close side menu icon

Blog

Share on Facebook Share LinkedIn Share Twitter Share
5+1 Απορίες για τη Ρομποτική Χειρουργική

Πολλοί την έχουν ακουστά όμως τι είναι στην πραγματικότητα η ρομποτική χειρουργική; Όσο αυξάνεται η δημοτικότητα της, τόσο πληθαίνουν και οι απορίες γύρω από αυτή τη μέθοδο. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της και για ποιες παθήσεις αποτελεί την ιδανική μέθοδο;

 

Κάποιοι την έχουν απλώς ακουστά, ενώ άλλοι αναρωτιούνται εάν θα έπρεπε να υποβληθούν σε επέμβαση με την συγκεκριμένη μέθοδο. Η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος αν και αρχίζει να έρχεται σε επαφή με την έννοια της ρομποτικής χειρουργικής, ακόμα έχει αρκετές απορίες γύρω από αυτόν τον επαναστατικό τρόπο επέμβασης.

 

Στο ακόλουθο άρθρο, έχουν συγκεντρωθεί οι πιο συχνές απορίες όπως και οι απαντήσεις τους.

 

1 Τι ακριβώς είναι η ρομποτική χειρουργική;

Η ρομποτική χειρουργική αποτελεί μια εξατομικευμένη, ακίνδυνη και ελάχιστα τραυματική επέμβαση. Βασικό χαρακτηριστικό της είναι ότι κατά την εφαρμογή της αποφεύγεται ο τραυματισμός των ιστών του οργανισμού, αφού η επέμβαση πραγματοποιείται μέσω μικρών οπών στο κοιλιακό τοίχωμα.

 

2 Πώς εφαρμόζεται μια επέμβαση ρομποτικής χειρουργικής;

Κατά τη διάρκεια της ρομποτικής χειρουργικής, ο χειρουργός εισάγει μια μικρή κάμερα μέσω μιας μικρής τομής στη χειρουργική περιοχή. Η κάμερα στέλνει μια εικόνα 3D υψηλής ευκρίνειας σε μια εξωτερική οθόνη σε πραγματικό χρόνο. Ο χειρουργός βρίσκεται μπροστά σε μια χειρουργική κονσόλα – Η/Υ, όπου βλέπει σε μια οθόνη το χειρουργικό πεδίο, και πραγματοποιεί την επέμβαση κινώντας ειδικούς μοχλούς.

 

3 Ο χειρουργός είναι μαζί με τον ασθενή κατά τη διάρκεια της επέμβασης;

Πολλοί ασθενείς αναρωτιούνται ποιος κάνει την επέμβαση: το ρομπότ ή ο χειρουργός; Η ρομποτική χειρουργική είναι μία μέθοδος που επιτρέπει στους χειρουργούς να λειτουργούν με ακριβείς, λεπτές κινήσεις, ελέγχοντας το μηχάνημα. Το ρομπότ δεν παίρνει ποτέ αποφάσεις ή εκτελεί τομές από μόνο του. Ανταποκρίνεται μόνο στις κινήσεις των χεριών και των δακτύλων του χειρουργού. Ο χειρουργός βρίσκεται σε μια κονσόλα στο χειρουργείο κοντά στον ασθενή, καθοδηγώντας τη διαδικασία όλη την ώρα.

 

4 Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής;

Η ρομποτική χειρουργική έχει πολλά οφέλη. Οι ασθενείς βιώνουν αυτά τα οφέλη τόσο άμεσα όσο και έμμεσα. Για παράδειγμα, επειδή ρομποτική χειρουργική είναι ελάχιστα επεμβατική, ένα άμεσο όφελος για το ασθενή είναι ο συντομότερος χρόνος ανάρρωσης. Επίσης, ο χειρουργός έχει δυνατότητα κινήσεων ακριβείας χιλιοστού και δυνατότητα περιστροφής 360˚μοιρών.

 

Άλλα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής είναι:

  • Μικρότερες τομές
  • Μεγαλύτερο εύρος κίνησης και επιδεξιότητας για τον χειρουργό
  • Υψηλή ανάλυση, υψηλή μεγέθυνση της περιοχής που χειρουργείται για μεγαλύτερη ακρίβεια
  • Μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο
  • Μικρότερος κίνδυνος μόλυνσης
  • Μικρότερος κίνδυνος απώλειας αίματος
  • Ταχύτερη ανάρρωση με λιγότερο πόνο
  • Ελάχιστες ουλές
  • Καλύτερα κλινικά αποτελέσματα

Επιπλέον, λόγω του βελτιωμένου ελέγχου, της ευελιξίας και της ακρίβειας που προσφέρει η ρομποτική χειρουργική, οι χειρουργοί μπορούν να ολοκληρώσουν πολύπλοκες ή λεπτές διαδικασίες, οι οποίες μπορεί να είναι δύσκολες ή αδύνατες μέσω της παραδοσιακής χειρουργικής επέμβασης.

 

5 Ποιες παθήσεις χειρουργούνται με τη μέθοδο της ρομποτικής;

Με τη ρομποτική χειρουργική αντιμετωπίζονται διάφορα ιατρικά προβλήματα. Στον τομέα της γενικής χειρουργικής πραγματοποιούνται επεμβάσεις όπως: αποκατάσταση διαφραγματοκήλης και γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, χειρουργική αποκατάσταση αχαλασίας οισοφάγου, γαστρεκτομή για καρκίνο στομάχου, αφαίρεση παγκρέατος για όγκους παγκρέατος, κολεκτομή για καρκίνο παχέος εντέρου & ορθού, κολεκτομή για εκκολπώματα, αφαίρεση χολής, αφαίρεση κύστεων & όγκων ήπατος, καθαρισμός συμφύσεων, αφαίρεση επινεφριδίων, σπληνεκτομή, αποκατάσταση κοιλιοκήλης & ομφαλοκήλης, αποκατάσταση βουβωνοκήλης & κήλης αθλητών και χειρουργική νοσογόνου παχυσαρκίας.

 

+1 Μπορεί να γίνει επέμβαση ρομποτικής χειρουργικής από απόσταση;

Η ρομποτική χειρουργική εκμεταλλεύεται την ρομποτική αεροδιαστημική τεχνολογία. Βασική ανάγκη που οδήγησε τους επιστήμονες της NASA να αναπτύξουν αυτή την τεχνολογία είναι το γεγονός ότι αναζητούσαν έναν τρόπο να χειρουργούνται οι αστροναύτες από γιατρούς που βρίσκονταν στη γη.

Σήμερα, με την ανάπτυξη του δικτύου 5G, πλησιάζουμε όλο και περισσότερο στο να πραγματοποιούνται εξ αποστάσεως επεμβάσεις µέσω ρομποτικής χειρουργικής. Ο Δρ. Κ. Μ. Κωνσταντινίδης συμμετείχε μάλιστα σε ένα πείραμα, κατά το οποίο εξακριβώθηκε η πραγματοποίηση χειρουργικών κινήσεων ακριβείας, µε μια μικρή διαφορά συγχρονισμού, από τα Τρίκαλα στο Ιατρικό Κέντρο της Αθήνας, σε απόσταση 330 χλµ. Για τον ίδιο η διαδικασία αυτή, κατά την οποία δεν πραγματοποιήθηκε κανονικό χειρουργείο, ήταν μια δοκιμή των νέων δυνατοτήτων που ανοίγονται µε την εξέλιξη του 5G.

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Μ. Κωνσταντινίδης MD, PhD, FACS είναι ο Διευθυντής Γενικής, Βαριατρικής, Λαπαροσκοπικής & Ρομποτικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών και θεμελιωτής της

Ρομποτικής Χειρουργικής στην Ελλάδα. Πρόκειται για έναν από τους πλέον πρωτοπόρους στο χώρο διεθνώς, έχοντας πραγματοποιήσει με το καινοτόμο ρομποτικό σύστημα daVinci τη μεγαλύτερη σειρά επεμβάσεων Γενικής Χειρουργικής στην Ευρώπη.

 

Εάν έχετε και άλλες απορίες σχετικά με την Λαπαροσκοπική και Ρομποτική χειρουργική μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Γιατί να επιλέξω τον Δρ. Κωνσταντινίδη;

Ο Δρ. Κ. Μ. Κωνσταντινίδης και η ομάδα του διαθέτουν τεράστια εμπειρία στον τομέα της
λαπαροσκοπικής και ρομποτικής χειρουργικής.

Ο Δρ. Κωνσταντινίδης είναι ο θεμελιωτής της Ρομποτικής Χειρουργικής στην Ελλάδα και ένας από τους πλέον πρωτοπόρους στο χώρο διεθνώς, έχοντας πραγματοποιήσει με το καινοτόμο ρομποτικό σύστημα Da Vinci® τη μεγαλύτερη σειρά επεμβάσεων Γενικής Χειρουργικής στην Ευρώπη, ανάμεσά τους και βουβωνοκηλών.

Κλείσε Ραντεβού