Αιμορροϊδοπάθεια

Γενικά

Η αιμορροϊδοπάθεια, γνωστή στο ευρύ κοινό ως «αιμορροΐδες», αποτελεί μία από τις πιο συχνές παθήσεις που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα της καθημερινής ζωής.

Ιδιαίτερα συχνή, ως συνέπεια του σύγχρονου, δυτικού τρόπου ζωής που χαρακτηρίζεται από έντονο στρες και κακή διατροφή, η αιμορροϊδοπάθεια μπορεί πλέον να αντιμετωπιστεί οριστικά με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, άμεσα και χωρίς ταλαιπωρία για τον ασθενή. 

Λόγω της περιοχής του προβλήματος, συχνά οι ασθενείς δεν μιλούν για την πάθησή τους κι αναζητούν ιατρική βοήθεια παρά μόνο όταν η κατάσταση φτάσει να επηρεάζει τη καθημερινότητα. 

Η σωστή διάγνωση αλλά και η διαφοροποίηση από άλλες παθήσεις της περιοχής, όπως ραγάδες, πρόπτωση ορθού, περιεδρικά αποστήματα, πρέπει να γίνεται από χειρουργό με εμπειρία στη χειρουργική παθολογία της περιοχής

Τι είναι οι αιμορροΐδες;

Οι αιμορροΐδες αποτελούν φυσιολογικό ανατομικό στοιχείο της περιοχής του πρωκτού. Είναι ουσιαστικά αιμοφόρα αγγεία, μικρές φλέβες και αρτηρίες, που μεταφέρουν αίμα στην περιοχή του πρωκτού. 

Οι αιμορροΐδες σχηματίζουν ένα σύμπλεγμα αγγείων, που ονομάζεται «αιμορροϊδικό πλέγμα». Μαζί με τον υπερκείμενο βλεννογόνο και υποβλεννογόνο, σχηματίζουν έναν προστατευτικό ιστό στην περιοχή που βρίσκεται ο σφιγκτήρας του πρωκτού. 

Κατά την κένωση, με τη χαλάρωση του σφιγκτήρα, το πλέγμα αδειάζει από το αίμα και ξαναγεμίζει μετά το πέρας της λειτουργίας αυτής. Έτσι οι αιμορροΐδες, σε κάποιο βαθμό, βοηθούν τον πρωκτικό σφιγκτήρα στη σύγκλειση του πρωκτού και συμβάλλουν στην εγκράτεια των κοπράνων.

Το πρόβλημα ξεκινά, όταν οι αιμορροΐδες διογκώνονται και οι ιστοί που τις κρατούν στη θέση τους χαλαρώνουν. Όταν αυτό συμβεί τότε γίνεται λόγος για αιμορροϊδοπάθεια.

Σε ποιες κατηγορίες χωρίζονται οι αιμορροΐδες;

Οι αιμορροΐδες διακρίνονται σε: 

 • Εσωτερικές αιμορροΐδες. Στο αρχικό στάδιο οι αιμορροΐδες δεν είναι άμεσα ορατές, αλλά ο ιατρός μπορεί να τις παρατηρήσει με ένα ειδικό όργανο, το πρωκτοσκόπιο. Οι εσωτερικές αιμορροΐδες συνήθως δεν προκαλούν πόνο, αλλά εκδηλώνονται με αιμορραγία (αίμα στα κόπρανα ή στο χαρτί της τουαλέτας).
 • Εξωτερικές αιμορροΐδες. Όταν οι αιμορροΐδες δεν αντιμετωπιστούν διογκώνονται ακόμη περισσότερο και εξέρχονται από τον πρωκτό. Τότε ο ασθενής μπορεί να τις ψηλαφίσει και τις περισσότερες φορές να τις ανατάξει. Ενίοτε, όμως, οι αιμορροΐδες δεν ανατάσσονται με συνέπεια να προκαλείται πόνος στην περιοχή του πρωκτού, καύσος, κνησμός και αίσθημα ατελούς αφόδευσης. Αυτά τα συμπτώματα κάνουν τον ασθενή να αποφεύγει την αφόδευση με αποτέλεσμα τα κόπρανα να γίνονται πιο σκληρά και η δυσκοιλιότητα χειρότερη.

Ποιοι είναι οι βαθμοί σοβαρότητας της αιμορροϊδοπάθειας;

Ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, η αιμορροϊδοπάθεια διακρίνεται σε: 

 • Πρώτου βαθμού: όταν οι αιμορροΐδες προβάλλουν ελαφρώς ή καθόλου έξω από τον πρωκτό, αλλά μπορεί να αιμορραγήσουν
 • Δευτέρου βαθμού: όταν οι αιμορροΐδες προβάλλουν μόνο κατά τη διάρκεια της κένωσης και επανέρχονται αυτόματα μετά το τέλος αυτής
 • Τρίτου βαθμού: όταν οι αιμορροΐδες αιμορραγούν, επανέρχονται μόνο με χειρισμό από τον ασθενή
 • Τετάρτου βαθμού: όταν οι αιμορροΐδες παραμένουν μόνιμα έξω από τον πρωκτό (προπίπτουσες) προξενώντας πόνο, έντονο ερεθισμό και αιμορραγία και δεν ανατάσσονται

Ποια είναι τα αίτια που προκαλούν αιμορροϊδοπάθεια;

Πολλές είναι οι αιτίες που συμβάλουν στην δημιουργία και εμφάνιση της αιμορροϊδοπάθειας, με τη δυσκοιλιότητα να είναι μια από τις κυριότερες αιτίες.  Η δυσκοιλιότητα οφείλεται συχνά σε κληρονομικούς λόγους, καθώς επίσης και στην κακή διατροφή, φτωχή σε φυτικές ίνες, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα και όλες τις δυτικές κοινωνίες τις τελευταίες δεκαετίες.  Άλλες αιτίες που συμβάλλουν στην αιμορροϊδοπάθεια είναι: 

  • Εγκυμοσύνη (τις περισσότερες φορές οι γυναίκες το πρόβλημα παύει να υφίσταται μετά την κύηση)
  • Η παραμονή στη λεκάνη της τουαλέτας για πολύ χρόνο
  • Ηλικία, διότι υπάρχει χαλάρωση των ιστών
  • Χρόνιος έντονος βήχας, διότι αυξάνει την ενδοκοιλιακή πίεση
 • Κληρονομική προδιάθεση

Τι συμπτώματα έχει η αιμορροϊδοπάθεια;

Τα συμπτώματα

 • Πόνος στην περιοχή του πρωκτικού δακτυλίου
 • Αιμορραγία
 • Έκκριση βλέννης
 • Τοπικός ερεθισμός
 • Κνησμός
 • Ασυμπτωματική ή επώδυνη διόγκωση
 • Αίσθημα ατελούς αφόδευσης

Η οποιαδήποτε ενόχληση στην περιοχή του πρωκτού πρέπει να εκτιμάται άμεσα από ειδικό ιατρό.

Πώς γίνεται η διάγνωση της αιμορροϊδοπάθειας;

Η διάγνωση γίνεται με τη λήψη του ιστορικού του ασθενή και την επισκόπηση της περιοχής, από ειδικό χειρουργό.  Επιπρόσθετα μπορεί να γίνει δακτυλική εξέταση, ορθοσιγμοειδοσκόπηση ή πρωκτοσκόπηση, για περαιτέρω λήψη πληροφοριών σχετικά με το πρόβλημα ή άλλες καταστάσεις που ενδέχεται να συνυπάρχουν.

Πώς αντιμετωπίζεται η αιμορροϊδοπάθεια;

Η θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας σε αρχικά στάδια μπορεί να είναι συντηρητική και μπορεί να περιλαμβάνει τις παρακάτω προσεγγίσεις: 

 • Καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Αυτό προϋποθέτει αλλαγές στην καθημερινότητα και τον τρόπο ζωής μας ξεκινώντας από την αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών στη διατροφή, καθώς και της καθημερινής κατανάλωσης νερού. Το Αμερικανικό Κολέγιο Χειρουργών Παχέος Εντέρου και Ορθού συμβουλεύει την κατανάλωση 6 – 8 ποτηριών νερού και τουλάχιστον 30 γραμμαρίων φυτικής ίνας καθημερινά. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγεται η παραμονή στη λεκάνη της τουαλέτας και η κένωση θα πρέπει να είναι όσο πιο σύντομη γίνεται.
 • Ενεσοθεραπεία με Σκληρυντικούς Παράγοντες. Αφορά στην έκχυση ουσιών που προκαλούν ίνωση και συρρίκνωση των αιμορροϊδικών πλεγμάτων. Η θεραπεία αυτή δεν έχει πάντοτε καλά αποτελέσματα, και μπορεί να είναι και επίπονη.
 • Χρήση ελαστικών δακτυλίων. Πρόκειται για μια μέθοδο ιδιαίτερα αποτελεσματική για μικρές αιμορροΐδες 1ου -2ου βαθμού. Ουσιαστικά οι ελαστικοί δακτύλιοι στραγγαλίζουν τις αιμορροΐδες, οι οποίες ισχαιμούν και «μαραίνονται». Η τοποθέτηση μπορεί να γίνει με μέθη χωρίς γενική αναισθησία.
 • Χρήση τοπικών αλοιφών στην περιοχή του πρωκτού.  Οι τοπικές αλοιφές βοηθούν μεν, αλλά μόνο παροδικά, ενώ η κατάχρησή τους μπορεί να οδηγήσει σε ατροφία του δέρματος του πρωκτού, λόγω της κορτιζόνης που, πολλές φορές, αυτά τα σκευάσματα περιέχουν, αλλά και σε επικίνδυνες μορφές περιπρωκτικής δερματίτιδας, που μπορεί να είναι πιο βασανιστική και δύσκολη να θεραπευτεί από τις ίδιες τις αιμορροΐδες.

Οι παραπάνω συντηρητικές μέθοδοι αντιμετώπισης πρέπει να διαρκούν μέχρι και δύο εβδομάδες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως η θρόμβωση των αιμορροΐδων, προχωρούμε από την αρχή σε χειρουργικές επεμβάσεις.

Όταν οι αιμορροΐδες επιμένουν και η συντηρητική αγωγή δεν έχει αποτέλεσμα, όταν είναι πολύ διογκωμένες και δεν ανατάσσονται και ιδιαίτερα όταν αιμορραγούν συνεχώς, τότε ακολουθείται χειρουργική αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας.

Υπάρχουν πολλές μέθοδοι χειρουργικής αποκατάστασης του προβλήματος, όπως: 

Εκτομή αιμορροϊδών με τη μέθοδο Μilligan Morgan.  Αφορά σε χειρουργική εκτομή των αιμορροϊδικών όζων. Σε αυτή τη μέθοδο, πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να διατηρούνται δερματοβλεννογονικοί κρημνοί μεταξύ των σημείων εκτομής, για να αποφεύγεται η στένωση του πρωκτού, που είναι ιδιαίτερα επίπονη.

Εκτομή αιμορροϊδών με τη μέθοδος Logo. Με την χρήση κυκλικού αναστομωτήρα αφαιρούνται τα αιμορροϊδικά μαξιλαράκια και ο χαλαρός ιστός που τα περιβάλει. Η τεχνική αυτή έχει πολύ καλά αποτελέσματα, στα χέρια έμπειρου χειρουργού. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι λίγος έως ελάχιστος.

Σφικτηροτομή, διαστολή πρωκτικού δακτυλίου. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται σε περιπτώσεις όπου έχουμε υπερτονικό σφιγκτήρα, όπως όταν έχουμε θρομβωμένη εξωτερική αιμορροΐδα.

Απολίνωση Αιμορροΐδών με Υπέρηχους (Μέθοδοι THD και HAL_RAR). Αποκατάσταση της αιμορροϊδοπάθειας με τη βοήθεια υπερήχων. 

Αιμορροϊδοπλαστική με χρήση Laser (Τεχνικές LHP και Help). Ανώδυνες και αναίμακτες θεραπείες με τη χρήση ειδικού θεραπευτικού laser.

Τι είναι η Αιμορροϊδεκτομή με χρήση Ειδικών Διαθερμιών; 

Σε ορισμένες περιπτώσεις για τη θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας χρησιμοποιούνται τεχνικές διαθερμίας με τη χρήση λέιζερ, υπέρυθρης ακτινοβολίας ή θερμότητας.  Σκοπός αυτών των τεχνικών είναι να προκαλέσουν τη σκλήρυνση και συρρίκνωση μικρών, αιμορραγικών εσωτερικών αιμορροϊδών. 

Τι είναι η Μέθοδος THD;

Η μέθοδος THD (THD Doppler) βασίζεται στην εύρεση των αγγείων που τροφοδοτούν τις αιμορροΐδες, με ειδικό υπέρηχο που βρίσκεται ενσωματωμένο στο πρωκτοσκόπιο, και στην απολίνωση τους. 

Έτσι, οι αιμορροΐδες ισχαιμούν και υποχωρούν ! Ταυτόχρονα, με ειδική ραφή, όλος ο βλεννογόνος του πρωκτού ανατάσσεται προς τα μέσα ανακατασκευάζοντας ουσιαστικά την ανατομία της περιοχής.

Η τεχνική αυτή προσφέρει άριστα και μόνιμα θεραπευτικά αποτελέσματα, με γρήγορη επάνοδο του ασθενούς στην καθημερινή του ζωή και ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα ικανοποίησης των ασθενών μετεγχειρητικά. 

Ο μέσος χρόνος ολοκλήρωσης της επέμβασης είναι περίπου μισή ώρα. Ο πόνος είναι ελάχιστος ή και ανύπαρκτος μετά το χειρουργείο.

Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του την ίδια ημέρα και στις καθημερινές του ασχολίες την επομένη. 

Δε χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα ή φαρμακευτική αγωγή προ- και μετεγχειρητικά. Ειδικά για αιμορροΐδες που αιμορραγούν τα αποτελέσματα είναι άμεσα.

Η μέθοδος THD ενδείκνυται και για τους τέσσερις βαθμούς αιμορροϊδών που προκαλούν προβλήματα. 

Τι είναι η Μέθοδος HAL - RAR;

Η μέθοδος HAL – RAR περιλαμβάνει τη χρήση υπερήχου (Doppler) και είναι κατάλληλη για τη θεραπεία αιμορροΐδων χαμηλού έως μεσαίου βαθμού και είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. 

Η απολίνωση των αιμορροϊδών με αυτή τη μέθοδο χρησιμεύει στη μείωση της αρτηριακής παροχής αίματος, προκαλώντας τη συρρίκνωση των αιμορροϊδών στο φυσιολογικό τους μέγεθος. 

Η μέθοδος RAR χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των αιμορροΐδων που προεξέχουν και εμφανίζονται σε πιο προχωρημένα στάδια της νόσου. 

Η RAR περιλαμβάνει μία ή περισσότερες βλεννογονοπηξίες του παρατεταμένου βλεννογόνου, που πραγματοποιείται μετά την απολίνωση των αιμορροϊκών αρτηριών.

Τι είναι η τεχνική HeLP;

Η αιμορροϊδοπλαστική LHP® (Laser HaemorrhoidoPlasty) είναι μία καινοτόμος θεραπεία για προχωρημένη αιμορροϊδοπάθειας (2ου – 4ου βαθμού). 

Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική η οποία πραγματοποιείται με ειδικοό χειρουργικό laser και προσφέρει εξαιρετικά θεραπευτικά αποτελέσματα με απόλυτη ασφάλεια. 

Είναι ανώδυνη, αναίμακτη και συνοδεύεται από πολύ σύντομη ανάρρωση με ελάχιστο ή καθόλου μετεγχειρητικό πόνο.

Τι είναι η Αιμορροϊδοπλαστική LHP);

Η μέθοδος HeLP™ (Hemorhoid Laser Procedure) είναι μια εντελώς ανώδυνη ενδοσκοπική θεραπεία με χρήση laser, η οποία  ενδείκνυται για την αντιμετώπιση αιμορροϊδοπάθειας 2ου και 3ου βαθμού

Η θεραπεία αυτή πραγματοποιείται υπό την καθοδήγηση υπερήχων και με χρήση laser, το οποίο έχει αιμοστατική δράση και αποκόπτει τις διογκωμένες αιμορροΐδες από την παροχή του αίματος.

Γιατί να επιλέξω τον Δρ. Κωνσταντινίδη;

Η Χειρουργική του Ομάδα του Δρ. Κωνσταντινίδη διαθέτει τεράστια εμπειρία στις πλέον σύγχρονες και ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους αντιμετώπισης των περιπρωκτικών παθήσεων. 

Οι θεραπείες πραγματοποιούνται στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών σε αρτιότατες υποδομές και χρησιμοποιώντας τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό.