Αποκατάσταση Ενδομητρίωσης

Γενικά

Συχνά υποκείμενη αιτία για υπογονιμότητα, η ενδομητρίωση εκτός από επώδυνη μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην επιθυμία μιας γυναίκας να τεκνοποιήσει.

Η πλέον αποτελεσματική μέθοδος αποκατάστασης της ενδομητρίωσης είναι η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική, η οποία εγγυάται ένα συνδυασμό βέλτιστου ιατρικού  και αισθητικού αποτελέσματος, δίχως την ταλαιπωρία και τις μεγάλες τομές των ανοικτών χειρουργείων και με πραγματικά ελάχιστο τραυματισμό των ιστών.

 

Τι είναι η Ενδομητρίωση;

Η ενδομητρίωση είναι η ανάπτυξη ιστού που βρίσκεται συνήθως στην εσωτερική επένδυση της μήτρας (ενδομήτριο) σε μια θέση έξω από την κοιλότητα της μήτρας. Μπορεί να προκύψει στις ωοθήκες, στην επιφάνεια της μήτρας, στο έντερο, στο κοιλιακό τοίχωμα ή σε άλλα όργανα.

Με τα μεταβαλλόμενα επίπεδα ορμονών κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, ο ιστός μπορεί να αναπτυχθεί ή/και να σπάσει, οδηγώντας σε πόνο και τελικά σχηματισμό ουλής.

 

Πόσο συχνή είναι η Ενδομητρίωση;

Το πόσο συχνά απαντάται η ενδομητρίωση στις γυναίκες δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια, καθώς συνήθως η διάγνωση γίνεται μόνο με απ ‘ευθείας θέαση του ενδομήτριου ιστού (η οποία απαιτεί μία χειρουργική διαδικασία, τυπικά λαπαροσκόπηση).

Υπολογίζεται, πάντως, ότι περίπου 6 έως 10% όλων των γυναικών πάσχουν από ενδομητρίωση.

Το ποσοστό των γυναικών που έχουν ενδομητρίωση είναι υψηλότερο μεταξύ των γυναικών που είναι στείρες (25 έως 50%) και των γυναικών που έχουν πυελικό πόνο (75 έως 80%).

Η μέση ηλικία κατά τη διάγνωση είναι 27, αλλά η ενδομητρίωση μπορεί να αναπτυχθεί και στην εφηβική ηλικία.

 

Ποια είναι τα αίτια της Ενδομητρίωσης;

Τα αίτια της ενδομητρίωσης είναι ασαφή, αλλά υπάρχουν πολλές θεωρίες:

 • Μικρά κομμάτια του ενδομητρίου που αποβάλλονται κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως μπορεί να παλινδρομούν προς τα πίσω μέσω των σαλπίγγων προς τις ωοθήκες και την κοιλιακή κοιλότητα, αντί να ρέουν μέσω του κόλπου και έξω από το σώμα με την εμμηνορροϊκή περίοδο.
 • Κύτταρα από το ενδομήτριο μπορούν να μεταφερθούν μέσω του αίματος ή των λεμφικών αγγείων σε άλλη θέση.
 • Τα κύτταρα που βρίσκονται έξω από τη μήτρα μπορεί να μετατραπούν σε ενδομήτρια κύτταρα.

Η ενδομητρίωση μερικές φορές είναι κληρονομική και είναι πιο συχνή σε συγγενείς πρώτου βαθμού (μητέρες, αδελφές και κόρες) γυναικών με ενδομητρίωση.

 

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για Ενδομητρίωση;

Η ενδομητρίωση είναι πιο πιθανό να προκύψει σε γυναίκες με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • Απέκτησαν το πρώτο τους μωρό μετά την ηλικία των 30
 • Δεν τεκνοποίησαν
 • Η εμμηνόρροια άρχισε νωρίτερα ή σταμάτησε αργότερα από το φυσιολογικό
 • Έχουν σύντομους εμμηνορροϊκούς κύκλους (λιγότερο από 27 ημέρες) και βαριές περιόδους που διαρκούν περισσότερο από 8 ημέρες
 • Έχουν δομικές ανωμαλίες στη μήτρα

Αντίθετα, η ενδομητρίωση εμφανίζεται λιγότερο συχνά σε γυναίκες με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • Πολλαπλές εγκυμοσύνες
 • Η εμμηνόρροια αρχίζει αργότερα από το συνηθισμένο
 • Θηλάζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα
 • Κάνουν χρήση χαμηλής δόσης αντισυλληπτικών
 • Ασκούνται τακτικά

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της Ενδομητρίωσης;

Το πιο κοινό σύμπτωμα της ενδομητρίωσης είναι ο πόνος που εμφανίζεται πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά την εμμηνόρροια.

Ο πόνος μπορεί να προκύψει κατά τη σεξουαλική επαφή, κατά την ούρηση ή κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου.

Ορισμένες γυναίκες βιώνουν έντονο πόνο που μπορεί και να τις καθηλώσει.

Η ενδομητρίωση ενίοτε προκαλεί χρόνιο πόνο στην πλάτη ή τη λεκάνη.

Ωστόσο, αρκετές γυναίκες έχουν ήπια συμπτώματα ή καθόλου συμπτώματα.

 

Πώς σχετίζεται η υπογονιμότητα με την Ενδομητρίωση;

Η υπογονιμότητα μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι ενδομητρίωσης σε πολλές γυναίκες. Υπολογίζεται ότι περίπου το 30% έως το 40% των ασθενών με ενδομητρίωση έχουν κάποιο πρόβλημα να συλλάβουν.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση της Ενδομητρίωσης;

Η διάγνωση της ενδομητρίωσης ξεκινά με λήψη λεπτομερούς ιστορικού και κλινική εξέταση της πυέλου.

Αν υπάρχει υποψία για ενδομητρίωση, τότε αποφασίζεται λαπαροσκοπική εξέταση.

Ο γιατρός εξετάζει την κοιλιακή κοιλότητα με ένα ειδικό οπτικό εργαλείο, το λαπαροσκόπιο, για να ελέγξει εάν υπάρχει ενδομήτριος ιστός.

Το ενδοσκόπιο εισάγεται στην κοιλιακή κοιλότητα μέσω μιας μικρής τομής που γίνεται πιο συχνά ακριβώς πάνω ή κάτω από τον ομφαλό.

Σε περίπτωση που δεν είναι ξεκάθαρο αν ο ιστός που έχει εντοπιστεί είναι φυσιολογικός ή ενδομήτριος, λαμβάνεται δείγμα του ιστού για βιοψία.

Ανάλογα με τη θέση του ιστού, η λήψη δείγματος για βιοψία μπορεί να γίνει ενδοσκοπικά διά του πρωκτού (σιγμοειδοσκόπηση ) ή της κύστης (κυστεοσκόπηση).

Το υπερηχογράφημα μπορεί να γίνει για να προσδιοριστεί η έκταση της ενδομητρίωσης, αλλά η χρησιμότητά του στη διάγνωση είναι αρκετά περιορισμένη.

Αποκατάσταση ενδομητρίωσης

Πώς αντιμετωπίζεται η ενδομητρίωση;

Η θεραπεία ενδομητρίωσης εξαρτάται από τα συμπτώματα μιας γυναίκας, τα σχέδιά της σχετικά με την τεκνοποίηση και την ηλικία, καθώς και από το στάδιο της ενδομητρίωσης.

Συνήθως, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση του πόνου. Μπορεί να είναι το μόνο που χρειάζεται εάν τα συμπτώματα είναι ήπια και οι ασθενείς δεν σκοπεύουν να τεκνοποιήσουν.

Τα φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καταστολή της δραστηριότητας των ωοθηκών και ως εκ τούτου επιβραδύνουν την ανάπτυξη του ενδομητρίου ιστού που έχει αναπτυχθεί σε λάθος θέση και ως αποτέλεσμα μειώνουν την αιμορραγία και τον πόνο.

 

Για τις περισσότερες γυναίκες με μέτρια έως σοβαρή ενδομητρίωση, η πιο αποτελεσματική θεραπεία είναι η χειρουργική αφαίρεση ή η καταστροφή του ενδομητρίου ιστού.

Παλαιότερα, η αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης γινόταν με ανοικτό χειρουργείο, το οποίο περιλάμβανε μεγάλη τομή.

Πλέον, όμως έχει επικρατήσει η χειρουργική επέμβαση να γίνεται με λαπαροσκοπική χειρουργική ή με την εξέλιξή της, τη ρομποτική χειρουργική, ώστε να επιτυγχάνεται το βέλτιστο ιατρικό αποτέλεσμα με τον ελάχιστο δυνατό τραυματισμό των ιστών.

 

Τι είναι η Λαπαροσκοπική Αποκατάσταση της Ενδομητρίωσης;

Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της ενδομητρίωσης είναι μια ελάχιστα τραυματική επέμβαση που περιλαμβάνει όχι μια μεγάλη τομή, όπως τα παραδοσιακά, ανοικτά χειρουργεία, αλλά 3 – 4 πολύ  μικρές οπές στην κοιλιά της ασθενούς, μέσω των οποίων εισάγονται τα λαπαροσκοπικά εργαλεία.

Μεταξύ αυτών είναι και το λαπαροσκόπιο, το οποίο περιλαμβάνει μια κάμερα που προσφέρει στο χειρουργό εξαιρετικά ευκρινή εικόνα. Αυτό του επιτρέπει να διερευνήσει όλες τις εστίες της ενδομητρίωσης, περιορίζοντας στο ελάχιστο τον τραυματισμό γειτονικών ιστών κι οργάνων.

 

Τι είναι η Ρομποτική Αποκατάσταση της Ενδομητρίωσης;

Η ρομποτική αποκατάσταση της ενδομητρίωσης αποτελεί εξέλιξη της λαπαροσκοπικής και πραγματοποιείται επίσης μέσω 3-4 πολύ μικρών οπών στην κοιλιακή χώρα.

Ο χειρουργός κάθεται σε μια ειδική κονσόλα με τρισδιάστατη απεικόνιση και ψηφιακή μεγέθυνση του χειρουργικού πεδίου που είναι σαν να βρίσκεται μέσα στο σώμα της ασθενούς!

Από την κονσόλα, ο χειρουργός κατευθύνει με μαθηματική ακρίβεια και απαράμιλλη σταθερότητα τους ρομποτικούς βραχίονες και τα ειδικά ρομποτικά εργαλεία, έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα να επέμβει σε σημεία του σώματος που είναι δυσπρόσιτα από το ανθρώπινο χέρι.

Με αυτόν τον τρόπο, ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος τραυματισμού γειτονικών ιστών κι επομένως επιπλοκών από την επέμβαση και γίνεται ο βέλτιστος δυνατός καθαρισμός του έκτοπου ενδομητριακού ιστού.

Έτσι, περιορίζονται σημαντικά οι πιθανότητες για κάποια υποτροπή στο μέλλον και νέα επέμβαση, ενώ παράλληλα ελαχιστοποιείται ο μετεγχειρητικός πόνος, η διάρκεια της νοσηλείας καθώς και της ανάρρωσης της ασθενούς, που επιστρέφει τάχιστα στην καθημερινότητα και την οικογένειά της.

Γιατί να επιλέξω το Δρ. Κωνσταντινίδη;

Η Ομάδα Ρομποτικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Δρ. Κωνσταντινίδη, με τη συμμετοχή πεπειραμένων γυναικολόγων έχει πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό επεμβάσεων ρομποτικής αποκατάστασης ενδομητρίωσης με πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας και απόλυτη ικανοποίηση των ασθενών.

Παντρεύοντας τις τελευταίες εξελίξεις της ιατρικής τεχνολογίας κι επιστήμης με το σεβασμό και την ευαισθησία προς κάθε ασθενή, ο Δρ. Κωνσταντινίδης και η Χειρουργική του Ομάδα, προσφέρουν πρωτοποριακές διεθνώς θεραπείες με ανθρώπινο πρόσωπο.