Καλοήθεις Παθήσεις Θυρεοειδούς
Οι καλοήθεις παθήσεις του θυρεοειδούς, όπως η πολυοζώδης βρογχοκήλη, και ο υπερθυρεοειδισμός, αφορούν σε μεταβολές στα κύτταρα του θυρεοειδούς, που ωστόσο δεν συνιστούν καρκίνο.
Συχνά, ωστόσο, εγκυμονούν τον κίνδυνο ανάπτυξη κακοήθειας και γι’ αυτό η εκδήλωσή τους αντιμετωπίζεται με τη χειρουργική αφαίρεση ολόκληρου ή τμήματος του θυρεοειδούς αδένα (ολική ή μερική θυρεοειδεκτομή).
Τα τελευταία χρόνια, η θυρεοειδεκτομή πραγματοποιείται και με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους και ιδιαίτερα με τη χρήση χειρουργικού ρομπότ.
Ενόσω διασφαλίζει βέλτιστο ογκολογικό αποτέλεσμα, η ρομποτική χειρουργική ελαχιστοποιεί τις επιπλοκές από το χειρουργείο και προσφέρει το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, με απουσία ορατής ουλής που είναι ένα από τα μειονεκτήματα της συμβατικής θυρεοειδεκτομής, ειδικά σε νεαρές γυναίκες.
Ο Δρ. Κωνσταντινίδης και η Χειρουργική του Ομάδα έχουν εκτενή εμπειρία και εξειδίκευση στην αντιμετώπιση καλοηθών παθήσεων του θυρεοειδούς, έχοντας πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό θυρεοειδεκτομών.
Θέλεις να μάθεις περισσότερα για ;
Γιατί να επιλέξω τον Δρ. Κωνσταντινίδη;
Ο Δρ. Κ. Μ. Κωνσταντινίδης και η ομάδα του διαθέτουν τεράστια εμπειρία στον τομέα της
λαπαροσκοπικής και ρομποτικής χειρουργικής.
Ο Δρ. Κωνσταντινίδης είναι ο θεμελιωτής της Ρομποτικής Χειρουργικής στην Ελλάδα και ένας από τους πλέον πρωτοπόρους στο χώρο διεθνώς, έχοντας πραγματοποιήσει με το καινοτόμο ρομποτικό σύστημα Da Vinci® τη μεγαλύτερη σειρά επεμβάσεων Γενικής Χειρουργικής στην Ευρώπη, ανάμεσά τους και βουβωνοκηλών.
Επικοινωνήστε μαζί μας & κλείστε το ραντεβού σας!
Δευτέρα έως Παρασκευή | 09:00-18:00
Κλείσε ΡαντεβούΤι είναι ο Θυρεοειδικός Όζος;
Οι καλοήθεις όζοι του θυρεοειδούς είναι μη φυσιολογικές αναπτύξεις ή εξογκώματα στο θυρεοειδή.
Συνήθως δεν προκαλούν κάποια σύμπτωμα αλλά εντοπίζονται τυχαία κατά τη διάρκεια τακτικής ιατρικής εξέτασης.
Μερικές φορές μεγαλώνουν αρκετά, ώστε να είναι εμφανείς και να προκαλούν δυσκολία στην κατάποση ή ακόμα και την αναπνοή.
Οι περισσότεροι όζοι του θυρεοειδούς είναι καλοήθεις, ωστόσο ένας μικρός αριθμός αυτών περιέχει καρκινικά κύτταρα. Γι’ αυτό και συνηθίζεται να ελέγχονται, με λήψη δείγματος ιστού.
Τι είναι η Πολυοζώδης Βρογχοκήλη;
Η βρογχοκήλη είναι η μεγαλύτερη από το φυσιολογικό διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα.
Μια μεγάλη βρογχοκήλη μπορεί να προκαλέσει βήχα, βραχνή φωνή ή δυσκολία στην αναπνοή.
Η πιο συνηθισμένη αιτία της βρογχοκήλης είναι η ύπαρξη πολλών όζων στο θυρεοειδή.
Τότε γίνεται λόγος για πολυοζώδη βρογχοκήλη, η οποία διακρίνεται σε τοξική πολυοζώδη βρογχοκήλη, κατά την οποία ο θυρεοειδής αδένας παράγει υπερβολική θυροξίνη και προκαλεί υπερθυρεοειδισμό, και σε μη τοξική, όπου η παραγωγή θυροξίνης παραμένει σε φυσιολογικά επίπεδα.
Η βρογχοκήλη μπορεί επίσης να προκληθεί από λοιμώξεις, ορισμένα φάρμακα, την εγκυμοσύνη ή διατροφικές συνήθειες.
Οι εξετάσεις που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση της βρογχοκήλης περιλαμβάνουν:
- εξετάσεις αίματος
- υπέρηχο τραχήλου
- λήψη βιοψίας με λεπτή βελόνα (επί υποψίας καρκίνου)
- αξονική ή μαγνητική τομογραφία τραχήλου (επί υποψίας καρκίνου)
Τι είναι ο Υπερθυρεοειδισμός;
Ο υπερθυρεοειδισμός αφορά στην υπερβολική έκκριση θυρεοειδικής ορμόνης από το θυρεοειδή αδένα.
Μπορεί να προκληθεί από τη νόσο του Graves (μια αυτοάνοση νόσο του θυρεοειδούς), όζους του θυρεοειδούς, θυρεοειδίτιδα, βρογχοκήλη ή από υπερβολική ποσότητα ιωδίου στη διατροφή.
Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα, προβλήματα ύπνου, αυξημένη όρεξη, απώλεια βάρους, αίσθημα ζέστης, συχνές κινήσεις του εντέρου και γρήγορο ή ακανόνιστο καρδιακό παλμό.
Η διάγνωση τίθεται με εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο της λειτουργίας του θυρεοειδούς, καθώς και εξετάσεις ιωδίου.
Πώς αντιμετωπίζονται οι Καλοήθεις Παθήσεις του Θυρεοειδούς;
Η αντιμετώπιση των καλοήθων παθήσεων του θυρεοειδούς αδένα περιλαμβάνει συντηρητική αγωγή, μέσω της χορήγησης φαρμάκων, και, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο, τη χειρουργική αφαίρεση τμήματος ή ολόκληρου του θυρεοειδούς αδένα, με μια επέμβαση που ονομάζεται θυρεοειδεκτομή.
Πότε πρέπει να γίνεται θυρεοειδεκτομή;
Η θυρεοειδεκτομή ενδείκνυται στις εξής καταστάσεις και περιπτώσεις:
- υποψία κακοήθειας σε κάποιον όζο λόγω αύξησης των διαστάσεών του ή άλλα μορφολογικά χαρακτηριστικά συνήθως στο υπερηχογράφημα τραχήλου.
- ύπαρξη όζου ή βρογχοκήλης που προκαλεί τοπικά συμπτώματα – συμπίεση της τραχείας, δυσκολία στην κατάποση.
- τοξική πολυοζώδης βρογχοκήλη.
Η έκταση της θυρεοειδεκτομής καθορίζεται από το λόγο της επέμβασης. Για παράδειγμα, ένα οζίδιο που περιορίζεται στη μία πλευρά του θυρεοειδούς μπορεί να αντιμετωπιστεί με μερική θυρεοειδεκτομή ή αφαίρεση ενός λοβού (λοβεκτομή).
Αν η διόγκωση καλύπτει όλο τον αδένα ή υπάρχει ανησυχία για πιθανή ανάπτυξη καρκίνου του θυρεοειδούς, τότε ενδείκνυται η ολική θυρεοειδεκτομή.