Ινομυώματα

Τα ινομυώματα της μήτρας είναι μια συνηθισμένη κατάσταση στις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, η αντιμετώπιση της οποίας συχνά προϋποθέτει τη χειρουργική τους αφαίρεση, με ή χωρίς διατήρηση της μήτρας.

Παντρεύοντας τις τελευταίες εξελίξεις της ιατρικής τεχνολογίας κι επιστήμης με το σεβασμό και την ευαισθησία προς κάθε ασθενή, ο Δρ. Κωνσταντινίδης και η Χειρουργική του Ομάδα, προσφέρουν πρωτοποριακές διεθνώς θεραπείες με ανθρώπινο πρόσωπο.

Ο Δρ. Κωνσταντινίδης και η Χειρουργική του Ομάδα διαθέτουν εμπειρία μεγάλου αριθμού περιστατικών αντιμετώπισης ινομυωμάτων της μήτρας με απόλυτη επιτυχία, χρησιμοποιώντας το υπερσύγχρονο ρομποτικό σύστημα da Vinci Xi, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

 

Τι είναι τα Ινομυώματα;

Τα ινομυώματα  της μήτρας είναι  καλοήθεις όγκοι που αναπτύσσονται  στο τοίχωμα της μήτρας (στη στοιβάδα του λείου μυός, γι’ αυτό αποκαλούνται και λειομυώματα) και συχνά ανευρίσκονται τυχαία,  σε κάποιο τακτικό έλεγχο.

Περίπου το 20-40% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας έχει ινομυώματα στη μήτρα, τα οποία μεγαλώνουν είτε μεμονωμένα είτε ως ομάδες υπό την επίδραση των γυναικείων ορμονών, των οιστρογόνων.

Συνήθως αυξάνονται σε αριθμό και σε μέγεθος με την ηλικία, ενώ μετά την εμμηνόπαυση υποστρέφονται και ανάλογα με το μέγεθος τους είναι δυνατό και να εξαφανιστούν.

Τα ινομυώματα είναι δυνατό να ευθύνονται για συχνές και βαριές αιμορραγίες, για χρόνιο άλγος ή πίεση στην πύελο και σε κάποιες περιπτώσεις για υπογονιμότητα σε νεαρές γυναίκες.

 

 

Ποια είναι τα αίτια που προκαλούν Ινομυώματα;

Η αιτία που προκαλεί ινομυώματα της μήτρας δεν είναι ακόμα γνωστή, αν και κάποιες μελέτες τα συνδέουν με γενετικό υπόβαθρο.

Μέχρι σήμερα δεν έχει εντοπιστεί κάποιος εξωτερικός παράγοντας που να ευνοεί την ανάπτυξη ινομυωμάτων σε μια γυναίκα.

 

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για τα Ινομυώματα;

Υπάρχουν διάφορα χαρακτηριστικά μπορούν να αυξήσουν το ρίσκο ανάπτυξης ινομυωμάτων. Οι πιο βασικοί είναι οι εξής:

 • Ηλικία: Τα ινομυώματα εμφανίζονται πιο συχνά όσο αυξάνεται η ηλικία των γυναικών, ειδικά κατά τις δεκαετίες μετά τα 30 και έως την εμμηνόπαυση. Μετά την εμμηνόπαυση, τα ινομυώματα είναι πολύ λιγότερο πιθανό να σχηματιστούν και εφόσον ήδη υπάρχουν, συνήθως συρρικνώνονται.
 • Οικογενειακό ιστορικό: Αν κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας είχε διαγνωστεί με ινομυώματα, τότε αυξάνει ο κίνδυνος εμφάνισής τους στα υπόλοιπα θηλυκά μέλη και τις επόμενες γενιές.
 • Παχυσαρκία: Οι γυναίκες που είναι υπέρβαρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο – δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερος από τον μέσο όρο- για ινομυώματα.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα των Ινομυωμάτων της μήτρας;

Οι περισσότερες γυναίκες με ινομυώματα δεν θα εμφανίσουν καθόλου συμπτώματα. Ωστόσο, στις περιπτώσεις που υπάρχουν μεγάλα ή πολλά ινομυώματα ενδέχεται να προκληθούν τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Βαριές ή παρατεταμένες περιόδους
 • Αιμορραγία μεταξύ των περιόδων
 • Πόνος και πίεση στην πύελο
 • Συχνουρία
 • Πόνος στη μέση
 • Πόνος κατά τη συνουσία
 • Υπογονιμότητα

 

Πώς γίνεται η διάγνωση των Ινομυωμάτων της μήτρας;

Συνήθως, τα ινομυώματα εντοπίζονται κατά τη διάρκεια τακτικού γυναικολογικού ελέγχου.

Απεικονιστικές εξετάσεις μπορούν να επιβεβαιώσουν την αρχική διάγνωση από τη φυσική εξέταση.

Προτιμώνται δυο βασικές εξετάσεις:

 • Υπέρηχοι: Οι υπέρηχοι αποτελούν την πιο συχνή εξέταση για την ανίχνευση ινομυωμάτων. Πραγματοποιείται υπερηχογράφημα κοιλίας ή διακολπικό υπερηχογράφημα προκειμένου οι γιατροί να αποκτήσουν εικόνα της μήτρας και των ωοθηκών.
 • Μαγνητική τομογραφία: Η εν λόγω εξέταση επιτρέπει στο γιατρό να αποσαφηνίσει το μέγεθος, τον αριθμό και τη θέση των ινομυωμάτων, καθώς επίσης να διακρίνει μεταξύ των ινομυωμάτων και της αδενομύωσης, για την οποία μερικές φορές γίνεται εσφαλμένη διάγνωση.

 

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζονται τα Ινομυώματα της μήτρας;

Δεδομένου ότι τα περισσότερα ινομυώματα σταματούν να αναπτύσσονται και ενδέχεται ακόμα και να συρρικνωθούν όσο μια γυναίκα πλησιάζει στην εμμηνόπαυση, η αρχική σύσταση του γιατρού μπορεί να αφορά σε παρακολούθηση.

Ωστόσο, ορισμένα ινομυώματα μπορεί να απαιτούν πιο ενεργή θεραπεία, ανάλογα με:

 • Την έκταση των συμπτωμάτων
 • Την ηλικία της ασθενούς
 • Τους στόχους σε σχέση με τη γονιμότητα
 • Τον αριθμό και το μέγεθος των ινομυωμάτων
 • Προηγούμενες θεραπείες που δεν είχαν αποτέλεσμα
 • Συνοδά προβλήματα υγείας

Η συντηρητική θεραπεία των ινομυωμάτων, η οποία  περιλαμβάνει μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ορμόνες και συναγωνιστικά ανάλογα της GnRH, μπορεί να μετριάσει τα συμπτώματα.

Ωστόσο, μόνο με τη χειρουργική θεραπεία μπορεί να επιτευχθεί με μεγάλη επιτυχία η οριστική αντιμετώπιση των ινομυωμάτων.

 

Τι είδους χειρουργείο να επιλέξω;

Η χειρουργική αντιμετώπιση των ινομυωμάτων περιλαμβάνει διάφορες χειρουργικές μεθόδους και τεχνικές, όπως:

 • Ινομυωματεκτομή: Αφορά στην αφαίρεση των ινομυωμάτων με ταυτόχρονη διατήρηση της μήτρας. Η μέθοδος αυτή συστήνεται στις γυναίκες που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν, καθώς και σε αυτές που αρνούνται να αφαιρέσουν τη μήτρα τους.
 • Υστερεκτομή: Αφορά στην αφαίρεση της μήτρας στις γυναίκες
 • Εμβολισμός: Μια νέα μέθοδος αντιμετώπισης των ινομυωμάτων είναι ο εμβολισμός της αγγείωσης τους, ο οποίος προκαλεί τη συρρίκνωση τους. Εντούτοις η έλλειψη μελετών αναφορικά με τη μακρόχρονη επιτυχία της μεθόδου περιορίζει σημαντικά την εφαρμογή της.

Ρομποτική Ινομυωματεκτομή

Τι είναι η Ρομποτική Ινομυωματεκτομή;

Εξέλιξη της λαπαροσκοπικής προσέγγισης αποτελεί η ρομποτική ινομυωματεκτομή με την υποβοήθηση του ρομποτικού συστήματος da Vinci Xi, το οποίο χρησιμοποιεί την πλέον προηγμένη διαθέσιμη τεχνολογία για να ξεπεράσει τις προκλήσεις της λαπαροσκοπικής αφαίρεσης των ινομυωμάτων.

Η ρομποτική ινομυωματεκτομή επιτρέπει την διεξαγωγή του χειρουργείου με ασύγκριτη ακρίβεια, ευελιξία και σταθερότητα κινήσεων και μεγάλης ποιότητας τρισδιάστατη απεικόνιση του χειρουργικού πεδίου σε μεγέθυνση, η οποία επιτρέπει στο χειρουργό (που βρίσκεται καθισμένος στη ρομποτική κονσόλα) να καθοδηγεί τους ρομποτικούς βραχίονες σαν να βρίσκεται κυριολεκτικά μέσα στο σώμα της ασθενούς!

Η ρομποτική ινομυωματεκτομή είναι ελάχιστα επεμβατική, διότι πραγματοποιείται μέσα από 4 μικροτομές.

Η εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας στα έμπειρα χέρια του χειρουργού σας, επιτρέπει την αφαίρεση των ινομυωμάτων με διατήρηση της μήτρας ακόμα και έπειτα από προηγούμενες καισαρικές τομές η άλλα χειρουργεία της μήτρας.

Η υψηλής ευκρίνειας (High Definition) εικόνα επιτρέπει την αναγνώριση της ανατομίας, των αγγείων και του πλάνου αποκόλλησης του ινομυώματος κατά την εκτομή.

Η μήτρα συρράπτεται, όπως και στην ανοικτή χειρουργική.

Το ινομύωμα αφαιρείται από τη κοιλιά σε ιστοτεμάχια, δίχως να απαιτείται επιπλέον χειρουργική τομή.

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της Ρομποτικής Ινομυωματεκτομής;

Για τις γυναίκες που θέλουν να αντιμετωπίσουν τα ινομυώματά τους αποτελεσματικά διατηρώντας τη μήτρας τους, η ρομποτική ινομυωματεκτομή προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με την ανοικτή μέθοδο, όπως:

 • Λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο, καθώς απουσιάζει η μεγάλη τομή
 • Μικρότερη απώλεια αίματος και ανάγκη για μετάγγιση
 • Συντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο, καθώς η επούλωση του τραύματος είναι πιο γρήγορη
 • Ταχύτερη ανάρρωση και επιστροφή στην καθημερινή και οικογενειακή ζωή
 • Λιγότερες επιπλοκές και μετεγχειρητικές λοιμώξεις, λόγω του ελάχιστου τραυματισμού των ιστών κατά την επέμβαση
 • Λιγότερες μετεγχειρητικές συμφύσεις
 • Ακριβής και ισχυρή συρραφή του τοιχώματος της μήτρας σε πολλαπλά στρώματα
 • Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική σε γυναίκες με ευμεγέθη, ενδοτοιχικά και ινομυώματα σε δυσπρόσιτες ανατομικές θέσεις
 • Βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα με μικρές χειρουργικές τομές

Τι είναι η Υστερεκτομή;

Η υστερεκτομή αφορά στην χειρουργική αφαίρεση της μήτρας και αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη γυναικολογική χειρουργική επέμβαση, μετά την καισαρική τομή.

Μόνο στις ΗΠΑ, περισσότερες από μισό εκατομμύριο γυναίκες υποβάλλονται σε υστερεκτομή ετησίως.

Στην ηλικία των 60 ετών, περίπου μία στις τρεις γυναίκες υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί να αφαιρέσει τη μήτρα της για κάποιο λόγο.

Η υστερεκτομή διακρίνεται σε ολική και σε υφολική (υπερτραχηλική), στην οποία δεν αφαιρείται ο τράχηλος για την καλύτερη στήριξη του πυελικού εδάφους, τη μειωμένη νοσηρότητα της γυναίκας και τη διατήρηση ανέπαφης της σεξουαλικότητας της.

Με την αφαίρεση της μήτρας η εμμηνορρυσία παύει.

Εντούτοις με τη διατήρηση των ωοθηκών στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, συντηρούνται τα ορμονικά επίπεδα και η γυναίκα προστατεύεται από τα συμπτώματα της πρόωρης εμμηνόπαυσης.

 

Ρομποτική Υστερεκτομή

Τι είναι η Ρομποτική Υστερεκτομή;

Η ρομποτική χειρουργική αποτελεί εξέλιξη της λαπαροσκόπησης, με σκοπό να αντισταθμίσει τις τεχνικές δυσκολίες της τελευταίας και να επιτρέψει στις μείζονες και απαιτητικές γυναικολογικές επεμβάσεις να πραγματοποιούνται με τεχνικές της ελάχιστα τραυματικής χειρουργικής.

Αυτό επιτυγχάνεται σε απόλυτο βαθμό με τη χρήση του ρομποτικού συστήματος daVinci, από το Δρ. Κωνσταντινίδη και τη Χειρουργική του Ομάδα, για την πραγματοποίηση υστερεκτομής.

Στα πλεονεκτήματα του ρομποτικού συστήματος da Vinci, συγκαταλέγονται η μεγαλύτερη ακρίβεια, σταθερότητα και επιδεξιότητα των κινήσεων των ρομποτικών βραχιόνων, η δυνατότητά τους για περίπλοκες κινήσεις με τα ειδικά ρομποτικά εργαλεία, καθώς και η τρισδιάστατη απεικόνιση με ψηφιακή μεγέθυνση του χειρουργικού πεδίου, που επιτρέπουν στο χειρουργό να παρέμβει ακόμα και σε μικρά και δυσπρόσιτα σημεία.

Συνολικά, η χρήση του ρομποτικού συστήματος da Vinci συνθέτει ένα περιβάλλον εργονομικό για το χειρουργό, ο οποίος διενεργεί την επέμβαση ξεκούραστα και καθισμένος στη ρομποτική κονσόλα.

Η ασθενής από την πλευρά της απολαμβάνει τα οφέλη της ελάχιστα τραυματικής χειρουργικής σε ακόμα υψηλότερο βαθμό από αυτόν της συμβατικής λαπαροσκόπησης.

Ο μετεγχειρητικός πόνος έπειτα από ρομποτική υστερεκτομή είναι ακόμα μικρότερος, τόσο γιατί δεν υπάρχει εκτενής τραυματισμός και χειρουργικές τομές, όσο και γιατί χρησιμοποιείται πολύ λιγότερος αέρας (διοξείδιο του άνθρακα) για την απαιτούμενη διάταση της κοιλιάς.

Η ανάρρωση είναι ταχεία και η επιστροφή στην καθημερινή ζωή επιτυγχάνεται σε λίγα 24ωρα.

 

Τι είναι η Ρομποτική Υστερεκτομή Μιας Τομής;

Η Ρομποτική Χειρουργική Μιας Τομής (Single Site Robotic Surgery) αποτελεί μία ακόμα πιο πρόσφατη καινοτομία στον χώρο της λαπαροενδοσκοπικής χειρουργικής.

Η καινοτομία έγκειται στην εισαγωγή των ρομποτικών εργαλείων στην κοιλιά της ασθενούς μέσα από μία μόνο, μικρή τομή 2,5 εκατοστών κι όχι μέσα από 4 τομές, όπως στην παραδοσιακή λαπαροσκοπική και ρομποτική υστερεκτομή.

Η πρώτη Ρομποτική Υστερεκτομή Μιας Τομής (Single-Site Robotic Subtotal Hysterectomy) στην Ελλάδα (και η τρίτη διεθνώς) πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία από τον χειρουργό Δρ. Κωνσταντινίδη και τους συνεργάτες του το Νοέμβριο του 2011 σε γυναίκα 53 ετών με ινομυώματα μήτρας.

Η επέμβαση είχε διάρκεια 3 ώρες και ολοκληρώθηκε αναίμακτα, αφήνοντας μία μικρή ουλή 2,5 εκατοστών πάνω από τον ομφαλό.

Η ασθενής έλαβε εξιτήριο μέσα σε 15 ώρες από την επέμβαση δίχως αναλγητικά ή άλλα φάρμακα.

Έκτοτε, ο Δρ. Κωνσταντινίδης και η Χειρουργική του Ομάδα έχουν πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό επεμβάσεων ρομποτικής υστερεκτομής μιας τομής με εξαιρετικά υψηλά ποσοστά επιτυχίας.

Γιατί να επιλέξω τον Δρ. Κωνσταντινίδη;

Η Ομάδα Ρομποτικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Δρ. Κωνσταντινίδη, με τη συμμετοχή πεπειραμένων γυναικολόγων έχει πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό ρομποτικών ινομυωματεκτομών και υστερεκτομών με πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας και απόλυτη ικανοποίηση των ασθενών.

Παντρεύοντας τις τελευταίες εξελίξεις της ιατρικής τεχνολογίας κι επιστήμης με το σεβασμό και την ευαισθησία προς κάθε ασθενή, ο Δρ. Κωνσταντινίδης και η Χειρουργική του Ομάδα, προσφέρουν πρωτοποριακές διεθνώς θεραπείες με ανθρώπινο πρόσωπο.