Καρκίνος Παχέος Εντέρου
Ο καρκίνος παχέος εντέρου – ορθού φαίνεται να εμφανίζεται ολοένα και πιο συχνά στις μέρες μας και να αφορά ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Ενδεικτικά, ο καρκίνος ορθού θεωρείται ο τρίτος πιο συνηθισμένος τύπος κακοήθειας στην Ευρώπη, τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες.
Ωστόσο, η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή επιστημονικά τεκμηριωμένη θεραπεία, η οποία έχει στο επίκεντρό της τη χειρουργική αφαίρεση του όγκου, έχει οδηγήσει σε μια θεαματική αύξηση της επιβίωσης των ασθενών με καρκίνο του ορθού και του παχέος εντέρου, βελτιώνοντας ταυτόχρονα τη ποιότητα ζωής τους.
Με σκοπό την επίτευξη του βέλτιστου ογκολογικού αποτελέσματος για κάθε ασθενή ξεχωριστά, ο Δρ. Κωνσταντινίδης και η Χειρουργική του Ομάδα συνεργάζονται με κορυφαίους επιστήμονες άλλων ιατρικών ειδικοτήτων, όπως ογκολόγους, ακτινολόγους, γαστρεντερολόγους και πυρηνικούς ιατρούς-ακτινοθεραπευτές. Επικοινωνήστε με τον Δρ. Κωνσταντινίδη για να λάβετε τη δική σας εξατομικευμένη θεραπεία.
Τι είναι ο Καρκίνος Παχέος Εντέρου;
Ο καρκίνος παχέος εντέρου εμφανίζεται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, ενώ η μέση ηλικία διάγνωσης του είναι τα 70 έτη. Η έγκαιρη διάγνωσή του και ο σχεδιασμός ενός ολοκληρωμένου πλάνου θεραπείας, καθιστούν τον καρκίνο ορθού – παχέος εντέρου ευκολότερα θεραπεύσιμο.
Οι όγκοι που βρίσκονται εντός 15 cm από τον πρωκτό ταξινομούνται ως ορθικοί όγκοι. Οι υπόλοιποι ταξινομούνται ως όγκοι του παχέος εντέρου.
Γιατί να επιλέξω τον Δρ. Κωνσταντινίδη;
Ο Δρ. Κ. Μ. Κωνσταντινίδης και η ομάδα του διαθέτουν τεράστια εμπειρία στον τομέα της
λαπαροσκοπικής και ρομποτικής χειρουργικής.
Ο Δρ. Κωνσταντινίδης είναι ο θεμελιωτής της Ρομποτικής Χειρουργικής στην Ελλάδα και ένας από τους πλέον πρωτοπόρους στο χώρο διεθνώς, έχοντας πραγματοποιήσει με το καινοτόμο ρομποτικό σύστημα Da Vinci® τη μεγαλύτερη σειρά επεμβάσεων Γενικής Χειρουργικής στην Ευρώπη, ανάμεσά τους και βουβωνοκηλών.
Καρκίνος παχέος εντέρου: Πρώιμα συμπτώματα
Συνήθως, ο καρκίνος του ορθού / παχέος εντέρου δεν εμφανίζει συμπτώματα στα αρχικά στάδια της νόσου. Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις, μπορεί να παραμείνει ασυμπτωματικός. Όταν εμφανιστούν συμπτώματα, είναι κυρίως τα εξής:
Διάρροια ή δυσκοιλιότητα ή αλλαγή στη συνοχή των κοπράνων
Πρωκτική αιμορραγία ή αίμα στα κόπρανα
Επίμονη κοιλιακή δυσφορία, όπως κράμπες, αέρια ή πόνος
Αδυναμία ή αίσθημα κόπωσης
Ανεξήγητη απώλεια βάρους
Επικοινωνήστε μαζί μας & κλείστε το ραντεβού σας!
Δευτέρα έως Παρασκευή | 09:00-18:00
Κλείσε ΡαντεβούΠώς γίνεται η διάγνωση του Καρκίνου παχέος εντέρου;
Οι υποψίες για καρκίνο παχέος εντέρου ξεκινούν, όταν ο ασθενής εμφανίσει συμπτώματα που σχετίζονται με τη νόσο ή μπορεί να υπάρχει τυχαία ανίχνευση σε κάποιο τακτικό έλεγχο.
Η διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου περιλαμβάνει τις ακόλουθες διαδικασίες κι εξετάσεις:
- Κλινική εξέταση από ιατρό
- Ενδοσκόπηση. Ένα ενδοσκόπιο εισάγεται στο παχύ έντερο μέσω του πρωκτού κι επιτρέπει την επιθεώρηση του εσωτερικού του εντέρου για μη φυσιολογικές αναπτύξεις, καθώς και τη λήψη δείγματος ιστού (βιοψία) προς εργαστηριακή εξέταση. Οι πιο συχνές ενδοσκοπικές διαδικασίες είναι η ορθοσκόπηση, η σιγμοειδοσκόπηση και η κολονοσκόπηση.
- Αξονική τομογραφία
- Κλύσμα βαρίου διπλής αντίθεσης. Περιλαμβάνει την εισαγωγή θειικού βαρίου και αέρα μέσω του πρωκτού, προκειμένου να απεικονιστεί σε φιλμ ακτίνων Χ το περίγραμμα του εσωτερικού τοιχώματος του παχέος εντέρου και του ορθού.
- Εξετάσεις αίματος
- Εξέταση καρκινικών δεικτών, όπως το καρκινοεμβρυονικό αντιγόνο (CEA)
- Ιστοπαθολογική εξέταση της βιοψίας που λαμβάνεται μέσω ενδοσκόπησης στον ασθενή, αλλά και του καρκινικού ιστού ή των λεμφαδένων κατά την διάρκεια της χειρουργικής αφαίρεσης του όγκου
Η ιστοπαθολογική εξέταση συμβάλλει αποφασιστικά στη σταδιοποίηση του καρκίνου του ορθού/παχέος εντέρου.
Πώς αντιμετωπίζεται ο Καρκίνος παχέος εντέρου/Ορθού; Ποια η κατάλληλη θεραπεία;
Η θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι διεπιστημονική. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα θεραπειών που εφαρμόζονται σε ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού, όπως η χημειοθεραπεία, η ανοσοθεραπεία, η ακτινοβολία και η στοχευμένη θεραπεία.
Ωστόσο, στο επίκεντρο κάθε θεραπευτικού πλάνου βρίσκεται η χειρουργική αφαίρεση του καρκινικού όγκου.
Ο ασθενής πρέπει να υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του κακοήθους όγκου μαζί με ένα τμήμα του παχέος εντέρου, καθώς και όλους τους λεμφαδένες που αντιστοιχούν στην περιοχή.
Οι ιστοί που αφαιρούνται αποστέλλονται προς ιστοπαθολογική εξέταση για να καθοριστεί το στάδιο του καρκίνου και κατόπιν αυτού ο ασθενής να υποβληθεί αναλόγως σε χημειοθεραπεία, ακτινοβολία ή άλλου τύπου θεραπεία και συνδυασμό αυτών.
Ρομποτική Κολεκτομή
Η χειρουργική επέμβαση εκλογής είναι η κολεκτομή ή η χαμηλή πρόσθια εκτομή.
Σε όλες τις επεμβάσεις, χρησιμοποιείται το τελευταίας τεχνολογίας ρομποτικό σύστημα da Vinci Xi, που διαθέτει υπέρυθρη κάμερα με την οποία ο Δρ. Κωνσταντινίδης μπορεί να κρίνει αν οι προς αναστόμωση ιστοί έχουν επαρκή αιμάτωση όπως επίσης και να χαρτογραφήσει τους πυελικούς λεμφαδένες. Η τεχνολογία αυτή ονομάζεται firefly και χρησιμοποιεί την ουσία indocyanine green (ICG).
Η κολεκτομή μπορεί να γίνει με ανοικτό χειρουργείο, λαπαροσκοπικά ή με τη χρήση ρομποτικού συστήματος.
Οι κλασικές «ανοικτές» κολεκτομές είναι ιδιαίτερα τραυματικές επεμβάσεις, διότι ο χειρουργός είναι αναγκασμένος να πραγματοποιήσει μια μεγάλη τομή στην κοιλιά και να προσπελάσει πολλά από τα σπλάχνα, προκειμένου να φτάσει στο παχύ έντερο.
Έτσι, το «χειρουργικό τραύμα» είναι σημαντικό και οι ασθενείς αντιμετωπίζουν μια συχνά μεγάλη και δύσκολη περίοδο ανάρρωσης.
Γι’ αυτό τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει σε εξειδικευμένα κέντρα οι κολεκτομές να πραγματοποιούνται με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους, όπως η λαπαροσκόπηση και η εξέλιξή της, η ρομποτική χειρουργική.
Με τη ρομποτική τεχνική, ο Δρ. Κωνσταντινίδης δύναται να πραγματοποιήσει επεμβάσεις για αφαίρεση όγκων του ορθού – οι οποίοι ανήκουν στο κάτω τριτημόριο του ορθού – πραγματοποιώντας αναστόμωση και αποφεύγοντας κατά κανόνα τις μόνιμες τελικές κολοστομίες ή προστατευτικές ειλεοστομίες (παρά φύση έδρα).
Η εισαγωγή λαπαροσκοπικής και ρομποτικής χειρουργικής για τη θεραπεία ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου ή του ορθού έχει βελτιώσει δραματικά τα αποτελέσματα, καθώς:
- Αποφεύγεται το τραυματισμός υγιών ιστών και γειτονικών οργάνων, λόγω της ψηφιακής μεγέθυνσης του χειρουργικού πεδίου
- Ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος επικίνδυνων επιπλοκών, όπως ρήξη σπληνός, ήπατος κι άλλων οργάνων
- Αποφεύγεται η πραγματοποίηση μεγάλης τομής με αποτέλεσμα λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο
- Η κινητοποίηση του ασθενή και επιστροφή στην καθημερινή του ζωή είναι ταχύτερη
Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι βέλτιστο, την ώρα που το ογκολογικό αποτέλεσμα είναι ευθέως συγκρίσιμο με το αντίστοιχο των ανοικτών επεμβάσεων
Μπορεί να γίνει Ρομποτικός Λεμφαδενικός Καθαρισμός;
Ο καθαρισμός των λεμφαδένων στις περιοχές που γειτνιάζουν με τον όγκο είναι κρίσιμης σημασίας για την επιτυχή αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού.
Πρόσφατες μελέτες υποστηρίζουν ότι η ρομποτική χειρουργική μπορεί να προσφέρει πλεονέκτημα ως προς τον λεμφαδενικό καθαρισμό γύρω από την περιοχή της κακοήθειας, προσφέροντας ουσιαστικό ογκολογικό πλεονέκτημα.