Περιεδρικό Απόστημα
Το περιεδρικό απόστημα είναι μια επιβλαβής κατάσταση, η οποία συνοδεύεται από έντονο πόνο και χρήζει άμεσης ιατρικής φροντίδας.
Η θεραπεία για το περιεδρικό απόστημα είναι χειρουργική κι αν δεν εφαρμοστεί έγκαιρα μπορεί να προκαλέσει σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης και περιττές επιπλοκές, όπως η δημιουργία ενός περιεδρικού συριγγίου.

Τι είναι το περιεδρικό απόστημα;
Το περιεδρικό απόστημα εμφανίζεται όταν μια κοιλότητα στον πέριξ του πρωκτού γεμίζει με πύον, συνήθως λόγω απόφραξης κάποιου πρωκτικού αδένα.

Αποτελεί την οξεία φάση μιας ορθοπρωκτικής λοίμωξης, η χρόνια φάση της οποίας είναι το περιεδρικό συρίγγιο.
Αυτό συμβαίνει όταν το απόστημα δεν θεραπεύεται και βρίσκει διέξοδο στην επιφάνεια του δέρματος.
Γιατί να επιλέξω τον Δρ. Κωνσταντινίδη;
Ο Δρ. Κ. Μ. Κωνσταντινίδης και η ομάδα του διαθέτουν τεράστια εμπειρία στον τομέα της
λαπαροσκοπικής και ρομποτικής χειρουργικής.
Ο Δρ. Κωνσταντινίδης είναι ο θεμελιωτής της Ρομποτικής Χειρουργικής στην Ελλάδα και ένας από τους πλέον πρωτοπόρους στο χώρο διεθνώς, έχοντας πραγματοποιήσει με το καινοτόμο ρομποτικό σύστημα Da Vinci® τη μεγαλύτερη σειρά επεμβάσεων Γενικής Χειρουργικής στην Ευρώπη, ανάμεσά τους και βουβωνοκηλών.
Ποια είναι τα συμπτώματα του περιεδρικού αποστήματος;
Ο συνεχής πόνος στην πρωκτική περιοχή είναι ένα από τα πιο κοινά και άμεσα εμφανή συμπτώματα του περιεδρικού αποστήματος.
Συνήθως, ο πόνος συνοδεύεται από οίδημα στην πρωκτική περιοχή, ο οποίος γίνεται ακόμα πιο έντονος κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου.
Άλλα συμπτώματα του περιεδρικού αποστήματος περιλαμβάνουν τον πυρετό και την ερυθρότητα, η τελευταία κυρίως στα πιο επιφανειακά αποστήματα.
Τα αποστήματα μπορεί δημιουργηθούν βαθύτερα στο ορθό, συχνότερα σε εκείνους που έχουν φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πόνο ή δυσφορία στην κοιλιακή περιοχή.
Επικοινωνήστε μαζί μας & κλείστε το ραντεβού σας!
Δευτέρα έως Παρασκευή | 09:00-18:00
Κλείσε ΡαντεβούΠοια αίτια προκαλούν το περιεδρικό απόστημα;
Τα περιεδρικά αποστήματα δημιουργούνται από βακτηριακές λοιμώξεις στην περιπρωκτική περιοχή. Η λοίμωξη μπορεί να προκληθεί σε περίπτωση απόφραξης ενός ή περισσοτέρων από τους πρωκτικούς αδένες.
Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για τη δημιουργία περιεδρικού αποστήματος;
Οι παρακάτω καταστάσεις ενισχύουν τον κίνδυνο εκδήλωσης περιεδρικού αποστήματος:
- Εγκυμοσύνη
- Διαβήτης
- Νόσος του Crohn, η οποία είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση του εντέρου
- Χημειοθεραπεία
- Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ)
- Δυσκοιλιότητα
Τι επιπλοκές έχει το περιεδρικό απόστημα;
Αν αμεληθεί, το περιεδρικό απόστημα μπορεί να οδηγήσει στις παρακάτω επιπλοκές:
- Περιεδρικό συρίγγιο, δηλαδή τη δημιουργία ενός μη φυσιολογικού διαύλου μεταξύ του πρωκτικού σωλήνα και της επιφάνειας του πρωκτικού δέρματος.
- Γάγγραινα του περινέου, δηλαδή συστηματική σήψη – μια απειλητική για τη ζωή λοίμωξη που εξαπλώνεται σε όλο το σώμα
- Ακράτεια κοπράνων
Πως γίνεται η διάγνωση του περιεδρικού αποστήματος;
Συνήθως, τα περιεδρικά αποστήματα ανιχνεύονται κατά την κλινική εξέτασης, όπου ο γιατρός ελέγχει την περιοχή του πρωκτού για ενδείξεις και συμπτώματα.
Αν δεν υπάρχουν ορατά σημάδια του αποστήματος στην επιφάνεια του δέρματος γύρω από τον πρωκτό, τότε μπορεί να χρειαστεί εξέταση με ενδοσκόπιο μέσα στο πρωκτικό κανάλι και στο κάτω ορθό.
Ενίοτε, το απόστημα είναι βαθύτερο. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορεί να χρειαστεί μαγνητική τομογραφία ή υπερηχογράφημα.

Διάνοιξη - παροχεύτεση περιεδρικού αποστήματος
Πώς αντιμετωπίζεται το περιεδρικό απόστημα; Ποια η κατάλληλη θεραπεία;
Η θεραπεία του περιεδρικού αποστήματος είναι αμιγώς χειρουργική και συνίσταται στην έγκαιρη διάνοιξη και παροχέτευσή του διά της συντομότερης οδού.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθετήρας για να διασφαλιστεί η πλήρης αποστράγγιση του αποστήματος.
Τα αποστήματα που έχουν αποστραγγιστεί συνήθως αφήνονται ανοιχτά και δεν απαιτούν ράμματα.
Εάν δε γίνει η σωστή χειρουργική παροχέτευση, υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο υποτροπής του αποστήματος ή δημιουργίας περιεδρικού συριγγίου, γι’ αυτό είναι σημαντικό ο χειρουργός να έχει μεγάλη εμπειρία κι εξειδίκευση στην αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών.
Ποια είναι η μετεγχειρητική πορεία;
Σε περίπτωση που ο ασθενής πάσχει από διαβήτη ή έχει εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να χρειαστεί να παραμείνει στο νοσοκομείο για λίγες μέρες προς παρακολούθηση και ενδοφλέβια αντιβίωση.
Μετά τη χειρουργική επέμβαση, συνιστάται ο ασθενής να πλένεται με χλιαρό κι όχι ζεστό νερό. Η χαμηλότερη θερμοκρασία του νερού συμβάλλει στη μείωση του οιδήματος και βοηθά στην καλύτερη αποστράγγιση του αποστήματος.