Αιμορραγικές Κύστεις
των Ωοθηκών

Οι αιμορραγικές κύστεις των ωοθηκών είναι μια κοινή πάθηση που αντιμετωπίζουν πολλές γυναίκες. Συνήθως, είναι αρκετά μικρές για να προκαλέσουν προβλήματα, υπάρχουν όμως περιπτώσεις που χρειάζεται η χειρουργική τους αφαίρεση.

Χάρη στην εξέλιξη της ρομποτικής χειρουργικής, η εκτομή των κύστεων στις ωοθήκες μπορεί να πραγματοποιηθεί με ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια κι αποτελεσματικότητα από ότι στο παρελθόν, διασφαλίζοντας τον ελάχιστο δυνατό τραυματισμό των ιστών και συγκεκριμένα της  ευαίσθητης όσο και πολύτιμης για τη γονιμότητα της γυναίκας ωοθήκης.

 

Τι είναι οι Αιμορραγικές Κύστεις των Ωοθηκών;

Οι αιμορραγικές κύστεις των ωοθηκών δημιουργούνται συνήθως σε γυναίκες που δεν έχουν μπει στην εμμηνόπαυση.  Αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, καθώς τυχόν υπερτροφία στα ωοθυλάκια έχει ως συνέπεια την αιμορραγία.

Η ύπαρξη αιμορραγικής κύστης των ωοθηκών δεν συνιστά απαραίτητα πρόβλημα εκτός και αν επιπλακεί με ρήξη στην κοιλιά ή αν προκαλεί άλλα σοβαρά συμπτώματα.

 

Τι συμπτώματα έχουν οι Αιμορραγικές Κύστεις των Ωοθηκών;

Οι αιμορραγικές κύστεις ωοθηκών συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα και τις περισσότερες φορές εντοπίζονται κατά τη διάρκεια μιας πυελικής εξέτασης που γίνεται για κάποιον άλλο λόγο.

Μερικές φορές, όμως, συνοδεύονται από έντονο πόνο, που μπορεί να συμπίπτει με την περίοδο ή την ωορρηξία.

 

Επηρεάζουν οι Αιμορραγικές Κύστεις των Ωοθηκών τη γονιμότητα;

Οι αιμορραγικές κύστεις των ωοθηκών δεν έχουν εν γένει αρνητικό αντίκτυπο στη γονιμότητα.

Ακόμα κι αν χρειαστεί τελικά να αφαιρεθεί μία ωοθήκη, εφόσον η έτερη ωοθήκη παραμείνει υγιής, η γυναίκα εξακολουθεί να μπορεί να συλλάβει παιδί κανονικά.

Η μόνη περίπτωση κατά την οποία υπάρχει επίπτωση στη γονιμότητα ως αποτέλεσμα αιμορραγικών κύστεων ωοθηκών, είναι όταν αναπτύσσονται κύστεις και στις δύο ωοθήκες, με συνέπεια να πρέπει να αφαιρεθούν αμφότερες. Παρ’ όλα αυτά, ένας έμπειρος χειρουργός μπορεί να καταφέρει να εξαιρέσει μόνο το κυστικό μόρφωμα διαφυλάσσοντας την ωοθήκη.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση των Αιμορραγικών Κύστεων των Ωοθηκών;

Η διάγνωση των αιμορραγικών κύστεων ωοθηκών τίθεται μέσα από απεικονιστικές εξετάσεις, όπως:

  • Πυελικό υπερηχογράφημα

Μαγνητική τομογραφία της πυέλου

Πώς αντιμετωπίζονται οι Αιμορραγικές Κύστεις των Ωοθηκών;

Η θεραπεία για τις αιμορραγικές κύστεις των ωοθηκών εξαρτάται από το μέγεθος της κύστης και από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Στις μικρού ή μεσαίου μεγέθους κύστεις που δεν προκαλούν πόνο ή άλλα συμπτώματα, ενδέχεται να υπάρξει σύσταση από το γιατρό απλά για παρακολούθηση.

Αυτό συνήθως περιλαμβάνει την πραγματοποίηση πυελικού υπερήχου μία φορά κάθε λίγους μήνες για να ελέγχεται κατά πόσον η κύστη μεγαλώνει.

Συνήθως δεν απαιτείται άλλη θεραπεία, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις, η κύστη υποστρέφει από μόνη της σε λίγους μήνες.

Εάν μια κύστη είναι μεγαλύτερη από περίπου 10 εκατοστά, ή εάν προκαλεί πόνο κι άλλα συμπτώματα, τότε οι γιατροί συνήθως συνιστούν χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή της.

Ορισμένες κύστεις μπορούν να αφαιρεθούν χωρίς να αφαιρεθεί ολόκληρη η ωοθήκη. Ωστόσο, αν η κύστη έχει καταστρέψει την ωοθήκη μέχρι του σημείου που δεν μπορεί να σωθεί υγιής ιστός, τότε αφαιρείται ολόκληρο το όργανο.

Η εκτομή της κύστης ή -εφόσον χρειαστεί- η αφαίρεση ολόκληρης της ωοθήκης πραγματοποιείται πλέον με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους λαπαροσκοπικής χειρουργικής ή ρομποτικής χειρουργικής που αποτελεί εξέλιξη της πρώτης.

 

Τι είναι η Ρομποτική Εκτομή Κύστης Ωοθήκης;

Η χρήση ρομποτικών εργαλείων απογείωσε την αποτελεσματικότητα των ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών, ελαχιστοποιώντας τον πόνο, την ταλαιπωρία, τις επιπλοκές και το χρόνο ανάρρωσης από την επέμβαση για τον ασθενή.

Οι ρομποτικές κυστεκτομές των ωοθηκών στοχεύουν στην απομάκρυνση διαφόρων ειδών αναπτύξεων και μορφωμάτων στις ωοθήκες χρησιμοποιώντας ειδικά διαμορφωμένα εργαλεία -που είναι μικρότερα από αυτά της παραδοσιακής λαπαροσκοπικής χειρουργικής- και μειώνοντας το μέγεθος των χειρουργικών τομών.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο χειρουργός πλοηγεί τα ρομποτικά εργαλεία από μια κονσόλα, ενώ ο ασθενής βρίσκεται στο χειρουργικό τραπέζι. Αφού γίνουν 3-4 μικρές τομές, ο χειρουργός εισάγει τα εργαλεία και εντοπίζει τις κύστεις.

Στη συνέχεια, οι κύστεις αφαιρούνται από τις ωοθήκες ή εφόσον κριθεί απαραίτητο κι ολόκληρο το όργανο.

Μετά την αφαίρεση των κύστεων, οι τομές σφραγίζονται και ο ασθενής μπορεί να αναρρώσει.

Γιατί να επιλέξω τον Δρ. Κωνσταντινίδη;

Η Ομάδα Ρομποτικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Δρ. Κωνσταντινίδη, με τη συμμετοχή πεπειραμένων γυναικολόγων έχει πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό ρομποτικών εκτομών κύστεων ωοθηκών με πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας και ικανοποίησης των ασθενών.

Παντρεύοντας τις τελευταίες εξελίξεις της ιατρικής τεχνολογίας κι επιστήμης με το σεβασμό και την ευαισθησία προς την κάθε ασθενή, ο Δρ. Κωνσταντινίδης και η Χειρουργική του Ομάδα, προσφέρουν πρωτοποριακές διεθνώς θεραπείες με ανθρώπινο πρόσωπο.

  • Αιμορραγικές Κύστεις των Ωοθηκών