Καρκίνος του Ορθού/Παχέος Εντέρου

Γενικά

Ο καρκίνος του ορθού και του παχέος εντέρου φααίνεται να εμφανίζεται ολοένα και πιο συχνά στις μέρες μας και να αφορά ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Ωστόσο, η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή επιστημονικά τεκμηριωμένη θεραπεία, η οποία έχει στο επίκεντρό της τη χειρουργική αφαίρεση του όγκου, έχει οδηγήσει σε μια θεαματική αύξηση της επιβίωσης των ασθενών με καρκίνο του ορθού και του παχέος εντέρου, βελτιώνοντας ταυτόχρονα τη ποιότητα ζωής τους.

Ο Δρ. Κωνσταντινίδης κα η Χειρουργική του Ομάδα εφαρμόζουν εδώ και χρόνια τις πλέον πρωτοποριακές τεχνικές ρομποτικής χειρουργικής για την αντιμετώπιση ακόμα και των πλέον απαιτητικών περιστατικών καρκίνου του ορθού/παχέος εντέρου με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά επιτυχίας.

Με σκοπό την επίτευξη του βέλτιστου ογκολογικού αποτελέσματος για κάθε ασθενή ξεχωριστά, ο Δρ. Κωνσταντινίδης και η Χειρουργική του Ομάδα συνεργάζονται με κορυφαίους επιστήμονες άλλων ιατρικών ειδικοτήτων, όπως ογκολόγους, ακτινολόγους, γαστρεντερολόγους και πυρηνικούς ιατρούς-ακτινοθεραπευτές.

Τι είναι ο Καρκίνος του Ορθού/Παχέος Εντέρου;

Οι όγκοι που βρίσκονται εντός 15 cm από τον πρωκτό ταξινομούνται ως ορθικοί όγκοι. Τα υπόλοιπα ταξινομούνται ως όγκοι του παχέος εντέρου.

Ποια είναι τα συμπτώματα του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου;

Συνήθως, ο καρκίνος του ορθού / παχέος εντέρου δεν εμφανίζει συμπτώματα στα αρχικά στάδια της νόσου. Όταν εμφανιστούν συμπτώματα, είναι κυρίως τα εξής:

 • Διάρροια ή δυσκοιλιότητα ή αλλαγή στη συνοχή των κοπράνων
 • Πρωκτική αιμορραγία ή αίμα στα κόπρανα
 • Επίμονη κοιλιακή δυσφορία, όπως κράμπες, αέρια ή πόνος
 • Αδυναμία ή κόπωση
 • Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Πώς γίνεται η διάγνωση του Καρκίνου στο Παχύ Έντερο;

Οι υποψίες για καρκίνο του παχέος εντέρου ξεκινούν όταν ο ασθενής εμφανίσει συμπτώματα που σχετίζονται με τη νόσο ή μπορεί να υπάρχει τυχαία ανίχνευση σε κάποιο τακτικό έλεγχο.

Η διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου περιλαμβάνει τις ακόλουθες διαδικασίες κι εξετάσεις:

 • Κλινική εξέταση από ιατρό
 • Ενδοσκόπηση. Ένα ενδοσκόπιο εισάγεται στο παχύ έντερο μέσω του πρωκτού κι επιτρέπει την επιθεώρηση του εσωτερικού του εντέρου για μη φυσιολογικές αναπτύξεις, καθώς και τη λήψη δείγματος ιστού (βιοψία) προς εργαστηριακή εξέταση. Οι πιο συχνές ενδοσκοπικές διαδικασίες είναι η ορθοσκόπηση, η σιγμοειδοσκόπηση και η κολονοσκόπηση.
 • Αξονική τομογραφία
 • Κλύσμα βαρίου διπλής αντίθεσης. Περιλαμβάνει την εισαγωγή θειικού βαρίου και αέρα μέσω του πρωκτού, προκειμένου να απεικονιστεί σε φιλμ ακτίνων Χ το περίγραμμα του εσωτερικού τοιχώματος του παχέος εντέρου και του ορθού.
 • Εξετάσεις αίματος
 • Εξέταση καρκινικών δεικτών, όπως το καρκινοεμβρυονικό αντιγόνο (CEA)
 • Ιστοπαθολογική εξέταση της βιοψίας που λαμβάνεται μέσω ενδοσκόπησης στον ασθενή, αλλά και του καρκινικού ιστού ή των λεμφαδένων κατά την διάρκεια της χειρουργικής αφαίρεσης του όγκου

Η ιστοπαθολογική εξέταση συμβάλλει αποφασιστικά στη σταδιοποίηση του καρκίνου του ορθού/παχέος εντέρου.

Πώς αντιμετωπίζεται ο Καρκίνος του Ορθού/Παχέος Εντέρου

Η θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι διεπιστημονική. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα θεραπειών που εφαρμόζονται σε ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού, όπως η χημειοθεραπεία, η ανοσοθεραπεία, η ακτινοβολία και η στοχευμένη θεραπεία.

Ωστόσο, στο επίκεντρο κάθε θεραπευτικού πλάνου βρίσκεται η χειρουργική αφαίρεση του καρκινικού όγκου.

Ο ασθενής πρέπει να υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του κακοήθους όγκου μαζί με ένα τμήμα του παχέος εντέρου καθώς και όλους τους λεμφαδένες που αντιστοιχούν στην περιοχή.

Οι ιστοί που αφαιρούνται αποστέλλονται προς ιστοπαθολογική εξέταση για να καθοριστεί το στάδιο του καρκίνου και κατόπιν αυτού ο ασθενής να υποβληθεί αναλόγως σε χημειοθεραπεία, ακτινοβολία ή άλλου τύπου θεραπεία και συνδυασμό αυτών.

Η χειρουργική επέμβαση εκλογής είναι η κολεκτομή ή η χαμηλή πρόσθια εκτομή.

Σε όλες τις επεμβάσεις, χρησιμοποιείται το τελευταίας τεχνολογίας ρομποτικό σύστημα da Vinci Xi, που διαθέτει υπέρυθρη κάμερα με την οποία ο Δρ. Κωνσταντινίδης μπορεί να κρίνει αν οι προς αναστόμωση ιστοί έχουν επαρκή αιμάτωση όπως επίσης και να χαρτογραφήσει τους πυελικούς λεμφαδένες. Η τεχνολογία αυτή ονομάζεται firefly και χρησιμοποιεί την ουσία indocyanine green (ICG).

Η κολεκτομή μπορεί να γίνει με ανοικτό χειρουργείο, λαπαροσκοπικά ή με τη χρήση ρομποτικού συστήματος.

Οι κλασικές «ανοικτές» κολεκτομές είναι ιδιαίτερα τραυματικές επεμβάσεις, διότι ο χειρουργός είναι αναγκασμένος να πραγματοποιήσει μια μεγάλη τομή στην κοιλιά και να προσπελάσει πολλά από τα σπλάχνα, προκειμένου να φτάσει στο παχύ έντερο.

Έτσι, το «χειρουργικό τραύμα» είναι σημαντικό και οι ασθενείς αντιμετωπίζουν μια συχνά μεγάλη και δύσκολη περίοδο ανάρρωσης.

Γι’ αυτό τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει σε εξειδικευμένα κέντρα οι κολεκτομές να πραγματοποιούνται με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους, όπως η λαπαροσκόπηση και η εξέλιξή της, η ρομποτική χειρουργική.

Με τη ρομποτική τεχνική, ο Δρ. Κωνσταντινίδης δύναται να πραγματοποιήσει επεμβάσεις για αφαίρεση όγκων του ορθού – οι οποίοι ανήκουν στο κάτω τριτημόριο του ορθού – πραγματοποιώντας αναστόμωση και αποφεύγοντας κατά κανόνα τις μόνιμες τελικές κολοστομίες ή προστατευτικές ειλεοστομίες (παρά φύση έδρα).

Η εισαγωγή λαπαροσκοπικής και ρομποτικής χειρουργικής για τη θεραπεία ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου ή του ορθού έχει βελτιώσει δραματικά τα αποτελέσματα, καθώς:

 • Αποφεύγεται το τραυματισμός υγιών ιστών και γειτονικών οργάνων, λόγω της ψηφιακής μεγέθυνσης του χειρουργικού πεδίου
 • Ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος επικίνδυνων επιπλοκών, όπως ρήξη σπληνός, ήπατος κι άλλων οργάνων
 • Αποφεύγεται η πραγματοποίηση μεγάλης τομής με αποτέλεσμα λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο
 • Η κινητοποίηση του ασθενή και επιστροφή στην καθημερινή του ζωή είναι ταχύτερη

Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι βέλτιστο, την ώρα που το ογκολογικό αποτέλεσμα είναι ευθέως συγκρίσιμο με το αντίστοιχο των ανοικτών επεμβάσεων

Λαπαροσκοπική Κολεκτομή

Τι είναι η Λαπαροσκοπική Κολεκτομή

Ρομποτική Κολεκτομή

Τι είναι η Ρομποτική Κολεκτομή

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της Ρομποτικής Κολεκτομής

Υπάρχουν περιπτώσεις που μια κολεκτομή δεν μπορεί να γίνει ρομποτικά

Μπορεί να γίνει Ρομποτικός Λεμφαδενικός Καθαρισμός

Ο καθαρισμός των λεμφαδένων στις περιοχές που γειτνιάζουν με τον όγκο είναι κρίσιμης σημασίας για την επιτυχή αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού.

Πρόσφατες μελέτες υποστηρίζουν ότι η ρομποτική χειρουργική μπορεί να προσφέρει πλεονέκτημα ως προς τον λεμφαδενικό καθαρισμό γύρω από την περιοχή της κακοήθειας, προσφέροντας ουσιαστικό ογκολογικό πλεονέκτημα.

Ποια είναι η μετεγχειρητική πορεία των ασθενών

Γιατί να επιλέξω τον Δρ. Κωνσταντινίδη;

Ο Δρ. Κωνσταντινίδης και η Χειρουργική του Ομάδα έχουν τεράστια εμπειρία στην αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού πραγματοποιώντας ρομποτικές κολεκτομές από το 2006, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Ο Δρ. Κωνσταντινίδης συνεργάζεται με ιατρούς όλων των συναφών ειδικοτήτων, όπως Αναισθησιολόγοι, Παθολογοανατόμοι, Γαστρεντερολόγοι, που είναι όλοι πρωτοπόροι επιστήμονες και διακρίνονται για το ιατρικό τους έργο.