close side menu icon

Blog

Share on Facebook Share LinkedIn Share Twitter Share
Case Study: Ρομποτική αποκατάσταση γιγάντιας διαφραγματοκήλης με συμπτώματα δύσπνοιας και πόνου στο στήθος

Οι γιγάντιες διαφραγματοκήλες παρατηρούνται συνήθως σε προχωρημένες ηλικίες και μπορούν να καταστήσουν τη ζωή των ασθενών πραγματικό μαρτύριο προκαλώντας πλήθος προβλημάτων, που σε σπάνιες περιπτώσεις περιλαμβάνουν καρδιακά συμπτώματα, όπως δύσπνοια και πόνο στο στήθος.

Ακριβώς μια τέτοια περίπτωση αφορά σε ασθενή ηλικίας 68 ετών με γιγάντια διαφραγματοκήλη, κατά την οποία ο στόμαχος, μέρος του δωδεκαδακτύλου (το πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου), το εγκάρσιο παχύ έντερο και το επίπλουν (το στρώμα του περιτοναίου που ενώνει δύο κοιλιακά όργανα μεταξύ τους) προεξείχαν σε μεγάλο βαθμό στην ενδοθωρακική κοιλότητα, πάνω από το διάφραγμα και πίσω από την καρδιά.

Το περιστατικό παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λόγω της σπανιότητας και της δυσκολίας αντιμετώπισής του, καθώς και της ιδιαίτερα επιτυχημένης κι αναίμακτης αποκατάστασής του με τη χρήση του ρομποτικού συστήματος Da Vinci XI.

Παρουσίαση περιστατικού

Ο 68χρονος ασθενής εμφάνιζε σειρά προβλημάτων ως συνέπεια της γιγάντιας διαφραγματοκήλης του, όπως δυσκολία στην κατάποση, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, δύσπνοια με οπισθοστερνικό άλγος, καθώς επίσης δυσκολία στο να κοιμηθεί ξαπλωμένος. Τα προβλήματα αυτά δυσχέραιναν σοβαρά την καθημερινή ζωή του ασθενούς και δημιουργούσαν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία του.

Η διάγνωση και αξιολόγηση της συγκεκριμένης διαφραγματοκήλη έγινε κατόπιν ακτινοσκόπησης και μανομετρίας (εξέταση με ηλεκτρόδια για τη μέτρηση της πίεσης μέσα στον οισοφάγο) του οισοφάγου του ασθενούς.

Η αποκατάσταση έγινε μέσω μιας πρωτοποριακής επέμβασης ρομποτικής θολοπλαστικής, η οποία διήρκεσε περίπου 4 ώρες.

Χάρη στις απαράμιλλες δυνατότητες πρόσβασης, χειρουργικών ελιγμών και επισκόπησης του χειρουργικού πεδίου, που προσφέρει το ρομποτικό σύστημα da Vinci, η γιγάντια αυτή διαφραγματοκήλη αποκαταστάθηκε πλήρως και αναίμακτα.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της ρομποτικής επέμβασης είναι ότι αποφεύχθηκε η τομή στην κοιλιά και το θώρακα του ασθενούς. Η όλη επέμβαση πραγματοποιήθηκε μέσα από μικρές οπές διαμέτρου 5 – 7 χιλιοστών διασφαλίζοντας μηδενική απώλεια αίματος.

Ως αποτέλεσμα, ο ασθενής δεν χρειάστηκε να πάει στη μονάδα εντατικής θεραπείας κάτι που σε άλλες περιπτώσεις θα ήταν απόλυτα αναγκαίο και μάλιστα για μεγάλο διάστημα.

Συμπέρασμα

Η τρισδιάστατη απεικόνιση και η μεγάλη μεγέθυνση του χειρουργικού πεδίου, καθώς και οι δυνατότητες που μας δίνει η ρομποτική τεχνολογία μαζί με την εμπειρία μας που ξεπερνά τις 2.000 επεμβάσεις για την αντιμετώπιση της διαφραγματοκήλης και της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, ήταν για την περίπτωση του συγκεκριμένου ασθενούς στοιχεία απόλυτα αναγκαία, ούτως ώστε να αποκατασταθεί το πρόβλημα του επιτυχώς και χωρίς επιπλοκές.

Σχετικά με τη διαφραγματοκήλη

Η διαφραγματοκήλη είναι μια αρκετά συνηθισμένη πάθηση, η συχνότητα εμφάνισης της οποίας αυξάνεται με την πάροδο των ετών αγγίζοντας το 50% του πληθυσμού σε ηλικίες άνω των 70 ετών.

Αφορά στην ώθηση ανατομικών δομών της κοιλιακής χώρας, όπως ο στόμαχος, εντός της θωρακικής κοιλότητας, διαμέσου κάποιου χάσματος στο διάφραγμα, τον σκελετικό αυτό μυ που διαχωρίζει την κοιλιά από το θώρακα.

Υπάρχουν δυο βασικοί τύποι διαφραγματοκήλης, η ολισθαίνουσα, η οποία είναι η πλέον συνηθισμένη και αφορά σε μικρές κι ενίοτε ασυμπτωματικές κήλες που μπορεί να μη χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης, και η παραοισοφαγική που αφορά σε προβολή του θόλου του στομάχου πάνω από το διάφραγμα κι ως εκ τούτου λογίζεται ως πιο επικίνδυνη.

Το κύριο σύμπτωμα της ολισθαίνουσας διαφραγματοκήλης είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, όταν δηλαδή περιεχόμενο του στομάχου γυρίζει προς τα πίσω και βρίσκει διέξοδο στον οισοφάγο.

Αντίθετα, οι επιπλοκές της παραοισοφαγικής κήλης, τύπου ΙΙ, μπορεί να περιλαμβάνουν αιμορραγία, αναπνευστική δυσλειτουργία και συστροφή του στομάχου, μια επείγουσα χειρουργική κατάσταση.

Θεραπευτικές προκλήσεις

Η λαπαροσκοπική προσέγγιση καθίσταται ολοένα και πιο διαδεδομένη αποτελώντας πλέον την επέμβαση εκλογής για την αποκατάσταση της διαφραγματοκήλης.

Ωστόσο, ενώ η αποκατάσταση μικρής και συμπτωματική ολισθαίνουσας διαφραγματοκήλης με συμβατική λαπαροσκοπική χειρουργική έχει περιγραφεί επαρκώς και έχει αποφέρει ικανοποιητικά αποτελέσματα, δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για τη μεγάλη διαφραγματοκήλη.

Η αποκατάσταση της μεγάλης διαφραγματοκήλης με συμβατική λαπαροσκοπική χειρουργική εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση, λόγω της σπανιότητας και της πολυπλοκότητάς της εν λόγω κατάστασης.

Απάντηση στις προκλήσεις και τις τεχνικές δυσκολίες που συνοδεύουν τη συμβατική λαπαροσκοπική αποκατάσταση, έρχεται να δώσει η ρομποτική χειρουργική.

Χάρη στην υποβοήθηση του ρομποτικού συστήματος Da Vinci XI, η αποκατάσταση της μεγάλης διαφραγματοκήλης μπορεί να επιτευχθεί με απόλυτη επιτυχία, χωρίς επιπλοκές από το χειρουργείο και με όλα τα οφέλη από μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία: μηδενική απώλεια αίματος, ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο κι άμεση επάνοδος στην καθημερινότητα.

Η περίπτωση του 68χρονου με γιγάντια διαφραγματοκήλη είναι ενδεικτική της διαφοράς που μπορεί να κάνει η χρήση του ρομποτικού συστήματος Da Vinci XI.

Γιατί να επιλέξω τον Δρ. Κωνσταντινίδη;

Ο Δρ. Κ. Μ. Κωνσταντινίδης και η ομάδα του διαθέτουν τεράστια εμπειρία στον τομέα της
λαπαροσκοπικής και ρομποτικής χειρουργικής.

Ο Δρ. Κωνσταντινίδης είναι ο θεμελιωτής της Ρομποτικής Χειρουργικής στην Ελλάδα και ένας από τους πλέον πρωτοπόρους στο χώρο διεθνώς, έχοντας πραγματοποιήσει με το καινοτόμο ρομποτικό σύστημα Da Vinci® τη μεγαλύτερη σειρά επεμβάσεων Γενικής Χειρουργικής στην Ευρώπη, ανάμεσά τους και βουβωνοκηλών.

Κλείσε Ραντεβού