Σύνδρομο Άνω Μεσεντερίου
Αρτηρίας

Το σύνδρομο της άνω μεσεντερίου αρτηρίας είναι μια σπάνια διαταραχή που προκαλείται από τη συμπίεση του τρίτου τμήματος του δωδεκαδακτύλου από την εν λόγω αρτηρία.

Οι ασθενείς που κινδυνεύουν να αναπτύξουν σύνδρομο άνω μεσεντερίου αρτηρίας συνήθως παρουσιάζουν ταχεία απώλεια βάρους από χρόνιες ασθένειες, κακοήθεια, βαριατρική χειρουργική επέμβαση, διατροφικές διαταραχές, εγκαύματα, τραύμα ή κατάχρηση ουσιών.

Η νόσος έχει ως συμπτώματα την εμφάνιση κοιλιακού άλγους στην κοιλιά, καθώς επίσης ναυτία, έμετο και γενικότερα καχεξία.

Όταν η συντηρητική αγωγή δεν έχει αποτέλεσμα, οι συνηθισμένες χειρουργικές στρατηγικές περιλαμβάνουν τη λεγόμενη δωδεκαδακτυλονηστιδοστομία (δηλαδή την εκτομή του δωδεκαδάκτυλου και της νήστιδας) και την επέμβαση κατά Strong.

Η τελευταία είναι συνήθως η επέμβαση εκλογής, καθώς με την εφαρμογή της αποφεύγονται πιθανοί κίνδυνοι από την αναστόμωση και άλλες επιπλοκές.

Αυτό επιτυγχάνεται ιδανικά όχι με ανοικτή χειρουργική επέμβαση αλλά με την υποβοήθηση ρομποτικού συστήματος (da Vinci Xi).

Η ρομποτική χειρουργική  επέμβαση Strong συνδυάζει τόσο τα οφέλη μιας ελάχιστης επεμβατικής προσέγγισης όσο και την ασύγκριτη ακρίβεια, ευελιξία, σταθερότητα και αποτελεσματικότητα των ρομποτικών βραχιόνων.

Με τη ρομποτική επέμβαση Strong επιτυγχάνεται η αποσυμπίεση του δωδεκαδακτύλου με το ύψιστο επίπεδο ασφάλειας και αποφυγής τραυματισμού των ευαίσθητων γειτονικών ιστών και ανατομικών δομών.