθηση, όπως η νόσος Crohn.

Μετά την εκτομή του πάσχοντος τμήματος, γίνεται αναστόμωση, δηλαδή ένωση, του εναπομείναντος λεπτού εντέρου για να αποκατασταθεί η φυσική συνέχεια του πεπτικού σωλήνα.

Η εντερεκτομή μπορεί να γίνει με ανοικτή επέμβαση, η οποία περιλαμβάνει μια μεγάλη τομή, ή με κάποια ελάχιστα επεμβατική τεχνική, όπως είναι η λαπαροσκόπηση και η εξέλιξή της: η ρομποτική χειρουργική.

Τι είναι η Λαπαροσκοπική Εντερεκτομή;

Η λαπαροσκοπική εντερεκτομή συνιστά μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, που διενεργείται μέσα από μικρές οπές που ανοίγονται στην κοιλιά του ασθενή κι από τις οποίες εισάγονται τα ειδικά, λεπτά λαπαροσκοπικά εργαλεία.

Ένα εξ αυτών φέρει μια μικροκάμερα (ενδοσκόπιο) μέσω της οποίας ο χειρουργός αναγνωρίζει το τμήμα εκείνο του λεπτού εντέρου που πάσχει και χρειάζεται να αφαιρεθεί.

Αφού αφαιρέσει προσεκτικά το πάσχον τμήμα, το έντερο που απομένει αναστομώνεται με ειδικά συρραπτικά εργαλεία.

Τι είναι η Ρομποτική Εντερεκτομή;

Η ρομποτική εντερεκτομή του λεπτού εντέρου απογειώνει τα πλεονεκτήματα μιας ελάχιστα επεμβατικής και ατραυματικής μεθόδου, δίχως τις τεχνικές δυσκολίες που συνοδεύουν την παραδοσιακή λαπαροσκοπική μέθοδο και τη μεγάλη επιβάρυνση του ανοικτού χειρουργείου.

Η Χειρουργική Ομάδα του Δρ. Κωνσταντινίδη πραγματοποιεί επεμβάσεις ρομποτικής εντερεκτομής εδώ και χρόνια στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και πλέον με το κορυφαίας τεχνολογίας ρομποτικό σύστημα, Da Vinci Xi.

Έως σήμερα η εμπειρία της ομάδας επιβεβαιώνει ότι το ρομποτικό σύστημα διευκολύνει σημαντικά την αναγνώριση της ανατομίας, την κινητοποίηση και παρασκευή του εντέρου και την αποφυγή επικίνδυνων επιπλοκών κατά την επέμβαση.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της Ρομποτικής Εντερεκτομής;

Η ρομποτική εντερεκτομή είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος και συνοδεύεται από όλα τα σχετικά πλεονεκτήματα, όπως:

  • μικρότερος μετεγχειρητικός πόνος
  • ελάχιστη απώλεια αίματος
  • μικρότερος χρόνος νοσηλείας
  • ταχύτατη ανάρρωση και επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες
  • βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της, ωστόσο, είναι ότι ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο επιπλοκών και την όλη επιβάρυνση του οργανισμού του ασθενή.

Λόγω της μεγάλης ευκρίνειας εικόνας που παρέχει το ρομποτικό σύστημα, καθώς και την απαράμιλλη ακρίβεια κι ευχέρεια κινήσεων των ρομποτικών βραχιόνων,  ο χειρουργός μπορεί να κινηθεί με άνεση ακόμα και στις πιο δυσπρόσιτες και δύσκολες ανατομικές περιοχές.

Η προσέγγιση αυτών των σημείων γίνεται με ασφάλεια χωρίς αιμορραγικά συμβάματα και με την υποβοήθηση του ρομπότ είναι δυνατή η αφαίρεση του πάσχοντος τμήματος του εντέρου χωρίς αχρείαστους τραυματισμούς υγειών ιστών.

Παράλληλα, χάρη στην μεγάλη ακρίβεια των ρομποτικών κινήσεων είναι δυνατή η διενέργεια απαιτητικών αναστομώσεων.

Λύση Αποφρακτικού – Συμφυτικού Ειλεού

Τι είναι η Λύση Αποφρακτικού – Συμφυτικού Ειλεού;

Όταν το περιεχόμενο των εντέρων δεν μπορεί να προωθηθεί φυσιολογικά στο γαστρεντερικό σωλήνα, λόγω κάποιου εμποδίου στο λεπτό ή το παχύ έντερο, τότε γίνεται λόγος για ειλεό.

Ο ειλεός μπορεί να οφείλεται σε συμφύσεις από προηγούμενες επεμβάσεις (συμφυτικός ειλεός), σε κάποιο όγκο στο παχύ έντερο ή σε φλεγμονές που έχουν προκληθεί από κάποια καλοήθη πάθηση του εντέρου (αποφρακτικός ειλεός).

Σε πολλές περιπτώσεις της νόσου η αντιμετώπιση είναι χειρουργική και αφορά στη λύση του συμφυτικού ή αποφρακτικού ειλεού.

Η επέμβαση μπορεί να γίνει με ανοικτό χειρουργείο και ανοικτή τομή, η οποία ενέχει μεγαλύτερη ταλαιπωρία και υψηλότερο κίνδυνο δημιουργίας περαιτέρω συμφύσεων μετεγχειρητικά, καθώς επίσης και με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, όπως η λαπαροσκόπηση και η εξέλιξή της, η ρομποτική χειρουργική.

Η μέθοδος εκλογής είναι η λαπαροσκοπική ή ρομποτική λύση του συμφυτικού – αποφρακτικού ειλεού, καθώς με τη διενέργεια ελάχιστα επεμβατικής τεχνικής διασφαλίζεται ο υψηλότερος βαθμός ακρίβειας, ευελιξίας και σταθερότητας των χειρουργικών χειρισμών, και ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος δημιουργίας νέων συμφύσεων και πρόκλησης άλλων επιπλοκών.