close side menu icon

Blog

Share on Facebook Share LinkedIn Share Twitter Share
Case Study: Ρομποτική αφαίρεση χοληδόχου κύστης με ταυτόχρονη αντιμετώπιση γυναικολογικού καρκίνου

Το σοβαρό πρόβλημα στη χοληδόχο κύστη αποδείχθηκε η κορυφή του παγόβουνου για 76χρονη ασθενή που αναζήτησε ιατρική βοήθεια λόγω έντονων πόνων.

Η χοληδόχος κύστη κρίθηκε ότι έπρεπε να αφαιρεθεί άμεσα, τόσο λόγω του έντονου πόνου όσο και του κινδύνου εκδήλωσης παγκρεατίτιδας που η κατάσταση αυτή εγκυμονούσε.

Ωστόσο, η ασθενής είχε παράλληλα αιμορραγία γυναικολογικής φύσεως, η οποία έχριζε εκτίμησης από γυναικολόγο και περαιτέρω διερεύνησης. Έπειτα από το σχετικό έλεγχο, η διάγνωση που τέθηκε ήταν καρκίνος στη μήτρα.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό το σύνθετο πρόβλημα, ελήφθη η απόφαση να υιοθετηθεί η ρομποτική τεχνική, με πρώτο βασικό βήμα την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης της ασθενούς με ρομποτική υποβοήθηση, προκειμένου να αποφευχθεί ο άμεσος κίνδυνος της επαπειλούμενης παγκρεατίτιδας και να ανακουφιστεί η ασθενής από τους πόνους.

Το δεύτερο βήμα αφορούσε την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ογκολογικού προβλήματος. Για το σκοπό αυτό επιλέχθηκε εκ νέου η ρομποτική τεχνική για μια σειρά από ενέργειες, όπως:

  • Η αφαίρεση του επιπλόου, στο οποίο συγκεντρώνεται το λίπος που καλύπτει την κοιλιά και εντός αυτού ενδέχεται να υπάρχουν λεμφαδένες.
  • Η αφαίρεση των ωοθηκών, των σαλπίγγων και της μήτρας της ασθενούς.
  • Η αφαίρεση των λεμφαδένων (λεμφαδενικός καθαρισμός) της περιοχής, που μπορεί να είχαν προσβληθεί από καρκινικά κύτταρα.

Πλεονεκτήματα

Η επιλογή της ρομποτικής τεχνικής για την αντιμετώπιση αυτού του σύνθετου περιστατικού είχε πολλά και σημαντικά πλεονεκτήματα:

  • Η επέμβαση έγινε αναίμακτα, χωρίς μεγάλες τομές και η ανάρρωση της ασθενούς ήταν ταχύτατη: εντός 48 ωρών βρισκόταν στο σπίτι της.
  • Ο λεμφαδενικός καθαρισμός ήταν λεπτομερής και διεξοδικός, καθώς οι λεμφαδένες που έπρεπε να αφαιρεθούν βρίσκονταν πάνω στα αγγεία της πυέλου σε ιδιαίτερα δύσκολα και δυσπρόσιτα ανατομικά σημεία. Η χρήση του ρομποτικού συστήματος καθιστά την πρόσβαση στα σημεία αυτά πιο εύκολη και το λεμφαδενικό καθαρισμό πιο αποτελεσματικό.
  • Η ασθενής είχε υψηλό δείκτη μάζας-σώματος (ΒΜΙ), αυξάνοντας το συντελεστή δυσκολίας. Η ρομποτική χειρουργική ενδείκνυται για ασθενείς που είναι παχύσαρκοι ή έχουν υψηλό δείκτη μάζας-σώματος, καθιστώντας τις όποιες επεμβάσεις ευκολότερες κι αποτελεσματικότερες. Πράγματι, στην περίπτωση της 76χρονης ασθενούς, η χρήση της ρομποτικής τεχνικής είχε ως αποτέλεσμα να μη χρειαστεί καμία τομή στο κοιλιακό της τοίχωμα.

Το γεγονός ότι έγιναν παράλληλα αφαίρεση των ενδεδειγμένων οργάνων, λεμφαδενικός καθαρισμός και συνολικός έλεγχος της κοιλιάς της ασθενούς, αποφεύγοντας την τομή στο κοιλιακό τοίχωμα καταδεικνύει την υπεροχή της ρομποτικής τεχνικής.

Πρόκειται για ένα περιστατικό που ενσωματώνει όλα τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής τεχνικής, την οποία εφαρμόζει από το 2006 στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών ο Δρ. Κ. Κωνσταντινίδης, θεμελιωτής της ρομποτικής χειρουργικής στην Ελλάδα και εκ των πρωτοπόρων διεθνώς.

Γιατί να επιλέξω τον Δρ. Κωνσταντινίδη;

Ο Δρ. Κ. Μ. Κωνσταντινίδης και η ομάδα του διαθέτουν τεράστια εμπειρία στον τομέα της
λαπαροσκοπικής και ρομποτικής χειρουργικής.

Ο Δρ. Κωνσταντινίδης είναι ο θεμελιωτής της Ρομποτικής Χειρουργικής στην Ελλάδα και ένας από τους πλέον πρωτοπόρους στο χώρο διεθνώς, έχοντας πραγματοποιήσει με το καινοτόμο ρομποτικό σύστημα Da Vinci® τη μεγαλύτερη σειρά επεμβάσεων Γενικής Χειρουργικής στην Ευρώπη, ανάμεσά τους και βουβωνοκηλών.

Κλείσε Ραντεβού