Η εξέταση κολονοσκόπησης που έκανε 56χρονος ασθενής που είχε παρουσιάσει αίμα στα κόπρανα αποκάλυψε καρκίνο στο ορθό και σε απόσταση 6 εκατοστών από τον πρωκτικό δακτύλιο.
Η ανάγκη αφαίρεσης του όγκου και των παρακείμενων ιστών ήταν επιτακτική και ο ασθενής είχε τρεις εναλλακτικές:
- Ανοικτό χειρουργείο, το οποίο συνοδευόταν από υψηλή πιθανότητα για προσωρινή ή και μόνιμη κολοστομία (παρά φύσιν έδρα)
- Λαπαροσκοπική χειρουργική
- Ρομποτική χειρουργική, που ήταν και η δική μας επιλογή
Όπως ενδείκνυται σε αυτές τις περιπτώσεις, πριν την επέμβαση ο ασθενής υποβλήθηκε σε ακτινοβολία και χημειοθεραπεία με στόχο τη συρρίκνωση του όγκου. Πράγματι, έξι εβδομάδες μετά τις εν λόγω θεραπείες έγινε επανεκτίμηση της κατάστασης του ασθενούς και αποκαλύφθηκε ότι ο όγκος είχε μικρύνει πολύ.
Ο δρόμος για τη χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του ήταν πλέον ανοικτός.
Η επέμβαση
Ο ασθενής υποβλήθηκε σε ρομποτική χαμηλή πρόσθια κολεκτομή (Low Anterior Resection – LAR), με αναστόμωση, η οποία αφορά στη χειρουργική αφαίρεση του προσβεβλημένου τμήματος του εντέρου και στη συνέχεια επανένωση των τμημάτων του που απομένουν, ώστε να αποκατασταθεί εκ νέου ο πεπτικός σωλήνας.
Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην αφαίρεση των παρακείμενων λεμφαδένων (λεμφαδενικός καθαρισμός) στο μεσοορθό, δηλαδή την περιοχή γύρω από το έντερο και εντός της οποίας τείνουν να βρίσκονται οι λεμφαδένες.
Ο ενδελεχής λεμφαδενικός καθαρισμός είναι ύψιστης σημασίας για την αποφυγή μελλοντικής επανεμφάνισης του καρκίνου από εστίες καρκινικών κυττάρων που έχουν διαφύγει της αφαίρεσης του όγκου.
Η επέμβαση έγινε με την υποβοήθηση του ρομποτικού συστήματος Da Vinci XI, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, και τα αποτελέσματά της ήταν εξαιρετικά.
Ο ασθενής δεν έχασε καθόλου αίμα, ενώ και η ανάρρωσή του ήταν ταχύτατη. Κινητοποιήθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα και μέσα σε λίγες μόνο ημέρες το πεπτικό του σύστημα ήταν σε θέση να λειτουργήσει κι ο ίδιος μπορούσε πλέον να τραφεί εκ νέου από το στόμα.
Η άμεση επάνοδος στην καθημερινότητα μετά από επεμβάσεις ρομποτικής χειρουργικής καταδεικνύει ότι το επίτευγμα της σύγχρονης αυτής ιατρικής τεχνολογίας στα χέρια έμπειρων χειρουργών μας επιτρέπει να έχουμε το μέγιστο όφελος με την ελάχιστη ταλαιπωρία για τον ασθενή.
Πλεονεκτήματα
Οι επεμβάσεις ρομποτικής χειρουργικής είναι κατά κανόνα αναίμακτες, ανώδυνες (ο ασθενής δεν λαμβάνει μετεγχειρητικά φάρμακα για τον πόνο) και επιτρέπουν την άμεση κινητοποίηση του ασθενούς, μειώνοντας δραματικά τις πιθανότητες μετεγχειρητικών επιπλοκών, όπως θρομβοφλεβίτιδες< πνευμονική εμβολή ή αναπνευστικές λοιμώξεις.
Επιπλέον, η ρομποτική χειρουργική χαρακτηρίζεται από συντομότερη παραμονή των ασθενών στο νοσοκομείο, ενώ εφόσον αφορά στην αφαίρεση καρκινικού όγκου επιτρέπει την άμεση χορήγηση επικουρικής χημειοθεραπείας μετεγχειρητικά.
Ειδικότερα, ο ασθενής μπορεί να ξεκινήσει χημειοθεραπεία επικουρικά σε περίπου τρεις εβδομάδες μετά από επέμβαση ρομποτικής χειρουργικής, ενώ έπειτα από ανοικτό χειρουργείο απαιτείται τριπλάσιος χρόνος.
Σε όλα τα συνέδρια κι όλες μας τις επιστημονικές συζητήσεις, τα τελευταία χρόνια, ο τρόπος προσέγγισης του καρκίνου γίνεται κυρίαρχα με ελάχιστα επεμβατική χειρουργική, με συμβατική λαπαροσκόπηση παλαιότερα και ρομποτική χειρουργική σήμερα.
Η ρομποτική χειρουργική είναι η πιο ασφαλής προσέγγιση και προσφέρει το μεγαλύτερο όφελος συνολικά κι αυτό είναι κάτι που οι ασθενείς αναγνωρίζουν επιλέγοντας τη χειρουργική μας ομάδα στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.